Mere viden om valg
Herunder kan du finde links til relevante hjemmesider om valg i Danmark.
Se tidligere valgresultater her
Valgprocessen
Ved valg har Gladsaxe Kommune en række opgaver og aktører, der medvirker til valgets gennemførelse. Se mere om valgbestyrelsen og hvem der i øvrigt er med i valgprocessen her.
Gladsaxe Byråd har ansvaret for valg i Gladsaxe Kommune. Valgene gennemføres af en valgbestyrelse, der vælges af Byrådet efter forholdstalsvalg på baggrund af mandatfordelingen i Byrådet.
Valgstyrerne har ansvaret for valgstederne, og har bl.a. til opgave at gennemføre afstemningen samt stemmeoptællingen på valgstederne samt føre en afstemningsbog med alle væsentlige oplysninger om afstemningen og valgresultatet.
I Gladsaxe Kommune udpeges seks valgstyrere på valgsteder med mindst 5.000 stemmeberettigede vælgere og fem valgstyrere på valgsteder med under 5.000 stemmeberettigede vælgere.
Gladsaxe Byråd udpeger efter forholdstalsvalg én valgstyrerformand for hvert valgsted, der lokalt har ansvaret for afstemningen på valgdagen.
De valgtilforordnede bistår Valgbestyrelsen og valgstyrerne med valget.
De tilforordnedes opgaver er mange på valgdagen - blandt andet modtagelse af valgkort fra vælgerne, udlevering af stemmesedler, notering i valglisten og optælling af stemmesedler efter valgets afslutning.
Udpegning af tilforordnede sker efter forholdstalsvalg. I Gladsaxe Kommune er de tilforordnede normalt udpeget af et politisk parti, men kan suppleres af frivillige hjælpere.
Antallet af tilforordnede og fordelingen på valgstederne besluttes af Valgbestyrelsen forud for valget.
Hvert valgsted i Gladsaxe Kommune har en valgsekretær og en valgmedhjælper, der hjælper valgstyrerformanden med at koordinere valgdagen og de valgtilforordnedes arbejdsopgaver mv.
Valgsekretærer og valgmedhjælpere udpeges blandt ansatte i Gladsaxe Kommune.
Efter afstemningen er afsluttet bliver alle afgivne stemmer optalt.
Optællingen udføres af valgstyrerne og de valgtilforordnede. Til at hjælpe med optællingen udpeges ved hvert valg også et antal ansatte fra Gladsaxe Kommune.
Dagen efter valget gennemføres en fintælling af stemmerne. Fintællerne er alle udpeget blandt kommunens ansatte og optællingen er offentlig.
Den endelige optælling og valgresultatet godkendes af Valgbestyrelsen.