Familier kom madspild til livs
En række familier i Gladsaxe har deltaget i et særligt forløb, der skal nedbringe madspild.
Et udsnit af deltagernes madspild, som de selv har fotograferet.
En femtedel af al den mad, som danskerne køber, ender i skraldespanden. Alene i Gladsaxe er der tale om 11.500 tons mad, som hvert år bliver smidt ud i stedet for at blive spist. Men det kan man heldigvis lave om på. Meget af det daglige madspild skyldes nemlig vaner, som er relativt nemme at komme til livs.
I oktober og november deltog 19 familier i Gladsaxe Kommunes forløb om reduktion af madspild. Familierne brugte fem uger på at få nye vaner, og det blev en øjenåbner for langt de fleste.
Redskaber i kampen mod madspild
De deltagende familier prøvede forskellige redskaber i kampen mod madspild. De vejede deres daglige madspild, og køleskabet blev indrettet med to skilte. Et med teksten: ”Nix pille, jeg er til aftensmaden” og et med: ”Spis mig”. Skiltene skulle tydeliggøre, hvad der skulle spises med det samme, fordi det ellers ville blive for gammelt, og hvad der skulle gemmes til aftensmaden.
Deltagerne fik også en kogebog med gode fif og opskrifter på lækre restretter, og de blev bedt om at sende fotos af deres retter til Gladsaxe Kommune. Mange har efterfølgende fortalt, at de har fået øjnene op for, hvor meget mad der egentlig bliver smidt ud, og denne viden har været med til at nedbringe deres eget madspild generelt.
Du kan blive klogere på madspildsindsatsen på hovedbiblioteket, hvor der er en lille udstilling med deltagernes input og tips til at undgå madspild.
Målet er en halvering
Gladsaxe Kommune har et mål om, at borgernes madspild skal være halveret i 2030 i forhold til 2019. I de kommende år vil kommunen blandt andet bruge erfaringerne fra denne kampagne til endnu flere initiativer i kampen mod madspild.