Læs mere om din valgret til folketingsvalg.
- har dansk indfødsret (statsborgerskab)
- er fyldt 18 år
- har fast bopæl i riget, og
- ikke er umyndig.
Opfylder du betingelserne, bliver du automatisk optaget på din hjemkommunes valgliste og vil modtage et valgkort inden folkeafstemningen.
Personer delvist frataget den retlige handleevne (tidligere "umyndiggjorte") har siden 1. juli 2016 også haft valgret, hvis de opfylder de almindelige valgretsbetingelser.
Valgret for udlændinge i Danmark afhænger af valgets type. Du vil eksempelvis kunne have valgret til kommunalvalg og regionsrådsvalg, hvis du har fast bopæl i en kommune i Danmark, mens du ikke vil have valgret til Folketingsvalg og folkeafstemninger, som forudsætter dansk statsborgerskab.
Du skal være særligt opmærksom på dine muligheder for at stemme, hvis du opholder dig i et andet land.
Dine muligheder for at stemme afhænger af dine forhold og hvilket land du opholder dig i, og du skal huske at søge om optagelse på valglisten i tide.
Du kan læse mere om udlandsdanskeres valgret på Indenrigs- og Boligministeriets valg-hjemmeside.
De forskellige ansøgningsskemaer for at kunne stemme til folketingsvalg, EU-valg og folkeafstemninger kan du også finde her:
- Skema 1: Ophold i lande udenfor EU (Folketingsvalglisten)
- Skema 2: Ophold i Grønland eller Færøerne (Nordatlantvalglisten)
- Skema 3: Ophold i lande udenfor EU (Tredjelandsvalglisten)
Ansøgning via skema 1 sendes til bopælskommunen, mens ansøgning via skema 2 og 3 skal sendes til Københavns Kommune.
OBS! Vær opmærksom på forskellen mellem skema 1 og 3, idet valgretten for myndige og umyndige (personer frataget den retlige handleevne) personer er forskellig.
Myndige vælgere, der opholder sig i tredjelande bør bruge skema 1 (Folketingsvalglisten), da det giver mulighed for at stemme til både folketingsvalg, EU-valg og folkeafstemninger ved ophold i udlandet. Umyndige vælgere skal anvende skema 3, der giver mulighed for at stemme ved EU-valg ved ophold i udlandet.
Hvis du flytter i perioden op til valgdagen kan det få betydning for dine muligheder for at stemme.
- 15 dage eller mere før valgdagen:
- Du stemmer i den kommune, hvor du har registreret din bopæl på 15.-dagen.
- Under 15 dage før valgdagen:
- Flytter du internt i kommunen eller til en anden kommune, skal du fortsat stemme i Gladsaxe Kommune på dit gamle valgsted.
- 7 dage før valgdagen:
- Vælgere der flytter til Danmark fra udlandet senere end 7 dage før valget, har ikke stemmeret ved folketingsvalg, medmindre de allerede er optaget på udlandsdanskervalglisten.