Referat af Seniorrådsmøde 24. september 2024
Medlemmer
- Minna Vadskjær (MV)
- Lis Smidsholm (LS)
- Jørn Guldberg (JG)
- Willy Frank Jørgensen (WFJ)
- Hans Christian Kirketerp-Møller (HCK)
- Jimmy Hansen (JH)
- Per Mikkelsen (PM)
Afbud
- Willy Frank Jørgensen (WFJ)
Dagsorden til møde i Seniorrådet 24. september 2024 kl. 10.00-13.00
Mødet afholdes i lokale 2607 (Søborgværelset)
1. Kl. 10.00-10.01 Godkendelse af dagsordenen
Godkendt
2. Kl. 10.01-10.02 Godkendelse af referat og opfølgning
Godkendt
3. Kl. 10.02-10.30 Gennemgang af udvalgte punkter af Sundhed- og Rehabiliteringsudvalgets dagsorden
v/Kristine Henriksen
Kristine gennemgik udvalgte punkter af budgettet.
- Alle partier er med i budgettet. Velfærdspræget budget.
- Har rullet ændringen af rengøringen tilbage på demenspladserne
- Pulje på 800.000 kr. til udeliv ved plejeboligerne.
- Der er afsat midler til lønløft blandt plejepersonalet.
- Sundhedskoordinator på psykiatriområdet - hjælp til socialt udsatte borgere, der har brug for støtte til for eksempel at komme til tandlæge.
- Budgettet til social tandpleje og hovedrengøring er skåret ned, fordi midlerne ikke er brugt tidligere.
- Der er lavet en pulje til uforudsete udgifter.
- Der er ikke afsat midler til en pårørendevejlederfunktion. Seniorrådet drøftede synspunkter om behov for en sådan funktion.
Sundheds- og Rehabiliteringsudvalget 26.09
Punkt 2.
Fremtidigt behov for plejeboliger: Seniorrådet bemærker, at 38 dage virker som lang tomgang. Spørgsmål til, hvordan udbuddet af ældreboliger er og bliver påvirket, når de 20 ældreboliger på Møllegården tilbagekonverteres. Kristine oplever ikke, at der er meget efterspørgsel efter ældreboliger, da borgerne ofte gerne vil blive i egen bolig længst muligt. Og nyere boliger bliver bygget med elevator osv., så man kan bo i den også, selvom man er dårligt gående, så det vil påvirke efterspørgslen på ældreboliger.
Punkt 5.
Regelforenkling: Der skal være en balance i at gøre ting simpelt og overveje, om noget skal gøres anderledes og ikke blot forenkles.
Punkt 6:
Temadrøftelse om arbejdet med fremtidens ældreområdet: Seniorrådet vil meget gerne indgå i denne slags drøftelser. Bekymring om, hvad det betyder, at der skal ske større involvering af civilsamfundet.
4. Kl. 10.30-10.40 Gensidige korte meddelelser, som ikke kan udveksles pr. mail v/alle
Info fra beboer- og pårørenderåd:
- Kildegården v/PM
PM skal til møde i rådet på Kildegården senere i dag. Input fra seniorrådet om, at vikarer ikke er tilstrækkeligt bekendte med de borgere, der ligger på pladserne. - Møllegården v/JG
Havde godt møde i sidste uge. Der er problemer med it-systemet, men der er ansat ny medarbejder mhp. implementering. Der er indkøbt ny bus til Møllegården, hvilket påvirker budgettet. Der er indkøbt lager af vand mv. til beboerne i tilfælde af krise. - Rosenlund v/JH
Intet nyt Bakkegården V/LS Det blev drøftet på sidste møde, at demente borgere kan tage med på udenlandsrejser, hvis der er en pårørende med. Der blev også drøftet vaskemiddel. - Bakkegården V/LS
Det blev drøftet på sidste møde, at demente borgere kan tage med på udenlandsrejser, hvis der er en pårørende med. Der blev også drøftet vaskemiddel.
5. Kl. 10.40-10.45 Input til presseudvalget
Kommunikation til pressen, hvordan kan Seniorrådet blive mere synligt? Der har været møde i 60+-redaktionen, hvor man har talt om valg til seniorrådet. I den forbindelse skal følgende afklares (Heidi følger op):
- Hvem er valgbestyrelsen? Kan man sidde i en valgbestyrelse, når man selv er på valg?
- Hvem afgør, hvordan valget afholdes?
- Hvornår afholdes valget (valgdato)?
6. Kl. 10.45-11.15 Oplæg om ensomhed hos minoriteter
Ea Lykke Elsborg deltager med et oplæg om ensomhed hos minoriteter, herunder kommunens viden og erfaringer med gruppen.
Ea holdt et oplæg og var i dialog med Seniorrådet, hvor nogle af pointerne var:
- Mange af tilbuddene i kommunen er ikke opdelt på minoritetsbaggrund.
- Udfordringen med ensomhedsforebyggelse er, hvis minoritetsborgere ikke melder sig i tilbuddene - derfor er det et vigtigt opmærksomhedspunkt, at tilbuddene skal kunne inkludere alle.
- Det vigtige er det fælles tredje, som borgerne kan mødes om
- Kommunen skaber ikke små tilbud baseret på borgernes etniske baggrund. Hvis man vil dyrke sin baggrund, kan man søge til en passende forening. Kommunens tilbud skal kunne rumme flest mulige.
- Bydelsmødrene og fædregrupper er eksempler på grupper, der fungerer godt i de udsatte områder (Høje Gladsaxe og Værebro). Der er "onsdagsklubben", som er en gruppe til seniorer i Høje Gladsaxe, hvor der er etniske minoriteter. Klubbens medlemmer hjælper hinanden. "Verdens kvinder" i Bibliotek+ i Høje Gladsaxe er samme type gruppe.
- Det er svært at rekruttere deltagere til nye klubber/tilbud. Hvis de etniske borgere ikke kommer i tilbuddet eller ønsker kommunens hjælp, er det svært at for kommunen at få kontakt til dem.
- Det har været forsøgt etableret snakkeklubber på andre sprog end dansk, men der har ikke været tilstrækkeligt med deltagere.
- Ea forsøger at strække sig så langt som muligt for at betrygge og hjælpe etniske seniorer i at
deltage i kommunens forskellige aktiviteter - men det kræver, at der er en første kontakt.
7. Kl. 11.15-11.25 Seniorrådets fokusområder fra intern workshop
Seniorrådet drøfter kvartalsvis deres fokusområder for 2024-2025:
- Boliger med fokus på fællesskab
- Seniorrådet har gjort indsigelse ift. lokalplanen for Ringbo
- Ensomhed
- Ea har været på besøg på dagens møde
- Pårørendepolitik
- HCK skriver indlæg om temamøde om pårørendepolitik i 60+
- Seniorrådet fletter det ind de steder, hvor Seniorrådet giver input
- Også via samarbejdet med Handicaprådet
- Trafik
- LS har aftalt med Ole Skrald og Nicolai fra kommunen om at komme med til temamøde - måske kommer direktøren fra Movia også med.
- Digital tilgængelighed
- Kommunens kommunikationschef deltager på næste seniorrådsmøde
8. Kl. 11.25-11.35 Pause
9 Kl. 11.35-11.55 Fremvisning af ny indgang for pårørende til kommunens hjemmeside v/Heidi Wiberg Johansen
Pårørendeindgangen på hjemmesiden blev præsenteret Hvis Seniorrådet har bemærkninger til pårørendeindgangen, kan de sendes til Heidi eller medbringes til næste møde.
10. Kl. 11-55-12.10 Opfølgning på temamøde om pårørende og budgetforslag om pårørende.
Indlæg i 60+ samt at inddrage pårørendepolitik de steder, hvor Seniorrådet giver input eller afgiver høringssvar.
11. Kl. 12.10-12.15 Orientering om regeringens forslag om at fjerne støtten til Danske Ældreråd
Det er midlerne til Danske Ældreråd, der står til at blive fjernet. Det vedrører ikke midlerne til de lokale seniorråd.
12. Kl. 12.15-12.35 Drøfte arrangementer i 2025
Mulighed for seniormesse i samarbejde med andre, fx Handicaprådet. Hvis der er interesse for en seniormesse, hvem kunne være relevante og interessante at få med? Hvis ikke seniormesse: Hvilke temamøder kunne være interessante i vinteren/foråret?
Per orienterede fra deltagelse i seniormessen i Taastrup og uddelte materiale. Seniorrådet synes, at det lyder spændende, en mulighed kunne være juni eller september måned. Det tages som punkt på næste seniorrådsmøde, hvem der kunne tænkes at have en stand på sådan en dag. Det er nødvendigt at få kommunen med, hvis det skal kunne lade sig gøre. På næste møde laver oplæg/projektplan, der sendes til kommunens forvaltning mhp. dialog om arrangementet. Der skal også skrives rundt til mulige interessenter, om de har lyst til at deltage. Drøftelse af timingen og om det er muligt at nå at arrangere. HCK kontakter Høje Taastrup Kommune for at få deres erfaringer med projektplan for deres seniormesse.
Der planlægges ikke temamøder i 2025, hvis der planlægges en seniormesse.
13. Kl. 12.35- 12.40 Seniorrådets samarbejdsmøder:
Sundhedsklynge Midt: • Intet nyt • Kvartalsmøder med Vestegnskommuner: • Intet nyt • Region Hovedstaden, Nord: • Intet nyt • • Omsorgstandplejen Omsorgstandplejen • Møde i morgen •
14. Kl. 12.40-12.50 Follow-up
• Digital tilgængelighed med leder fra Gladsaxe Kommune på oktobermødet • Budgetmøde med Trine Græse - aftalt i november 2024. • Planlæg besøg på Møllegården - planlagt 14. oktober (JG) Planlæg besøg på Hareskovbo - planlægges i ultimo 2024 (LS) LS tager dialog med Hareskovbo om dato • • Status på letbane og trafikomlægning v/ Ole Skrald - temamøde 5. november • Visitationspraksis, herunder ift. ny ældrelov - Visitationen med på møde i januar. • Værdighedspolitik- møde med Visitationen - foråret 2025 • Planlæg besøg på Egegården - primo 2025 (MV)
15. Kl. 12.50 Seniorrådsmøder i 2025
Principper for, hvilke ugedage og tidspunkter møderne skal ligge på i 2025. Det blev aftalt, at møderne bliver lagt tirsdage kl. 9-12 og så det passer med møderne i Sundheds- og Rehabiliteringsudvalget. 16. Bordet rundt HCK skriver kommentarer til afsnittet om tilgængelighed i kommuneplanen og sender det rundt til de øvrige medlemmer af Seniorrådet. Derefter sendes til Heidi, der videreformidler til Christina fra By- og Miljøforvaltningen.
Ordstyrer: Hans Christian Kirketerp-Møller
Referent: Heidi Wiberg Johansen
Med venlig hilsen
Minna Vadskjær
Seniorrådets møder 2024:
31/1, 28/2, 19/3, 23/4, 29/5, 26/6, 28/8, 24/9, 30/10, 27/11, 17/12