Afbrænding som naturpleje er en veletableret naturplejemetode med gode resultater, der vinder mere og mere frem i disse år. 18. april 2023 afbrændte Gladsaxe Kommune udvalgte skrænter i Høje Gladsaxe Parken som en prøvehandling for at blive klogere på, om det er en plejeform, som vi skal udbrede yderligere.
Hvorfor afbrænding?
Afbrænding er et godt alternativ til slåning med maskiner (høslæt). Metoden er skånsom overfor strukturer som muldvarpeskud, myretuer med mere, som er rigtigt gavnlige for biodiversiteten, men som høslætmaskiner desværre udjævner og ødelægger.
Afbrænding har også en fordel på stejle skrænter, eller på andre svært fremkommelige områder, hvor det ikke er muligt at køre med tunge maskiner.
Afbrændingen er klimamæssigt forsvarlig. Det afbrændte græs frigiver en mindre mængde kuldioxid, men den samme mængde ville være frigivet, hvis plantematerialet var nedbrudt ved kompostering. Samtidigt spares fossile brændstoffer, og dermed udledning af CO2, fordi der ikke anvendes store dieselforbrugende maskiner.
Det er primært på åbne græs- og blomsterdominerede arealer, at afbrænding anvendes. Afbrændingen foregår i marts-april, hvor solen er begyndt at tørre det visne græs, men inden det nye græs begynder at spire frem. Princippet er, at ilden fortærer den ”dyne” af vissent græs, der skygger for nye blomster. Derved skabes bedre vilkår for mange flere blomster – og dermed fremmer vi biodiversiteten.
Lige efter afbrændingen henligger arealet sort og afsvedent. Men efter blot få dage begynder planterne at spire frem igen. 2-4 uger efter afbrændingen er det svært at se, at arealet har været brændt.
Prøvehandling i Høje Gladsaxe Park
Gladsaxe Kommune første forsøg med afbrænding foregik i Høje Gladsaxe Park 18. april 2023 - klik på billedet for at se dronevideo fra afbrændingen.
Skrænterne i Høje Gladsaxe Park er udvalgt som prøvehandling, da de har et stort naturpotentiale, men er meget stejle og derfor svære at pleje optimalt. Skrænterne er vokset til i højt græs og blomsterplanterne har det svært. Dele af skrænterne har mindre partier med krat og skov. Disse afbrændes ikke. Det er udelukkende de lysåbne græsarealer, der afbrændes.
Arealet er også velegnet til en prøvehandling, da det er relativt småt og velafgrænset, og fordi det støder op til brede, slåede græsplæner, som ilden ikke kan brede sig ud på. Der er så at sige naturlige brandbælter rundt om projektområdet. Arealet er udvalgt i samarbejde med eksterne eksperter.
Hvis du har yderligere spørgsmål til projektet, kan du skrive til [email protected].