Skip til hoved indholdet

Grønland - Narsaq/Kujalleq

Venskabsby siden 1966.

Narsaq

Narsaq ligger det sydvestlige Grønland på en halvø . I byen  er der ca. 1.000 indbyggere. Derudover er der omkring Narsaq flere bygder og fårestationer. Grønland gennemførte  kommunesammenlægninger i 2009, så Narsaq er ikke længere en selvstændig kommune, men sammen med Qaqortoq og Nanortalik en del af Kommune Kujalleq.
Kommune Kujalleq ligger i den sydligste del af Grønland og har en fantastisk natur med fjelde, blå fjorde og åbent hav med de flotteste isbjerge. Fjordene er rige på sæler, laks, ørreder og vågehvaler. Kommunen består af de tre byer; Qaqortoq, som er hovedbyen, Nanortalik og så Narsaq. Hertil kommer 11 bygder og en række fåreholdersteder spredt i det åbne land. 

Landskabet er lav-arktiskmed fjelde på op til 1.700 m og med frodige dale og sletteområder, som bruges til fåreavl. Resten er dækket af indlandsis og gletschere. Snefaldet starter ofte i oktober, og sneen forsvinder igen i mart-april. 

Den imponerende, storslåede og rene natur mange turister fra hele verden. Narsaq Museum, digterpræsten Henrik Lunds hus, som huser en kulturhistorisk samling, et traditionelt tørvehus og andre historiske bygninger med tidstypisk indretning fra forskellige perioder, er et oplagte udflugtsmål. Narsaq Kirke, som er opført i træ, er fra 1927 er også et besøg værd.

I 20 år har en beboer i Narsaq, fotograf John Rasmussen fotograferet hverdagen i byen. Få her et indtryk af dagligdagen i Narsaq 2001-2021

Kommune Kujalleq

Narsaq er en by i Kommune Kujalleq. Den største by i kommunen er Qaqortoq. Læs mere om både Narsaq og hele kommune Kujalleq her på deres hjemmeside

Sydgrønland er en stor turistdestination. Læs mere på Visit Sydgrønland

Læs mere om Narsaq/ Kujalleq

I 1966 efter at nogle skoleelever havde besøgt Gladsaxe, blev Narsaq og Gladsaxe officielle venskabsbyer.

I mange år var personaleudveksling mellem kommunerne en årligt tilbagevendende aktivitet, og i endnu flere år kom skoleelever fra Narsaqs 7. klasser på længere ophold i Gladsaxe, hvor de boede og gik i skole med jævnaldrende.

Flere gange har Gladsaxe arrangeret kultur-uger med fokus på Narsaq. Der har været holdt folke-dansestævner og Narsaq har også trods den korte fodboldsæson flere gange deltaget i fodboldstævner i Gladsaxe. Der har også været utallige udvekslinger af kunstnere og udstillinger byerne imellem.

I forbindelse med sammenlægning af kommunerne på Grønland i 2009 blev Narsaq en del af Kommune Kujalleq. Samarbejdet fortsætter og hvert år sender Gladsaxe et juletræ til Narsaq.

Internationalt Sekretariat

Rådhus Allé 7
2860 Søborg
int.sek@gladsaxe.dk

Gladsaxe Kommune
Rådhus Allé 7
2860 Søborg

CVR: 62761113

Telefon: 39 57 50 00
kommunen@gladsaxe.dk

Borgerservice

Telefontid

Mandag-fredag: 9-14

Personlig henvendelse

Kun med tidsbestilling. Bestil tid på gladsaxe.dk/bestiltid

Åbningstid

Mandag-onsdag og fredag 10-14
Torsdag 10-18

Få teksten læst op Tilgængelighedserklæring Giv os feedback