Det strukturerede pædagogiske tilsyn med børnehusene i Gladsaxe, afholdes hvert andet år. Tilsynene er dialog- og udviklingsbaserede og har fokus på kvaliteten af det pædagogiske arbejde. Tilsynsrapporten udarbejdes digitalt og er altid grundigt planlagte og forberedte.
Forud for udarbejdelsen af tilsynsrapporterne ligger der en struktureret analyse af børnehusets virksomhed. Den pædagogiske konsulent der fører tilsynet, har læst det pågældende områdes års- og læreplan. Herunder f.eks. ”børnemiljøvurderingen”, som beskriver hvordan børnene og i nogle tilfælde forældrene, oplever miljøet i børnehusene. Konsulenten har sat sig ind i børnehusets opfølgning på pædagogiske projekter, de har læst fokusbarnskemaer, som pædagogerne laver løbende, for at følge børnenes udvikling. Kort sagt har konsulenten endevendt alt det materiale, der viser hvordan børnehuset arbejder og hvordan deres fokus har været på trivslen for det enkelte barn og for børnegruppen.
Under det konkrete tilsyn er en af kommunens pædagogiske konsulenter tilstede i børnehuset en halv dag. Konsulenten vises rundt i hele børnehuset sammen med områdeleder og børnehusleder, iagttager personalets arbejde med børnene både inde og ude og hæfter sig ved relationerne, legen og trivslen i hele huset. Besøget afsluttes ved en tæt dialog med ledelsen om det der er iagttaget, dels for at få underbygget iagttagelserne og dels for at få supplerende oplysninger om evt. opmærksomhedspunkter.
Efter udarbejdelsen af tilsynsrapporten, er der en tæt dialog mellem områdeleder og Dagtilbudsafdelingens ledelse om tilsynet og de evt. udviklingspunkter, der skal arbejdes med og der skal laves handlingsplaner for. Den pædagogiske konsulent følger løbende op på handleplanerne.
Et tilsyn kan ikke stå alene. Et tilsyn er et øjebliksbillede og skal følges op af en løbende bevågenhed og opmærksomhed på det der sker i børnehusene.
Den måde vi har struktureret dagtilbudsområdet på, med en forvaltning der er tæt på området, områdeledere der er tæt på børnehusene og børnehusledere der er tæt på det pædagogiske arbejde med børnene, sikrer at der er stor gennemsigtighed og tydelighed omkring det der foregår i alle børnehuse og der er stor viden om hvordan børnene trives og hvordan det pædagogiske arbejde foregår.