Skip til hoved indholdet
    Hjem Kommunen Presse Nyhedsarkiv Gladsaxe redder 4,6 tons it-udstyr fra at ende som skrot

Gladsaxe redder 4,6 tons it-udstyr fra at ende som skrot

8. marts 2024

Gladsaxe Kommune nedbringer mængden af e-affald på skoleområdet markant. Siden 2023 er 4,6 tons e-affald blevet slettet for data og sendt til genanvendelse.

Elektronikaffald er den hurtigst voksende affaldstype i verden med næsten 60 millioner ton e-affald alene i 2022. Mindre end 40 pct. af al elektronik i Europa bliver genanvendt, på trods af stigende krav og lovgivning på området. Derfor har Gladsaxe startet et samarbejde med virksomhederne 3stepIT og COMM2IG om bortskaffelse af udtjent og ødelagt it-udstyr fra kommunens folkeskoler. Samarbejdet har allerede i sit første leveår minimeret affaldsmængden med ca. 4,6 tons. Det svarer til, at Gladsaxe har været med til at undgå en CO2-udledning på op mod 700 tons.

Genanvendelse med gevinst
Samarbejdet om bortskaffelse af udtjent og ødelagt it-udstyr startede i 2023, hvor Gladsaxes folkeskoler indleverede næsten 5.000 tablets og pc’er, som ikke længere kunne bruges i undervisningen. Heraf lykkedes det at gøre 90 pct. klar til genanvendelse og videresalg. Det vil sige, at Gladsaxes skoler på én gang kan bortskaffe udstyret og ovenikøbet få betaling for det, som kan geninvesteres i funktionelt og tidssvarende udstyr.

- Som verdensmålskommune ønsker vi at bidrage til den bæredygtige omstilling, hvor vi kan. Derfor glæder det mig, at vi er lykkedes med at få sat vores e-affald på skoleområdet i system, så det kan komme andre til gavn og indgå i en cirkulær økonomi. I en verden, hvor forbruget og produktionen af elektronisk udstyr brager derudaf, er vi nødt til at finde nye måder, vi kan nedbringe affaldsstrømmen på. Og samtidig skal vi sørge for, at eleverne på vores skoler får de bedst mulige redskaber til at tage del i undervisningen, siger Gladsaxes borgmester Trine Græse.

Datasletning har høj prioritet
Men bortskaffelsesmodellen hjælper ikke kun Gladsaxe Kommune med at minimere mængden af e-affald. Løsningen er også med til at beskytte skolernes – og i særdeleshed elevernes – data. Med løsningen får skolerne nemlig ISO-certificeret datasletning på alle indleverede tablets og pc’er.

- Samarbejdet med Gladsaxe Kommune er et fint eksempel på, hvorfor det ofte kan betale sig at vælge de bæredygtige løsninger. Det er et samarbejde, der hjælper kommunen med at gøre håndteringen af de brugte enheder mere grøn og klimavenlig, samtidig med at elevernes data er sikret, fortæller Sales Manager i 3stepIT Mads Vedsø.

- Hos COMM2IG håber vi, at flere offentlige virksomheder vil drage fordel af de cirkulære løsninger, vi kan tilbyde med 3stepIT og gøre det til et fælles mål at støtte den kommunale bæredygtige udvikling, tilføjer Dennis Eirup, som er Key Account Manager hos COMM2IG.

Gladsaxe i front
Tilbage i 2017 var Gladsaxe den første kommune i Norden, der indarbejdede FN’s verdensmål i sin kommunestrategi og dermed hele sin måde at arbejde på. Gladsaxe er helt i front, hvad angår bæredygtige indkøb og har blandt andet påbegyndt på byggeriet af sit syvende svanemærkede børnehus, hvoraf det seneste er cirkulært byggeri. Derudover lykkedes det i 2022 at reducere madspild med op til 40 pct. på kommunens plejecentre, og indsatsen mod madspild er nu udbredt til både børnehuse og folkeskoler.

På den måde er samarbejdet med indsamlingen og genanvendelsen af udtjent it-udstyr endnu et eksempel på, hvordan Gladsaxe arbejder for at fremme bæredygtig omstilling og cirkulær økonomi.

Nyheden er mere end tre måneder gammel. Indholdet kan derfor være forældet.

Gladsaxe Kommune
Rådhus Allé 7
2860 Søborg

CVR: 62761113

Telefon: 39 57 50 00
kommunen@gladsaxe.dk

Borgerservice

Telefontid

Mandag-fredag: 9-14

Personlig henvendelse

Kun med tidsbestilling. Bestil tid på gladsaxe.dk/bestiltid

Åbningstid

Mandag-onsdag og fredag 10-14
Torsdag 10-18

Få teksten læst op Tilgængelighedserklæring Giv os feedback