Skip til hoved indholdet

Større dataprojekter

- sådan indgår dine data

For at sikre gennemsigtighed og åbenhed i kommunens brug af data kan du på denne side følge med i, hvilke større dataanalyser Gladsaxe Kommune arbejder med. Det kan både være projekter, hvor Gladsaxe er direkte ansvarlig for analysen, eller hvor Gladsaxe Kommune bidrager til et eksternt projekt.

På denne side vises projekter, hvor borgernes data indgår i større projekter, eller hvor der arbejdes med nye analysemetoder, der kan have særlig interesse for borgerne i Gladsaxe.

Oversigten er et supplement til de regler, der gælder for kommunens håndtering af borgernes data. 

Igangværende projekter

I Gladsaxe kommune arbejder vi systematisk med at skabe social balance i kommunen. Gladsaxe Kommune gennemfører i den forbindelse et analyseprojekt, som har til formål at styrke viden om den socioøkonomiske sammensætning af børn og unge i dagtilbud, skoler og bydele i kommunen. Analysen vil opgøre andelen af børn i socioøkonomisk udsatte familier i de enkelte institutioner og institutionsdistrikter. Denne viden skal understøtte forvaltningen i arbejdet med at skabe en bedre social balance i kommunens dagtilbud, skoler og bydele. Resultaterne vil indgå i forvaltningernes arbejde og bidrage til at kvalificere økonomiske prioriteringer og kommunale og lokale indsatser på området, samt at understøtte politiske dialoger. Det vil ikke være muligt at identificere enkeltpersoner i analysens resultater.

Oplysninger, der indgår i projektet

Der anvendes data for familier med børn i aldersgruppen 0-18 år, som bor eller har boet i Gladsaxe Kommune i årene 2019 til 2032. Der anvendes ligeledes data for familier fra andre kommuner i aldersgruppen 0-18 år i årene 2019 til 2032 indskrevet enten i dagtilbud eller i skole i Gladsaxe Kommune.

Datagrundlaget i projektet består af en kobling af kommunens data om indskrivningsoplysninger om børn og unge i institutioner i Gladsaxe med data om socioøkonomiske faktorer fra Danmarks Statistiks registerdata. Navne indgår ikke i databehandlingen og inden databehandlingen påbegyndes bliver personnumrene i data erstattet med et tilfældigt løbenummer. Der indgår almindelige, ikke-følsomme og fortrolige personoplysninger, herunder identifikationsoplysninger, distrikt, herkomst, socioøkonomiske forhold og oplysninger om skole- og daginstitutionsvalg. Data anvendes udelukkende til statistiske formål, og alle resultater vil være inddelt i grupperinger, som fx årgang, skole eller bydel, og det vil ikke være muligt at genkende enkelte borgere i analysens resultater.

Når projektet er afsluttet

Når projektet er afsluttet, vil alle dataoplysninger i undersøgelsen blive slettet. Oplysningerne vil stadig findes i de afdelinger m.v., som oprindeligt har indsamlet oplysningerne via de anvendte fagsystemer. Projektets resultater vil blive gemt.

Lovgrundlag for projektet

Dagtilbuds- og skoleområdet arbejder under henholdsvis dagtilbudsloven, lovbekendtgørelse nr. 985 af 27/06/2022, og folkeskoleloven, lovbekendtgørelse nr. 1.396 af 05/10/2022.

Af dagtilbudslovens § 1, stk. 3 fremgår det, at lovens formål er at forebygge negativ social arv og eksklusion, ved at de pædagogiske tilbud er en integreret del af både kommunens samlede generelle tilbud til børn og unge med behov for en særlig indsats, herunder børn og unge med nedsat psykisk og fysisk funktionsevne. Af folkeskolelovens §40 Stk. 2. fremgår det, at Kommunalbestyrelsen fastlægger mål og rammer for skolernes virksomhed hvad angår bevillinger til skolevæsenet og økonomiske rammer for de enkelte skoler, skolestrukturen og inddeling i skoledistrikter.

Det er væsentligt for skoleområdet og dagtilbudsområdet at kunne anvende oplysninger om elevernes socioøkonomiske baggrund for at kunne følge børnesammensætningen i Gladsaxe Kommunes dagtilbud, skoler og bydele. Dataprojektet skal således understøtte kommunens arbejde med, at kommunens institutioner er fagligt og økonomisk bæredygtige og i social balance. Projektet udføres på denne baggrund med hjemmel i databeskyttelseslovens § 10, som giver mulighed for at udføre statistiske og videnskabelige analyser af væsentlig samfundsøkonomisk betydning.

Hvis du vil vide mere

Projektet udføres af Gladsaxe Kommune, som således er dataansvarlig for behandlingen af oplysninger i projektet.

Hvis du har spørgsmål til projektet, kan du kontakte Emil Bagger Nielsen på EMBANI@gladsaxe.dk, som er ansvarlig for projektet.

Har du spørgsmål om Gladsaxe Kommunes beskyttelse af dine oplysninger, kan du også kontakte Gladsaxe Kommunes databeskyttelsesrådgiver Henrik Bang Nielsen på dpo@gladsaxe.dk.       

Gladsaxe Kommune
Rådhus Allé 7
2860 Søborg

CVR: 62761113

Telefon: 39 57 50 00
kommunen@gladsaxe.dk

Borgerservice

Telefontid

Mandag-fredag: 9-14

Personlig henvendelse

Kun med tidsbestilling. Bestil tid på gladsaxe.dk/bestiltid

Åbningstid

Mandag-onsdag og fredag 10-14
Torsdag 10-18

Få teksten læst op Tilgængelighedserklæring Giv os feedback