Du skal kende reglerne for undersøgelse og håndtering af byggeaffald, inden du skal renovere eller rive din bolig eller andre bygninger ned. Læs her hvad du skal være opmærksom på, inden du går i gang, hvilke regler der gælder, og hvordan du kommer af med dit byggeaffald.
Inden du går i gang har du pligt til at screene og kortlægge bygningen for miljøproblematiske stoffer i de bygningsdele, der bliver til byggeaffald.
Du har også pligt til at udsortere miljøproblematiske stoffer, så de resterende rene materialer i byggeaffaldet kan genbruges eller på anden måde nyttiggøres. Du skal sortere det rene affald i minimum 10 fraktioner.
Byggeaffald skal altid bortskaffes til en godkendt affaldsmodtager. Kommunen anviser farligt affald og miljøproblematisk affald til godkendte modtagere.
Hvis du har mere end et tons byggeaffald, skal du anmelde affaldet til kommunen 14 dage, før du går i gang på bygningsaffald.dk. Du må ikke påbegynde selve bygningsarbejdet før kommunen har anvist dit affald til en godkendt affaldsmodtager. Miljøafdelingen kan kræve flere oplysninger om din bolig eller andre bygninger, samtidigt kan Miljøafdelingen kræve, at der skal tages flere prøver i bygningen til analyse for indhold af miljøproblematiske stoffer, inden du må rive bygningen ned.
Det er kommunen, som klassificerer dit affald – dvs. vurderer om affaldet er rent, forurenet eller farligt.
Gladsaxe Kommune kan forlange om dokumentation for korrekt screening og kortlægning af bygningen, sortering og bortskaffelse og kan foretage tilsyn på byggepladsen.
Links til vejledninger og skemaer
- Forskrift for midlertidige anlægsaktiviteter
- Gladsaxe Kommunes regulativ for erhvervsaffald
- Vejledning om asbest
- Vejledning om bly i byggematerialer
- Vejledning om PCB i byggematerialer
- Anmeldelse af asbestaffald
- Anmeldelse af farligt affald
- Screeningsskema for problematiske stoffer i ældre bygninger
- Videncenter for Cirkulær Økonomi i Byggeriet
- Vejledning om håndtering af PCB-holdige kondensatorer i lysarmaturer
- Metoder til fjernelse af miljøproblematiske stoffer