Danskerne smider 1/5 af den mad de køber i supermarkedet i affaldsspanden.
Madspild i danske husholdninger skønnes at udgøre 237.000 ton om året. Madspildet i husholdningerne er den mad, som vi smider ud fra køkkenet, hvad enten det er tilberedt mad, vi ikke fik spist op, eller råvarer, vi ikke nåede at bruge, mens de var friske.
Hvert år ender 11.500 tons mad - som kunne være spist - i skraldespanden i Gladsaxe. Det er fra både husholdninger, virksomheder, butikker og kommunale institutioner. Da et kilo madspild svarer til en udledning af 2,5 kg CO2, svarer det altså til en udledning af 28.750 tons CO2 - så der er flere gode grunde til at reducere madspild.
I Gladsaxe Kommune har vi med Strategi for Grøn omstilling et mål om at reducere madspildet med 50 procent inden 2030. Det er både virksomheder, offentlige institutioner og private, der skal ændre adfærd for at vi kan nå i mål. Flere virksomheder og børnehuse og seniorcentre er i gang med at reducere deres madspild - og bare ved at have mere fokus på madspildet, kan man faktisk reducere det på ganske kort tid. Se kortlægning af madspild
Gode vaner, når du vil undgå madspild
I foråret 2022 deltog 140 borgere i et forløb, hvor de over 7 uger fik hjælp til at reducere deres madspild ved at indarbejde nogle gode vaner. Der er ikke noget hokus pokus ved dem, det er sådan set ren fornuft, men vanerne kan være svære at holde fast i midt i en travl hverdag.