I Gladsaxe Kommune arbejder vi med genopretning af de naturlige processer for at bevare og styrke biodiversiteten. En nøglefaktor i naturgenopretning er udsætning af store planteædere, som fx hest og kvæg, som går ude hele året i en varieret og stor fold uden tilskudsfodring. Det kalder vi naturnær græsning.
I dag har Gladsaxe Kommune to projekter med naturnær græsning. I samarbejde med Københavns Kommune driver vi Høje Gladsaxefolden i Søborg, mens Fedtmosefolden i Bagsværd er etableret i samarbejde med Herlev Kommune. Når foldene krydser kommunegrænsen, sikrer vi, at de er så store som muligt.
Her på siden kan du læse mere om naturnær græsning, og du kan finde svar på spørgsmål om foldene. De to folde forvaltes lidt forskelligt.
Hvorfor har vi græssende dyr?
Helårsgræssende planteædere som heste og kvæg er en af de bedste måder at styrke biodiversiteten i et naturområde. De store dyr bidrager væsentligt til en mere mangfoldig og varieret natur med flere blomster, insekter og fugle.
- Dyrene skaber lysninger i krat og skov og sørger for, at der kommer flere blomster og mindre græs. At dyrenes går på arealerne i vinterhalvåret, gør en verden til forskel for at begrænse dominerende grove græsser og skabe plads til mindre blomsterplanter.
- Dyrene æder siv og tramper i vandhullerne, så disse forbliver lysåbne. Hermed bliver vandet lunt, hvilket er vigtigt for padder og mange vandinsekter som fx guldsmede.
- Om vinteren gnaver dyrene til tider i træernes bark og knopper, og de fremmer dermed krogede, skæve og hullede såkaldte veterantræer – og skaber dermed nye levesteder for biller, svampe, laver og mosser.
- Dyrenes efterladenskaber er levested for specialiserede svampe og insekter.
De gavnlige effekter af helårsgræsning sker som en kombination af påvirkningen i henholdsvis sommer- og vinterhalvåret. I løbet af vinteren og foråret bides vegetationen helt i bund, hvilket sikrer masser af lys og varme til blomsterplanterne. Hvis der ikke er et tilstrækkeligt højt græsningstryk i vinterhalvåret, vil de positive effekter blive tilsvarende mindre.
Om sommeren kan de relativt få dyr ikke følge med plantevæksten. Derfor bliver der masser af plads til blomstring.
Flere blomster, efterladenskaber, veterantræer og lysåbne vandhuller øger alt sammen mængden og diversiteten af insekter. Og det forplanter sig opad i fødekæden og øger fødeudbuddet til fugle, padder, rovinsekter og flagermus.
De græssende dyr giver ekstra naturoplevelse
Mange synes, at det er sjovt at se på dyrene, så det giver en ekstra naturoplevelse for alle, der færdes i foldene. Gladsaxe Kommune har en ambition om, at Gladsaxe skal være en grøn, levende og klimavenlig by. De græssende dyr bidrager til denne ambition.
I denne film fortæller vi, hvorfor der er sat heste ud i parken, og hvordan de gavner naturen. Filmen er fra 2021, inden der kom kvæg på Høje Gladsaxefolden. Derfor nævnes de ikke i filmen.
Spørgsmål og svar om græsning med kvæg og heste
Spørgsmål og svar om folden i Høje Gladsaxe Park
Spørgsmål og svar om folden i Fedtmosen
I Fedtmosefolden lever en lille flok kvæg hele året. Folden er et stort område på 19 hektar - det svarer til cirka 25 fodboldbaner. Projektet er et samarbejde mellem Herlev og Gladsaxe kommuner.
I denne film kan du se, da Galloway-kvæget kom til Fedtmosen.