Skip til hoved indholdet
    Hjem Politik Planer, politikker og visioner Gladsaxestrategien Mål, cases og projekter Styrket klimaindsats

Styrket klimaindsats

Eksempler på Styrket klimaindsats:

Gladsaxe hæver klimaambitionerne for kommunens bilpark, hvor alle ny-leasede biler fremover skal være eldrevne. Samtidig er antallet af el- og hybridbiler i hele Gladsaxe inde i en eksplosiv vækst. Læs mere i nyheden her.

I dag ankom fire Galloway-okser til en helt ny dyrefold i Fedtmosen, som ligger på grænsen mellem Herlev og Gladsaxe kommuner. Galloway-kvæget skal græsse i folden året rundt og hjælpe med at fremme den vilde natur.
Læs mere i nyheden her.

Gladsaxe Kommune har skabt en intern børs, som skal fremme genbrug og mindske nyindkøb. Med få klik kan medarbejderne afsætte eller aftage møbler og andet inventar, som andre afdelinger har i overskud. Læs mere i nyheden her.

Der blev i fredags holdt rejsegilde for et nyt svanemærket børnehus, som får idrætsprofil. I opførelsen af huset er der tænkt i både genanvendelse, stedsans og bæredygtighed. Læs mere i nyheden her.

Snart kommer der flere af de støjsvage elbusser på vejene, når Movia sammen med Gladsaxe Kommune, Region Hovedstaden og seks andre kommuner skifter gamle busser ud med 83 nye grønnere, mere miljøvenlige elbusser. Læs mere i nyheden her.

Gladsaxe Kommune sparer mere end 12.000 kWh om året med en simpel IT-løsning, der samtidig giver overblik over børnenes hverdag og trivsel i daginstitutionerne. Læs mere i nyheden her.

Gladsaxe sænker hastigheden til 50 km/t på Bagsværdvej (Ring 4) og Høje Gladsaxevej – særligt for at mindske trafikstøj, men også for at øge sikkerheden. Læs mere i nyheden her.

Ildsjælen Nina Amanda Hjort Jensen vinder Gladsaxe Bæredygtighedspris 2023 for sit succesfulde initiativ, tøjbyttefællesskabet M’once i Mørkhøj. Læs mere i nyheden her.

Den lokale tøjbutik, Hanne Hove i Buddingecentret, tog i november imod kommunens tilbud om at få udarbejdet et gratis energitjek. Butikkens forældede lysstofrør blev herefter udskiftet med LED, og seneste måneds elregnskab viser nu en halvering sammenlignet med samme måned sidste år. Læs mere i nyheden her.

Arkitekturprisen Årets Arne gik i år til Børnehuset Egedammen i Gladsaxe Kommune. Læs mere i nyheden her.

2022: Som en af de første kommuner i landet har Gladsaxe kortlagt madspildet i hele kommunen. Kortlægningen skal bruges som baseline for Gladsaxes mål om at halvere madspildet i kommunen i 2030.

2022: Knap 200 nye ladepunkter til elbiler ventes at stå klar til gladsaxeborgerne i løbet af 2023. De bliver fordelt på offentlige parkeringsområder i hele Gladsaxe og bliver tilgængelige for alle.

2022: Gladsaxe har nu seks svanemærkede børnehuse, og Børnehuset Egedammen er både svanemærket og fungerer som CO2-lager.

2022: Med det cirkulære byggeri af Børnehuset Svanen har Gladsaxe Kommune netop sikret sig Bæredygtighedsprisen ved årets Building Awards.

2022: Gladsaxe deler som eneste kommune i Danmark igen sine erfaringer og gode eksempler i en rapport til FN. Gladsaxe er som sådan en global foregangskommune, når det kommer til bæredygtig velfærd og udvikling.

Gladsaxe har netop modtaget prisen som ’Årets Elbilparate Kommune 2023’ af Dansk e-Mobilitet og FDM.

2022: Gladsaxe vil halvere madspildet i hele kommunen og har som en af de første kommuner kortlagt al madspild for at få målet.

2022: Med den netop godkendte Varmeplan 2030 er det målet, at naturgas og olie erstattes af fjernvarme senest i 2028. Det giver billigere varme til Gladsaxes borgere og virksomheder og plusser i klimaregnskabet.

2022: Som en af de første kommuner i landet har Gladsaxe kortlagt madspildet i hele kommunen. Kortlægningen skal bruges som baseline for Gladsaxes mål om at halvere madspildet i kommunen i 2030.

2022: Parkeringspladserne ved en række ladestandere i Gladsaxe er nu udelukkende reserveret til elbiler under opladning. Nye parkeringsskilte er ved at blive sat op i hele kommunen.

2022: Gladsaxe Byråd har vedtaget en samlet klimaplan, der lever op til Parisaftalens målsætninger og viser, hvordan Gladsaxe kan blive en klimaneutral kommune senest i 2050.

2022: I en ny storstilet kampagne får borgerne hjælp til at ændre vaner og dermed reducere madspild til fordel for både klima og pengepung.

2022: Gladsaxe og Furesø kommuner er blandt de kommuner i Danmark, der er mest plaget af trafikstøj fra motorveje. De to kommuner og Realdania gik i 2021 sammen om at samle den nyeste viden og eksempler på løsninger fra ind- og udland for at skærme byer og borgere mod trafikstøj.

2022: På en kølig aprildag lige før påske fik børn og pædagoger i Saxen overrakt det nye bæredygtighedsflag, der nu flagrende fortæller, at børnehuset arbejder med bæredygtighed og biodiversitet på legepladsen.

2022: 14 børnehuse, fem plejecentre og en række virksomheder i Gladsaxe vil nu reducere madspild ved hjælp af nyudviklet og succesfuldt madspilds-koncept.

2022: Den gamle, flerstammede bøg i Aldershvile Slotspark er angrebet af svamp og derfor et risikotræ. Alligevel får det lov at stå til glæde for biodiversiteten. Bevarelsen af bøgen er også Gladsaxe Kommunes bud på et vinderprojekt i konkurrencen Danmarks VILDESTE kommune.

2022: Gladsaxe Kommunes nye svanemærkede børnehus, Svanen, som samtidig er verdens første cirkulære børnehus, vinder designprisen Danish Design Award 2022. Prisen uddeles af Brancheorganisationen Dansk Design og Dansk Design Center. I følge juryen er Svanen blandt andet ”et unikt upcyklingprojekt, som er med til at skabe en bedre fremtid. Den cirkulære tilgang er uovertruffen og beviser, at det er muligt at spare ressourcer uden at gå på kompromis med design, brugeroplevelse og kvalitet ved at genbruge eksisterende materialer i stedet for at producere nye."

2021: På Frederiksborgvej ved Skovbrynet bor en flagermuskoloni – og nu hvor vejbelysningen skal renoveres, bliver lyset nøje udvalgt, så det generer flagermusene og dermed biodiversiteten mindst muligt.

2021: Gladsaxe og Furesø kommuner og foreningen Realdania har sat to hold eksperter i gang med at indsamle viden fra ind- og udland om mulighederne for at reducere generne af trafikstøj fra motorvejene.

2021: Gladsaxe har lige holdt rejsegilde på Egedammen, som er det seneste i rækken af ambitiøse og bæredygtige børnehuse, som alle er svanemærkede.

Fra 16. august 2021 og to uger frem kan børn og voksne hente inspiration til at bidrage til en mere bæredygtig verden, når der for første gang er Bæredygtighedsfestival på Gladsaxe Bibliotekerne.

2021: Inspireret af corona-epidemien har Gladsaxe Kommune motiveret fem rengøringskonkurrenter i Gladsaxe til at arbejde sammen om at undersøge effekten af Novozymes’ nye probiotiske rengøringsprodukter.

70 procent mindre CO2-udledning fra Gladsaxe i 2030 er målet i den nye Strategi for grøn Omstilling, som blev godkendt af et enigt byråd på byrådsmødet den 28. april 2021. Læs Strategi for Grøn Omstilling her

 

Gladsaxe Kommunes Hjælpemiddeldepot har på den måde været på banen med at tænke og handle cirkulært i ca. 10 år. Se Facebook opslag Læs historien på sitet Positive Nyheder

2021: Der er et stort potentiale i at reducere CO2-udledningen ved at organisere gods- og varetransport mere hensigtsmæssigt. Det kræver, at man kender sit CO2-aftryk i hele transport-kæden. Gladsaxe Kommune har derfor inviterer seks virksomheder med i et pilotprojekt, der giver viden om bæredygtige logistikløsninger.

Gladsaxes borgmester Trine Græse markerer starten på byggeriet af Danmarks første klimaneutrale børnehus. Udover at være svanemærket bygges børnehuset samtidig, så det fungerer som CO2-lager.

2020: Gladsaxes kloaksystem er under pres. Kloakkerne er gamle og for små til de mængder regn, vi oplever nu og forventer i fremtiden. Konsekvensen er, at regnvand blandet med spildevand oversvømmer kældre og veje og udledes til søer, moser og åer, når det regner kraftigt. Derfor har Gladsaxe Kommune og Novafos sendt et nyt forslag til en spildevandsplan i høring. I planen foreslås et nyt kloaksystem, hvor regnvand og spildevand adskilles i to forskellige systemer – et til regnvand og et til spildevand. Adskillelsen gør, at man på sigt kan undgå oversvømmelser og overløb, hvor urenset spildevand løber direkte ud i søer og vandløb.

Læs mere på gladsaxe.dk/nykloak

2021: Gladsaxe har netop givet tilladelse til, at ladeoperatøren Clever kan opstille 34 nye ladestandere i kommunen med hver to ladepunkter. På den måde firdobler Gladsaxe sit antal af offentlige ladestandere og tager endnu et vigtigt skridt mod at reducere CO2-udledningen fra transportområdet.

2021: Gladsaxe gør en målrettet indsats for, at udtjent og ødelagt it-udstyr fra kommunens daginstitutioner bliver en del af et bæredygtigt kredsløb.

2020: Gladsaxe Erhvervsbys store aktører i byggebranchen og Gladsaxe Kommune har sammen lanceret en helt ny portal, bygcirkulært.dk, hvor virksomheder kan udveksle byggematerialer til genbrug og dermed undgå byggespild.
www.bygcirkulært.dk Se indslag fra TV2 Lorry: Gladsaxe lancerer national portal til genbrug af byggematerialer

Naturheste i flok
Foto: Hanne Nielsen

Tre flotte naturheste er netop blevet sluppet løs i Høje Gladsaxe Park. Det er hermed et af de få steder i Danmark, hvor man kan opleve naturheste, der græsser året rundt midt i et byområde.
Du kan finde yderligere informationer og følge med i projektet på hjemmesiden www.gladsaxe.dk/naturheste

Gladsaxe får sine første elbusser, når linje 164 overgår til el fra december 2021.

2020: Den gamle Gladsaxe Skole på Tobaksvejen skal rives ned, og i stedet opføres verdens første cirkulære børnehus på grunden. Børnehuset bliver bygget af materialerne fra den gamle skole. Genanvendelse af byggematerialer er netop hovedtanken i cirkulært byggeri. Børnehuset bliver samtidig Gladsaxes tredje svanemærkede børnehus.

2020: Der er skruet op for de grønne ambitioner med Gladsaxes nye indkøbspolitik, og antallet af vareleveringer til kommunen er allerede mere end halveret på en række områder. Det betyder både mindre CO2 og trængsel på vejene.

2020: Hvepselignede sommerfugl Snyltehveps-glassværmer, Humlefluen Villa hottentotta og den grønne Våbenflue Oxycera trilineata. Det er de tre nye smukke, ret usædvanlige insekter, biologerne netop har fundet i Gladsaxe. Alle tre insekter er fundet i arealer, som er ’vilde med vilje’.

2020: Hele ti grønne områder i Gladsaxe vokser i løbet af sommeren vildt. Det sker som en del af partnerskabet Vild Med Vilje, der er en ny måde at tænke grønne områder, haver og parker på.

2020: Den nye og grønne boligaftale, som netop er vedtaget i Folketinget, støtter op om Gladsaxes klimamålsætninger og indeholder klare aftryk af kommunens mangeårige arbejde for at fremtidssikre de almene boliger.

2020: Gladsaxe Byråd har vedtaget en ny indkøbspolitik, der understøtter FN’s verdensmål og sikrer bæredygtighed i alle kommunens indkøb.

2019: Gladsaxe har to gange haft projekter med i Cities100-rapporten. Senest med Kong Hans’ Have, der dermed er blevet fremhævet som en af de mest innovative klimaløsninger i verden. Løsningerne i Cities100-rapporten kommer fra byer over hele verden og er nøje udvalgt af eksperter fra det internationale storbynetværk C40 og tænketanken Sustainia.

2020: To år i træk er Gladsaxe placeret blandt de byer i verden, som scorer topkarakter på den netop offentliggjorte liste fra Carbon Disclosure Project. Her ranglistes de byer, der aktivt arbejder for at begrænse klimaforandringer. Gladsaxe er med på A-listen sammen med i alt 105 byer.

2020: Torsdag blev der for første gang udlagt et nyt slidlag af genbrugsasfalt i Gladsaxe. Det skete på Jacob Bulls Alle, hvor borgmesteren var taget med for at markere det nye og bæredygtige aftryk på Gladsaxes veje.

2020: Gladsaxe Kommune vil være i front med bæredygtigt kunstgræs og samarbejder med rådgivningsvirksomheden Orbicon | WSP og brugerne om at skabe et miljøvenligt alternativ til de gamle kunstgræsbaner.

Projektet DAMP er et udviklingsprojekt, hvor målet er at skabe verdens første klimatilpasningsanlæg, som håndterer regnvand lokalt udelukkende ved fordampning. Målet er at skabe skalerbare løsninger og udvikle komponenter til en ny anlægstype. Bebyggelsen Pileparken i Gladsaxe skal med projekt DAMP danne ramme for et rekreativt landskab, som både vil blive et fristed for beboerne og et laboratorie for de banebrydende fordampningsløsninger. Projektet bygger bro mellem teknologi og æstetik. Det er baseret på et bredt fagligt samarbejde mellem arkitekter, biologer, forskere og ingeniører, som fra starten tænker i samarbejde med beboerne og lokalt driftspersonale.Gladsaxe Kommune, forsyningsselskabet Novafos, Teknologisk Institut og Københavns Universitet deltager således sammen med boligselskabet, private rådgivere og leverandører på at skabe et anlæg som kobler teknik, rekreative åndehuller og æstetik.

2019: Sortering af madaffald har vundet indpas i parcel- og rækkehuse i Gladsaxe. Det tager lidt mere tid for den enkelte at sortere eget affald, men mange har fundet plads til den udleverede køkkenspand ved køkkenbordet til madaffaldet. Det tyder på, at der er en generel lyst til at gøre noget for klimaet, og her er sortering af madaffald endnu et skridt på vejen.

2019: Du kan med god klimasamvittighed springe i det opvarmede bassin, vaske dig under den varme bruser eller tage en svedetur i saunaerne i Gladsaxes svømmehaller. Som led i den gennemgribende renovering af Gladsaxe Svømmehal i 2018 blev der etableret et større solcelleanlæg, der netop er sat i drift, og nu har Gladsaxe Kommune fået tilladelse til også at etablere et lignende anlæg på Bagsværd Svømmehal. Det betyder, at en endnu større del af svømmehallernes energiforbrug i fremtiden vil blive dækket af vedvarende solenergi fra egne anlæg. Samtidig varmeforsynes begge svømmehaller af miljøvenlig fjernvarme.

Gladsaxe har to svanemærkede børnehuse - Begge børnehuse er næsten helt nybyggede. Elverdammen blev indviet i 2018 og Regnskoven i 2019. Læs mere om Gladsaxes svanemærkede børnehuse her

Et svanemærket byggeri betyder, at det har et:

  • Lavt energiforbrug
  • Godt indeklima
  • skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer i byggematerialer.
  • Lever op til strenge krav til bæredygtigt certificeret træ.
  • Gennemgang af uvildig tredjepart i forhold til mærkningen.

Læs mere om svanemærket

I 2020 fik Gladsaxe nye fejemaskiner, der kører på el. Det er endnu et skridt i retningen af grøn og bæredygtig omstilling. Gladsaxe slipper for den støj og luftforurening, som en dieseldreven fejemaskine udleder. Og så er den nye fejemaskine med til at mindske CO2-udledningen generelt.

2020: Gladsaxe Byråd har vedtaget en ny indkøbspolitik, der understøtter FN’s verdensmål og sikrer bæredygtighed i alle kommunens indkøb.

Gladsaxe Kommune
Rådhus Allé 7
2860 Søborg

CVR: 62761113

Telefon: 39 57 50 00
kommunen@gladsaxe.dk

Borgerservice

Telefontid

Mandag-fredag: 9-14

Personlig henvendelse

Kun med tidsbestilling. Bestil tid på gladsaxe.dk/bestiltid

Åbningstid

Mandag-onsdag og fredag 10-14
Torsdag 10-18

Få teksten læst op Tilgængelighedserklæring Giv os feedback