Én til to måneder før du som flygtning ankommer til Gladsaxe Kommune, modtager vi besked fra Udlændingestyrelsen og forbereder ankomsten sammen med dig og asylcenteret.
Ydelse og Administration hjælper med det praktiske
Ved ankomsten til kommunen sørger Ydelse og Administration for at hjælpe dig med alt det praktiske; folkeregistrering, oprettelse af bankkonto, NemID og indkvartering i midlertidig bolig, hvis ikke kommunen har en permanent bolig klar. Ved indflytning i permanent bolig får du hjælp til at forstå og søge indskudslån, boligstøtte med videre samt økonomisk hjælp til det mest nødvendige. Alle nye flygtninge tilbydes kontakt til en venskabsfamilie, som er frivillige Gladsaxe-borgere, der ønsker at lære en ny medborger at kende.
Hvis du har opholdt dig i kortere tid end sammenlagt 9 ud af de sidste 10 år i riget (Danmark, Færøerne eller Grønland), kan du få selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse. Du vil blive tilbudt et selvforsørgelses- og hjemrejseprogram eller introduktionsprogram og vil i de fleste tilfælde kunne få danskundervisning.
Jobcenteret/Ungeenheden tilbyder dig som flygtning eller familiesammenført et Selvforsørgelses- og hjemrejseprogram eller introduktionsprogram. Programmet skal påbegyndes hurtigst muligt og senest en måned efter, at kommunen har overtaget integrationsansvaret.
Det samlede selvforsørgelses- og hjemrejseprogram eller introduktionsprogram kan højst have en varighed på 5 år. Formålet med programmet er at sikre, at du:
- Kommer i arbejde
- Lærer dansk så hurtigt som muligt
- Tilegner dig viden om danske samfundsforhold og dansk kultur og historie
Kontrakten
Du skal indgå en kontrakt med kommunen som en del af et selvforsørgelses- og hjemrejseprogram. Kontrakten skal udarbejdes inden for en måned efter, at du er kommet til kommunen. Både du og kommunen skal underskrive kontrakten. Er du på ydelse, bliver du informeret om kontrakten til samtale i Jobcenteret/ Ungeenheden. Ellers vil du modtage information via E-Boks eller post.
I kontrakten fastlægger du og kommunen i fællesskab indholdet, herunder beskæftigelses- eller uddannelsesmål samt indholdet af de aktiviteter, der skal sikre, at målene i kontrakten opfyldes.
Kommunen skal løbende foretage en opfølgning på kontrakten, og kontrakten skal justeres efter behov.
Kontrakten gælder, indtil du evt. får en permanent (tidsubegrænset) opholdstilladelse. Du vil fortsat skulle følge en plan for at komme i beskæftigelse- eller uddannelse, så længe du er tilknyttet Jobcenteret/ Ungeenheden.
Helbredsmæssig vurdering
Flygtninge og familiesammenførte til flygtninge tilbydes efter behov en helbredsmæssig vurdering. Formålet er, så tidligt som muligt, at afdække fysiske og psykiske helbredsproblemer således, at disse ikke udvikler sig til væsentlige barrierer for en vellykket integration.
Vurderingen foretages af en læge og består af en samtale og en helbredsundersøgelse. Lægen skal på den baggrund give en lægefaglig vurdering af din fysiske og psykiske helbredstilstand. Lægen videregiver – med dit samtykke - resultatet af undersøgelsen til kommunen.
Tidshorisonten på opgaverne er
- Inden en måned: Indgåelse og underskrift af kontrakten og en erklæring om ophold og selvforsørgelse, danskundervisning og virksomhedsrettet tilbud, der så vidt muligt skal gives inden for 2 uger og senest ved selvforsørgelses- og hjemrejseprogrammet eller introduktionsprogrammet start, det vil sige senest efter en måned.
- Indenfor seks måneder: Tilbud om helbredsmæssig vurdering.
Danskuddannelse
Flygtninge og familiesammenførte samt arbejdstagere, studerende udlændinge m.fl., der bor og er folkeregisteret i Gladsaxe Kommune, tilbydes gratis danskundervisning.
Danskundervisningen for flygtninge og familiesammenførte kaldes danskuddannelse og er opdelt i seks undervisningsmoduler, der afsluttes med en statskontrolleret prøve.
Der er tre danskuddannelser: Danskuddannelse 1, 2 og 3, og det er muligt at følge uddannelsen uden for normal arbejdstid. Der betales kun for én danskuddannelse.
Flygtning eller familiesammenført til en flygtning
Hvis du er flygtning eller familiesammenført til en flygtning, skal du ikke selv betale for danskuddannelsen. Hvis du er udenlandsk arbejdstager, studerende mv., opkræves en deltagerbetaling i forbindelse med danskuddannelse.
Undervisningen skal begynde efter en måned
For flygtninge eller familiesammenførte indgår danskundervisning som en del af selvforsørgelses- og hjemrejseprogrammet, og det er et lovkrav, at danskundervisningen skal påbegyndes senest en måned efter, at kommunen har overtaget integrationsindsatsen.
På baggrund af en test indplaceres en flygtning på den danskuddannelse og det modul, der passer til vedkommendes forudsætninger. Flygtninge og familiesammenførte skal færdiggøre deres danskuddannelse inden for 5 år.
Danskbonus
Du kan få en danskbonus oven i din selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse i op til seks måneder, hvis du har bestået Prøve i Dansk 2, FVU-læsning trin 2 eller tilsvarende og højere prøve i dansk. Hvis du ikke modtager forsørgelsesydelse fra kommunen, men er omfattet af Integrationsloven, kan du få danskbonus som engangsudbetaling. Der kan kun opnås ret til danskbonus én gang.
Det er ydelsesafdelingen i Jobcenteret, der vurderer, om du er berettiget til danskbonus.
Du kan se på borger.dk, hvor meget du kan få i danskbonus.
I Gladsaxe kommune findes der rigtig mange foreninger, som drives af frivillige kræfter. Gladsaxe Kommune har et formelt samarbejde med Netværk for flygtninge og indvandrere i Gladsaxe og Venskabsfamilier i Gladsaxe, der begge er organiseret under Dansk Flygtningehjælp.
Netværk for flygtninge og indvandrere
Netværk for flygtninge og indvandrere i Gladsaxe er en forening, som støtter flygtninge og indvandrere i at finde sig til rette i det danske samfund. Foreningen er stiftet i maj 2011.
Foreningen bygger på en frivillig og ulønnet indsats fra lokale borgere. Den er desuden uafhængig af partipolitik og religiøse retninger og er åben for alle mennesker uanset national baggrund.
Du kan læse mere om initiativet på www.netvearkgladsaxe.dk.
Venskabsfamilier
Venskabsfamilier i Gladsaxe er en frivilliggruppe under Dansk Flygtningehjælp. Gruppen består af 5-6 frivillige matchkoordinatorer og en kommunikationsfrivillig. De har forskellige baggrunde, nogle er studerende, og andre i forskellige ansættelser, men deler en fælles interesse for at bidrage til integrationen og den mellemmenneskelige forståelse i kommunen.
Du kan læse mere om initiativet på venskabsfamiliergladsaxe.dk.
Repatriering dækker over personers frivillige tilbagevenden til deres hjemland eller tidligere opholdsland med henblik på at blive boende i landet.
Formålet med Repatrieringsloven er at give personer det bedst mulige grundlag for at tage stilling til og eventuelt træffe beslutning om at repatriere.
Vejledning til borgere
Jobcenteret vejleder borgere, der eventuelt er i målgruppen om mulighederne for repatriering. Det gælder ved hver samtale som du har med din sagsbehandler. Kommunen underretter Dansk flygtningehjælp, når personer udtrykker ønske om at vende tilbage til deres hjemland eller tidligere opholdsland.
Loven gælder ikke for personer, der er statsborgere i et andet nordisk land eller er statsborgere i et land, som er tilsluttet Den Europæiske Union eller er omfattet af aftalen om Det Europæiske Økonomiske Samarbejde eller Den Europæiske Unions regler om visumfritagelse og om ophævelse af indrejse- og opholdsbegrænsninger i forbindelse med arbejdskraftens frie bevægelighed, etablering og udveksling af tjenesteydelser m.v. Det er ydelsesafdelingen i Jobcenteret, der træffer den endelige afgørelse.
Du kan kun modtage hjælp til repatriering én gang
En udlænding kan kun modtage hjælp til repatriering efter repatrieringsloven én gang.
Kommunalbestyrelsen skal træffe beslutning om tilbagebetaling af hjælp til repatriering, hvis en udlænding anvender fortrydelsesretten