På denne side kan du læse om de affaldsordninger, vi tilbyder villaer og rækkehuse med egne beholdere og løsninger. Alle affaldsfraktioner undtagen mad- og restaffald kan også afleveres på genbrugsstationen.
Bor du i rækkehus med fælles løsninger skal du i stedet gå til siden: Affaldsordninger for boliger med fælles affaldsløsninger.
Information om krav til placering af beholdere og adgangsvej finder du under Takster, gebyrer og regler.
Detaljerede affaldssorteringsguides m.m. finder du under Ofte stillede spørgsmål - hurtig hjælp.
Mitaffald
Få overblikket over dit affald, indberet problemer og få ændret på typen eller antallet af dine beholdere.
Se ny ordning for farligt affald - røde kasser
Det er vigtigt, at du håndterer dit farlige affald på den rigtige måde. Du må altså ikke smide det farlige affald i affaldsbeholderen, wc`et eller i kloakken. Det vil gøre stor skade på miljøet.
Du kan aflevere maling, kemikalier og (ikke affyret) fyrværkeri til farligt affald på genbrugsstationen. Farligt affald skal være emballeret forsvarligt, gerne i original emballage eller skrevet tydeligt på emballagen, hvad indholdet er. Du skal altid kontakte pladspersonalet ved aflevering.
Du kan også tilmelde dig Rød-Kasse ordningen og få hentet dit farlige affald og småt elektronik op til fire gange om året. Se ovenfor om ny ordning.
Du kan også tilbagelevere rester af maling og kemikalier hos byens farvehandlere, hvor du har købt det.
- Flügger Farver, Søborg Hovedgade 49
- Flügger Farver, Gammelmosevej 257
- Røverkøb, Søborg Hovedgade 45
- Ryby Hvidevarehus - Bagsværd Torv 2 (batterier, lysstofkilder)
HUSK:
Kemikalier med faresymbolet GIFT kan kun afleveres på genbrugsstationen.
vi har i løbet af oktober måned 2021 ændret på sammensætningen af affaldstyperne i beholderne. Det betyder, at den to-delte beholder til glas/papir bliver til glas/metal. Beholderen er obligatorisk. Den vil blive tømt hver 8. uge.
Husstande i foreninger, hvor man har valgt en fælles løsning til affaldet, kan ikke også være med i ordningen med 2-delte beholdere til affaldet. Spørg din vicevært inden du bestiller en beholder.
Du kan foreløbig også komme af med glas og papir i de offentlige sorte kuber placeret rundt omkring i kommunen.
Du kan se et kort over kuberne i Gladsaxe her.
HUSK:
Krystalglas og ovnfast glas skal ikke til glas, men til storskrald
Hvis affaldet er sammensat af forskellige typer affald, fx kaffeposer og mange müsli- og chipsposer, - så skal du aflevere det som restaffald.
Er affaldet sammensat af metal og noget andet (fx plast eller træ), så skal det sorteres som metal.
VIDSTE DU:
Stort jern og metal, som ikke kan være i beholderen, kan du sætte ud til vejen som storskrald.
Du kan komme af med dit haveaffald på flere måder:
- Kommunen henter dit haveaffald på din adresse - Ved vej ordningen
- Du kan kompostere dit haveaffald hjemme
- Du kan aflevere haveaffaldet (inkl. stød, stammer og rødder) på genbrugsstationen
- Du kan få dit grenaffald flishugget
Ved vej ordningen
Haveaffaldet skal stilles frem ved bagkant af fortovet inden kl. 7 på tømmedagen.
Du får hentet haveaffald i fast rute hver 14. dag i perioden fra midt februar (uge 7) til midt december (uge 50) - også på helligdage.
Grene og lignende skal du bundte og afkorte. Brug sejlgarn eller lignende - ikke plastiksnore. Grene må maksimalt være 15 cm i diameter og bundtet må maksimalt være 1 m i længden. Mindre dele kan du pakke ned i papirsække. Du må ikke bruge plastsække, da haveaffaldet kommer til kompostering senere. Husk at hver "enhed" ikke må veje mere end 16 kg.
Du kan også vælge at bruge en beholder til dit haveaffald. Beholderen skal være på 140 liter, 180/190 liter eller 240 liter. Der skal være mindst 98 cm fra jorden og op til gribekanten. Gribekanten er den som bliver hægtet på skraldebilen, når de skal tippe beholderen rundt.
Vi anbefaler, at du køber en frostsikker beholder eller benytter papirsække i perioder med frost.
Beholdere kan købes i byggemarkeder og lignende - ikke hos kommunen.
Juletræer, der er tømt for julepynt, kan du få hentet som en del af haveaffaldsordningen, der starter op i uge 7. Du skal være opmærksom på at grene maksimalt må være 15 cm i diameter og maksimalt må være 1 m i længden.
Hvis du vil af med dit juletræ før uge 7, kan du aflevere det på genbrugsstationen.
HUSK:
Du må ikke brænde dit haveaffald af.
Dette henter vi ikke som en del af Ved vej ordningen:
- Rødder og stød
- Stammer over 15 cm
- Græstørv
- Jord
- Dyrestrøelse/dyregødning
Kommunen sælger ikke længere kompostbeholdere. Ordningen er erstattet af indsamling af madaffald.
Har du købt en kompostbeholder, som du ikke skal bruge mere, kan du skille den ad og sætte den ud til vejen som storskrald eller du kan aflevere den på genbrugsstationen.
Det giver stadig god mening at kompostere dit haveaffald.
Læs mere om kompostering af haveaffald på grønt IDÉcenters sider.
Du kan hente gratis kompost på genbrugsstationen fra slutningen af marts til starten af maj.
De fleste villaer og rækkehuse har en 2-delt beholder til mad- og restaffald, der bliver tømt hver 14. dag, undtagen i juni, juli og august, hvor den bliver tømt hver uge, for at forhindre lugtgener i varmen.
Madaffaldet skal i de grønne plastposer, der udleveres af renovatøren og derefter smides i rummet til madaffald i rest- og madaffaldsbeholderen.
Nye poser
Du får nye poser ved at binde en pose på beholderen, så lægger skraldemanden en ny rulle. Du må IKKE bruge de grønne poser til andet end madaffald. Er du lige flyttet ind i din bolig, og er der ikke nogen grønne poser tilbage, kan du få nye poser på genbrugsstationen, på kommunens biblioteker eller Grønt IDÉcenter.
Kommunen udleverer kun køkkenspande i forbindelse med opstart af indsamlingsordningen for madaffald.
Hvis din spand er gået i stykker, eller du er nytilflyttet, og der ikke er nogen køkkenspand, må du selv anskaffe dig en ny, hvis du ønsker det.
Du kan købe en køkkenspand for cirka 50 kr. på Internettet.
Ligesom til madaffaldet skal du også bruge en pose til restaffaldet. Bind knude på, så affaldet ikke støver op i hovedet på skraldemanden, fodgængere og cyklister, når beholderen bliver tømt. Du skal selv købe poser til restaffaldet.
HUSK:
Du kan ikke aflevere mad- og restaffald på genbrugsstationen.
Hvis du har for meget affald, kan du købe et klistermærke til at sætte på en sæk, du kan sætte ud med ekstra (usorteret) affald. Den vil blive hentet samtidig med, at din beholder til rest- og madaffald bliver tømt.Køb klistermærket på bibliotekerne eller gladsaxe.dk/ekstraaffald.
Kartoner til mad- og drikke (fx. mælkekartoner, juicekartoner og kartoner til flåede tomater) er en ny affaldstype, som vi skal sortere. Du skal aflevere dem i samme rum som plast, men efterfølgende bliver plasten og kartonerne skilt ad i behandlingsanlægget, så begge dele kan genanvendes.
Vi har i løbet af oktober måned 2021 ændret på sammensætningen af affaldstyperne i beholderne.
Det betyder, at der i den beholder, hvor du ind til nu har smidt plast og metal nu skal plast og kartoner til mad- og drikkevarer i det store rum og papir i det lille rum. Beholderen er obligatorisk. Den vil blive tømt hver 3. uge.
For meget plast?
Er du en af de husstande, som oftest har mere plast, end hvad beholderen har kapacitet til, kan du efter 1. januar få den ombyttet til en større beholder. Gå ind på Mit affald og afmeld den nuværende beholder og tilmeld en større beholder.
Har du bare en gang imellem mere plast, end du kan have i beholderen, så kan du sætte en klar sæk med plast frem på tømmedagen, så vil den også blive taget med.
Husstande i foreninger, hvor man har valgt en fælles løsning til plast og papir, kan ikke også være med i ordningen med 2-delte beholdere til plast/drikke- og madkartoner & papir. Spørg din vicevært inden du bestiller en beholder.
HUSK:
- papkrus samt pizzabakker kan ikke genanvendes, men skal til restaffald
- Såkaldt bioplast kan ikke genanvendes, men skal til restaffald
- Flamingo er ikke plast og skal afleveres til forbrænding
- Yoghurtkartoner skal skylles (brug ½ dl vand og ryst beholderen)
VIDSTE DU:
Plast kan være hård, blød eller sammensat. Det hele indsamles sammen.
Hvis du ikke er tilmeldt Rød-kasse ordningen, kan du lægge batterier, småt elektronik og elpærer på låget af din to-delte beholder til plast/papir:
Du kan lægge det i hver sin 4 liters frysepose på låget af din 2-delte beholder til plast/papir. Så bliver det hentet samtidig med, at beholderen bliver tømt hver 3. uge.
Alle typer lyskilder som sparepærer, glødepærer, halogenpærer og led-pærer kan lægges i posen. Større batterier og lange lysstofrør, som ikke kan være i posen, skal afleveres på genbrugsstationen.
Elektronik, der ikke kan være i posen/rød kasse, kan afleveres i storskraldsordningen og på genbrugsstationen.
HUSK:
Posen skal lukkes med knude.
VIDSTE DU:
At produkter med indbyggede batterier er elektronik.
Gladsaxe Kommune har en aftale med apotekerne om, at de modtager medicinaffald, kanyler og kviksølvtermometre.
Gammel medicin betragtes som farligt affald og må derfor ikke skylles ud i vasken, i toilettet eller smides i skraldespanden.
Hvordan håndterer jeg medicinrester
Typiske spørgsmål om medicinrester
HUSK:
Du skal aflevere kanyler i kanylebokse. Boksene udleveres gratis på apoteket.
Termometre med batteri er småt elektronik.
Storskrald er kasseret indbo. Som tommelfingerregel siger vi, at det er alt det løse, der falder ud af dit hus, hvis du vender det på hovedet - eller det du kan tage med, når du flytter. Se sorteringsvejledning.
Alle borgere i Gladsaxe skal sortere pap fra til genanvendelse.
Sorteret pap sættes ud til vejen sammen med storskrald. Pappet skal være tørt og rent. Genanvend alle typer pap og karton også de helt små æsker.
Når du sætter pap ud til afhentning kan du pakke det på fire måder: Det er vigtigt, at du husker at fjerne plast, papir, flamingo og bånd.
- Bestil en beholder til pap på [email protected]. Det koster ikke ekstra. Husk at angive navn og adresse. Beholderen skal køres helt ud til fortov sammen med øvrigt affald til storskrald.
- Tryk det helt fladt, læg det i bundter og bind det med en natursnor, så det ikke flyver væk
- Pak pappet, så det sættes i spænd i en papkasse. Det må ikke kunne flyve væk
- Småt pap og karton kan du komme i klare sække
Miljøafdelingen anbefaler, at du bestiller en beholder til pap, da det gør opbevaringen og sorteringen lettere.
Den koster dig ikke ekstra, da du betaler for den via fællesgebyret.
Når du får hentet storskraldet skal det være sorteret, håndterbart og sat frem adskilt i kommunens fraktioner. Det skal sættes ud til fortovet inden kl. 7.00 på tømmedagen. Storskraldet bliver ikke taget med, hvis det sættes ud senere.
Du skal bruge klare plastsække, når du afleverer små ting til storskraldsordningen.
Store ting, som møbler, computere, komfurer og lignende, skal stilles frit bagerst ved fortovet. Adskil så vidt muligt tingene, hvis det er sammensat af flere affaldsfraktioner. Det kunne for eksempel være et bord bestående af en træbordplade med metalben.
Alt PVC skal mærkes. Skriv det med en sprit-tusch på den klare sæk eller direkte på tingene.
Vær opmærksom på, at vi ikke indsamler byggeaffald, herunder paller og trykimprægneret træ. Du kan evt. afsætte dine paller på websiden Gul og Gratis eller på Facebook.
Tekstiler skal foreløbig afleveres på genbrugsstationen i tøjcontaineren.
Tidligst medio 2023 vil der blive etableret en kommunal ordning, hvor der hentes tekstiler til genbrug ved husstanden.
Tomme spriflasker kan komme til restaffald HVIS du har skyllet dem let indvendig og sat en sort steg hen over faresymbolet på flasken.
Hvis der stadig er indhold i flasken, når du ønsker at skille dig af med den ,og hvis du ikke har skyllet den med lidt vand, skal den til farligt affald på genbrugsstationen.