Tilsyn i dagtilbud
I januar 2022 trådte en justering af Dagtilbudsloven i kraft, som indeholder et styrket tilsyn med dagtilbud og tydelige lovkrav med minimumstandarder til det kommunale tilsyn med dagtilbuddene. På baggrund af den nye lovgivning, og med inddragelse af egne erfaringer i Gladsaxe Kommune, beskrives her rammen for tilsyn på Dagtilbudsområdet i Gladsaxe Kommune med virkning fra maj 2022.
Høj kvalitet i dagtilbud er helt centralt, når børn skal have de bedste muligheder i livet. Kvaliteten af dagtilbud har betydning for børnenes liv både på kort og langt sigt, og tilsyn på dagtilbud er med til at understøtte og udvikle på kvaliteten med fokus på børns trivsel, læring, udvikling og dannelse med børnene i fokus.
Dagtilbudsloven beskriver ikke, hvor ofte kommunerne skal føre tilsyn i dagtilbuddene, men det beskrives dog, at der som minimum hvert andet år skal offentliggøres en tilsynsrapport for alle børnehuse og den kommunale dagpleje.
I Gladsaxe Kommune tilrettelægges tilsynene fleksibelt, så der eksempelvis er mulighed for at variere mellem forår og efterår. Der vil dog højest gå to år mellem et anmeldt og et uanmeldt tilsyn i et børnehus, og der vil maksimalt gå fire år mellem de anmeldte tilsyn i et børnehus. Oftest vil der nærmere være tale om tre et halvt år mellem de anmeldte tilsyn i et børnehus, ligesom der også kun kan være et til halvandet år imellem et anmeldt og et uanmeldt tilsyn. Børne- og dagplejehusene vil skiftevis få anmeldte og uanmeldte tilsynsbesøg.