Skip til hoved indholdet

Mørkhøj

Gladsaxe Kommune har gennem de seneste år haft stort fokus på Mørkhøj, da det er en bydel i forandring. Området omkring Gyngemosen er blevet udbygget med boliger og idrætsfaciliteter, og kommunen har købt Blågård seminarium, hvor Enghavegård Skole udvides og et stort børnehus etableres. Mørkhøj Bygade er under udvikling, og der planlægges et nyt byrum med legeplads ved Mørkhøj Skole og Mørkhøj Bibliotek. 

Men der er også områder i Mørkhøj som er udfordret. En lokal forankret social innovator og en styregruppe for social balance i Mørkhøj arbejder derfor for at styrke sammenhængskraften og fremme positive fællesskaber og naboskaber. Mørkhøj er den bydel i Gladsaxe Kommune, der er vokset mest over de senere år. Her findes både nye og gamle, private og almene boliger, lejligheder, parcel- og rækkehuse. I dag er bydelen med sine godt 10.000 indbyggere den største i Gladsaxe.

Gladsaxe Kommune har gennem de seneste år haft stort fokus på Mørkhøj, da det er en bydel i forandring. Området omkring Gyngemosen er blevet udbygget med boliger og idrætsfaciliteter, og kommunen har købt Blågård Seminarium, hvor Enghavegård Skole udvides og et stort børnehus etableres. På sigt skal området også rumme et kultur- og musikmiljø hvor der er plads til koncerter og andre oplevelser. Mørkhøj Bygade er under udvikling, og der er senest blevet anlagt et nyt byrum ved navn Ilbjerg Have med profillegeplads ved Mørkhøj Skole og Mørkhøj Bibliotek.

Fordi Mørkhøj har fået vokseværk, har bydelen løbende brug for at kommunen og civilsamfundet understøtter udviklingen og derfor har vi et team af medarbejdere der er til stede i bydelen, en strategisk udviklingsgruppe på Rådhuset, en lokal styregruppe og et partnerskab med de to lokale boligorganisationer. Vi arbejder derfor med at binde byen sammen, styrke sammenhængskraften og fremme positive fællesskaber og naboskaber.

En samlet bydel

Social Balance-temaet i Mørkhøj arbejder på at styrke fællesskab, sammenhængskraft, byliv og sikre at alle har lige gode muligheder for at lykkes i bydelen. Teamet har fokus på at drive udviklingen frem på tværs af boligorganisationer, civilsamfund, kommunale- og private aktører. Teamet arbejder tæt sammen med det lokale bibliotek om at udvikle byens mødesteder som fx Ilbjerg Have, Biblioteket og HUSET ved Ilbjerg Allé 62 til samlingspunkter for aktiviteter, liv og fællesskab i bydelen.

I Mørkhøj arbejder vi ovenpå opgaveudvalgets visioner for bydelen, og disse er med til at sætte retning for udviklingen i Mørkhøj.

Et styrket fritids- og foreningsliv

Selvom Mørkhøj er under udvikling, er fritidstilbuddene ikke fulgt med. Derfor har vi fokus på - i samarbejde med bydelens borgere, foreninger og institutioner mf. - at skabe flere fritidstilbud og mere liv i bydelen, så der opstår nye fællesskaber og lokale mødesteder. Dette gør vi blandt andet ved at samarbejde med skoler og dagtilbud og foreningslivet samt børn og unge om at skabe nye fritidsaktiviteter, oprette fritids- og lommepengejob, nedbryde sociale og fysiske barrierer for børn og unges deltagelse.

Samarbejde med boligafdelingerne

Vi samarbejder med det almene boligområde om at styrke netværk, fællesskab, tryghed og naboskab på tværs af boligafdelinger, generationer og kulturer. Vi arbejder konkret på at understøtte beboernes idéer og ønsker for deres boligområde og koble boligområdet til det resterende Mørkhøj, med det formål at styrke sammenhængskraften i bydelen. Dertil arbejder vi på at udvikle spændende aktiviteter med udgangspunkt i boligafdelingernes grønne fællesarealer.

Styregruppen for Mørkhøj i social balance består af kommunale ledere og repræsentanter fra Social Balance. Målet med styregruppen er samlet at bane vej for forandringer og på tværs af området at afdække både udfordringer og fælles løsninger.

Formålet med styregruppen er herunder at understøtte den positive udvikling og støtte op om, at alle borgere har mulighed for at tage del i fællesskaber. Ønsket er at give familier den bedst mulige støtte og børn og unge mulighed for at møde rollemodeller, der inspirerer til en aktiv fritid, uddannelse og beskæftigelse.

Gladsaxe Kommune har i samarbejde med boligorganisationerne i Mørkhøj lavet et partnerskab, der skal sikre koblingen og et tæt samarbejde mellem områderne Pileparkerne, Torveparken og Torvegården og den omkringliggende bydel. Partnerskabet består af direktører fra boligorganisationerne og direktøren i Børne- og kulturforvaltningen i Gladsaxe, samt beboerdemokrater fra afdelingsbestyrelserne og relevante lokale medarbejdere. Partnerne mødes to gange om året og drøfter de udfordringer og muligheder, der måtte være i forhold til sammen at udvikle byen.

Opgaveudvalget Vores Mørkhøj blev nedsat af Gladsaxe Byråd i januar 2020 og bestod af otte frivillige borgere og tre byrådspolitikere i Gladsaxe. Formålet med udvalget var at identificere udfordringer og muligheder i Mørkhøj, med henblik på at udarbejde en fælles fortælling og vision for udviklingen af bydelen.

Opgaveudvalget arbejde har ført til en række anbefalinger, som danner udgangspunktet for, hvordan vi skal realisere udviklingen af Mørkhøj i samarbejde med civilsamfundet. De pegede på fire overordnede opmærksomhedspunkter som er styrk lokalsamfundet, styrk fællesskaberne, bedre trafiksikkerhed og fysiske sammenhænge i Mørkhøj, flere hyggelige byrum og grønne åndehuller.

Læs mere op Opgaveudvalget Vores Mørkhøj og visionerne for 2025 her.

Gladsaxe Kommune
Rådhus Allé 7
2860 Søborg

CVR: 62761113

Telefon: 39 57 50 00
kommunen@gladsaxe.dk

Borgerservice

Telefontid

Mandag-fredag: 9-14

Personlig henvendelse

Kun med tidsbestilling. Bestil tid på gladsaxe.dk/bestiltid

Åbningstid

Mandag-onsdag og fredag 10-14
Torsdag 10-18

Få teksten læst op Tilgængelighedserklæring Giv os feedback