Samarbejdet mellem de praktiserende læger og Gladsaxe Kommune
På denne side kan du finde de rapporter, der er lavet om samarbejdet mellem de praktiserende læger i Gladsaxe og Gladsaxe Kommune. Og anden infomation om samarbejdet mellem mellem almen praksis og kommune.
Nyhedsbreve for 2022
Brugerbetaling på Comprilan bind fjernes
Med virkning fra 1. januar 2023 har byrådet besluttet at fjerne brugerbetaling på Comprilan bind.
Nyt rygforløbsprogram fra 1. januar 2023
Det nye rygforløbsprogram er et projekt som løber i 2023, hvor Gladsaxe Kommune og Københavns Kommune deltager. Det omfatter nu borgere med smerter relateret til hele columna - tidligere kun lænderyg. Egen læge fungerer fortsat som tovholder og har ansvar for at følge op på patienten efter afslutning hos øvrige aktører.
Borgere med smerter relateret til columna kan starte forløb hos flere aktører – læs mere på Region Hovedstadens hjemmeside
Inklusionskriterier for kommunalt rehabiliteringstilbud, hvoraf mindst ét af følgende kriterier skal være opfyldt:
- Smerter i over 12 uger på henvisningstidspunktet
- Længerevarende rygsmerter, hvor der tidligere er forsøgt træning i privat regi eller anden behandling uden klar bedring
- Særlige behov på grund af psykosociale faktorer (fx ledighed, misbrug, psykiske vanskeligheder), hvor der kan være behov for en tværfaglig og tværsektoriel koordination
- Kroniske rygproblemer med korterevarende forværringer, der kan afhjælpes i kommunalt tilbud
Kriterier for henvisning til privatpraktiserende fysioterapeut fremgår af ovenstående link.
Dosisdispenseret medicin – hvad kan apoteket hjælpe med?
- At foretage den endelige vurdering af, om borgerens medicin egner sig til dosisdispensering, evt. foreslå alternativer (både ved opstart og ændringer undervejs)
- Hjælpe med at finde det bedst egnede alternativ, når et lægemiddel er i restordre
- Overblik over datoer for opstart, og indsigt i, hvornår justeringer er gældende fra
- Samtale vedr. dosisdispensering, herunder medicinsamtaler – kontakt apoteket for information.
Tre kommunale tilbud til unge, som ikke kræver lægehenvisning
- Åben og Rolig – et kursus til unge mellem 15-25 år som oplever symptomer på stress. Afholdes med holdforløb og individuelle samtaler ved psykolog. Læs mere om tilbuddet på siden: www.gladsaxe.dk/stress.
Tilmelding til Forebyggelsescenter på tlf.: 39 57 57 57 eller på mail: [email protected]
- Lær at tackle angst og depression for unge mellem 15-25 år – et kursus på syv gange, hvor unge får værktøjer til at håndtere hverdagens udfordringer. Instruktørerne er frivillige, der selv har erfaring med angst eller depression. Forebyggelsescenteret kontaktes på tlf.: 39 57 57 57 eller på mail: [email protected]
- Sammen om røgfrit Gladsaxe tilbyder gratis rygestop kurser til unge. De unge kan sende en SMS med teksten slut til 1910 eller sende en mail til [email protected]
Gladsaxe Kommune søger fast tilknyttede plejehjemslæger
Gladsaxe Kommune mangler kun fast tilknyttede plejehjemslæger på enkelte afdelinger i pleje- og demensboliger. Du kan kontakte Helene Bothilde Rønne på mail: [email protected] for at høre om hvilke plejeboliger, der søger en læge.
Hvis du vil høre om opgaven som plejehjemslæge, kan du kontakte praksiskonsulent Mette Ødum på mail: [email protected]
Ændring af nyhedsbrevet på hjemmesiden
Kommunens hjemmeside skal gøres tilgængelig i forhold til lovgivningen om webtilgængelighed. Det betyder blandt andet at nyhedsbrevene ikke længere ligger som pdf´er med i stedet for som almindelig tekst. Det gær det lettere for borgere der er kognitivt udfordrede, har et synshandicap, ordblindhed. Derudover bliver det meget lettere for alle at søge på siden.
Med venlig hilsen
Mette Ødum
Hurtig iværksættelse af alkoholafrusning fra rusmiddelcenteret
Rusmiddelcenteret i Gladsaxe Kommune oplever et stigende behov for hurtig iværksættelse af alkoholafrusning uden for sygehus-regi. Derfor kan patienter med behov for alkoholafrusning nu komme hurtigt til en lægekonsultation i Gladsaxe Rusmiddelcenter.
Rusmiddelcentret kan kontaktes på tlf. 39573900, og patienten vil få en tid ved en læge den førstkommende formiddag mandag, tirsdag eller torsdag, og kan samme dag blive opstartet i behandling. Efter opstart i behandling vil centret have daglig opfølgning på patienten under afrusningsperioden.
”Gladsaxe Kvitter Tobakken”
I 2021 var ”Gladsaxe Kvitter Tobakken” en succes - 90 % af deltagerne var røgfri ved kursets afslutning. Derfor gentager Gladsaxe Kommune succesen igen i år. Tilbuddet er gratis og er for alle brugere af diverse tobaksprodukter. ”Gladsaxe Kvitter Tobakken” starter mandag den 24. oktober 2022, kl.17.00-18.30 og hver mandag – sidste kursusgang er den 5.december 2021.
Kurset foregår på Gladsaxe Rådhus i Rådhushallen. Lægen kan sende en henvisning til Forebyggelsescentret, eller borgeren kan selv sende en SMS til 1910 og skrive SLUT. Borgeren vil efterfølgende blive kontaktet af en rygestoprådgiver.
Kontakt Gitte Holm ved behov for information på telefon: 39 57 53 57 eller mail [email protected] I forbindelse med ”Gladsaxe Kvitter Tobakken” vil kommunen komme rundt i september måned med plakater og postkort, som kan placeres i venteværelset – ligesom sidste år.
Orientering fra visitationen om bevilling af træning
Gladsaxe kommune bevilliger genoptræning jf. servicelovens §86,1
- Borgers funktionsniveau skal være nedsat i en sådan grad, at borger ikke kan benytte ikke-visiterede tilbud
- Borger tilbydes genoptræning til afhjælpning af fysisk funktionsnedsættelse forårsaget af sygdom, der ikke behandles i tilknytning til en sygehusindlæggelse
Gladsaxe kommune bevilliger vedligeholdende træning jævnfør servicelovens §86,2
- Borgers tilbydes vedligeholdende træning for at forhindre funktionstab og for at fastholde det hidtidige funktionsniveau, hvis borger ikke selv er i stand til at opsøge andre ikke-visiterede træningstilbud
- Borger kan få vedligeholdende træning 1gang årligt
Gladsaxe kommune tilbyder ikke træning, der ligger uden for servicelovens §86,1 og §86,2
- GLAD træning (Godt Liv med Artrose i Danmark) Gladsaxe kommune leverer ikke GLAD træning. Egen læge skal henvise sin patient til en privat praktiserende fysioterapeut klinik
- Borger som er i stand til at benytte ikke-visiterede tilbud eller opsøge privat praktiserende fysioterapeut eller andre lokale fitnesscentre
- Borgere kommer ikke i betragtning til kommunal træning pga. manglende økonomi¨
- Borger skal være motiveret for træning og skal være vidende om henvisningen fra lægen.
Der er vedlagt en pdf-fil med eksempler til belysning af ovenstående.
Tre korte film om diabetes - kan evt. vises i venteværelset
KL og Sundhedskartellet har i fællesskab udviklet materiale til borgere med diabetes.
Med venlig hilsen
Mette Ødum og Nanna Hartmann
Ny praksis for opfølgende hjemmebesøg §2 på Kildegården, Midlertidige Pladser
Gladsaxe Kommune ændrer på praksis for anmodning om opfølgende hjemmebesøg §2 til patienter på Kildegården, Midlertidige pladser.
Fremadrettet sendes en korrespondancemeddelelse til egen læge ved patientens ankomst til Kildegården. Det vil heraf fremgå, om det er vurderet relevant med et opfølgende hjemmebesøg §2 i samråd med patienten, Kildegårdens læge og kontakt-sygeplejersken. Egen læge modtager ligeledes en korrespondance, når patienten udskrives fra Kildegården.
I mailen med dette nyhedsbrev har vi vedhæftet en uddybende forklaring til den nye praksis for opfølgende hjemmebesøg §2 på Kildegården.
Benyt ”kompleks dosering” – fremfor ”efter skema” i lægesystemer
Det er nu muligt at vælge ”kompleks dosering” i lægesystemer, når en behandling varierer fra dag til dag. Og det vil Gladsaxe Kommune gerne bede jer om at gøre, da det mindsker fejl. Ved at benytte den komplekse dosering kan ordinationen nemlig indskrives direkte – fremfor en fritekst i ”efter skema-modulet”.
Husk, at en akut-opgave skal følges op af et telefonopkald
Hvis der er en ”akut-opgave”, som skal løses samme dag, så kræver det et telefonopkald. En ”akutkorrespondance" skal således også følges op med et opkald. Denne praksis går begge veje (gælder både for læger og kommunen).
Du kan læse mere i Kommunikationsaftalen (s. 3), som bl.a. kan findes på www.laeger.dk
I kan forvente flere henvendelser fra Gladsaxe Kommune fremover
Gladsaxe Kommunes enheder (plejeboliger, hjemmeplejen, botilbud og Kildegården, Midlertidige pladser m.fl.) er i øjeblikket optaget af sikre tydelige og præcise indikationer i tilknytning til ordinationen. Indikationen kan præciseres enten i FMK eller på en korrespondance meddelelse. Enhederne arbejder også med at sikre referenceværdier på ordinerede blodtryk og blodsukre.
I vil derfor i den forbindelse eventuelt opleve flere henvendelser end sædvanligt.
Rigtig god sommer!
Venlig hilsen
Mette Ødum og Nanna Hartmann
Egenbetaling på Dauerbind (langstræksbind)
I Gladsaxe Kommune er det politisk besluttet pr. 1. januar 2022, at borgere, der bruger Dauerbind, fremover selv skal betale denne udgift. Der er udarbejdet et brev, som hjemmeplejen kan udlevere til borgere, som skal i behandling med Dauerbind. Brevet er vedhæftet sammen med dette nyhedsbrev.
Når de praktiserende læger ordinerer kompressionsbehandling, er det vigtigt, at de tager stilling til typen af kompression – langstræksbind (Dauerbind) eller COBAN. Hjemmeplejen har kun COBAN med fremover, og hvis hjemmeplejen konstaterer, at borgeren skal have langstræksbind (fx ved hyppigt sårskift), så forsinkes behandling indtil vedkommende har fået indkøbt sine forbindinger.
Hjemmeplejen er bekendt med, at COBAN i øjeblikket er i restordre, og der skal derfor benyttes langstræksbind, indtil COBAN igen kan leveres. De praktiserende læger skal derfor for nuværende gøre alle borgere opmærksom på egenbetaling af materialer.
Venlig hilsen
Mette Ødum og Nanna Hartmann
Midlertidig aftale om dosispakket medicin (OBS: midlertidig ekstra honorering)
Kære kollegaer
Hermed information om midlertidig aftale om dosispakket medicin.
PLO og RLTN (Regionernes Lønnings- og Takstnævn) har indgået en midlertidig aftale om dosispakket medicin til borgere tilknyttet den kommunale hjemmepleje, sygepleje, plejeboliger og botilbud. Aftalen løber frem til 1. april. Opstart af dosispakket medicin honoreres med 450 kr. og registreres med ydelseskode 4500 (læs mere om honorering i vedhæftet dokument med midlertidig aftale).
Denne aftale håber Gladsaxe kommune meget, at I vil være med til at bruge.
Gladsaxe Kommune har et ekstraordinært stort behov for at frigøre medarbejderressourcer til at varetage helt nødvendige plejeopgaver. Samtidig varsler regionen nu, at der kan blive behov for ekstraordinær udskrivning af ikke færdigbehandlede patienter, hvilket kun øger behovet for at have så mange hænder som muligt til regulær sygepleje.
Gladsaxe Kommune håber derfor på, at I vil bistå med, at så mange borgere som muligt lægges over på dosispakket medicin. Det gælder naturligvis kun i de tilfælde, hvor borgeren er informeret og har givet sit samtykke, og hvor I som læger vurderer, at det vil kunne lade sig gøre sikkert og relevant.
Sammen med dette nyhedsbrev har vi vedhæftet selve aftalen, og en vejledning på opstart og ændring af dosisdispenseret medicin. Samtidig har vi vedhæftet den informationspjece, som Gladsaxe Kommune udleverer til borgerne.
Ordningen tages op på møde i KLU 25. januar 2022.
Gladsaxe Kommune håber at kunne gå i gang med at implementere aftalen, lige så snart det kan lade sig gøre. Tak for hjælpen på forhånd
Venlig hilsen
Mette Ødum og Nanna Hartmann