Skip til hoved indholdet
    Hjem Kommunen Gladsaxe Byarkiv Undervisning Skolernes historie Skoleerindringer på lyd

Skoleerindringer på lyd

Erindringer om skolelivet i Gladsaxe Kommune

Der har været mange erindringsindsamlinger i Gladsaxe Kommune henover årene. Borgere, der har boet her fra barnsben af, har fortalt om deres liv i byen. Og ikke mindst om deres skolegang. På denne side kan I gå ind og lytte med til forskellige erindringer fra skoletiden. For overskuelighedens skyld, er det forsøgt at fordele interviewene på de omhandlede skoler. Men nogle af de interviewede nåede unægteligt at frekventere en del af kommunens skoler, inden de forlod skolen efter syv år. Erindringerne breder sig tidsmæssigt fra cirka 1910 til 1960. En del af de ældre borgere, der husker tilbage på deres skolegang, husker den bestemt ikke med glæde. Der var særdeles hårdtslående lærere blandt kommunens ansatte i fortiden. Bemærk, at der ligger endnu flere lydfiler i Gladsaxebilleder.

Gårdbestyrerer Jens Appelgren

Gårdbestyrerer Jens Appelgren fra Lundegård, som blev født i 1904 fortæller om sin skolegang i Søborg Skole. Skolegangen var fra 1911 til 1918. Jens kan huske inspektøren, der dengang hed en overlærer. Han hed Vedsmand. Han kan også huske flere af sine lærere og fortæller om, hvor mange børn der var i klasserne og på skolen. Hør Jens historie her.

Det er fortsat Jens Appelgren, der fortæller. Ikke bare om skoletiden, men også om, hvordan der generelt var i Søborg i gamle dage.

Gartner O. Holmberg

Gartner O. Holmberg blev født i Buddinge i 1905. Han gik i forskole, svarende til børnehaveklasse, 1. og 2. klasse, hos frøken Andersen Høyer i en meget lille privatskole. Da Holmberg var ni år, kom han på Søborg Skole. Holmberg havde en lærer, der hed Binger, og han fortæller, at børnene var så bange for den lærere, at de tissede i bukserne af angst, når de skulle op til ham. Holmberg fik også tæv i skolen. Altså af lærerne. Men heldigvis var der også søde lærere. Syv års skolegang blev det til, så kom han i lære som gartner. Holmberg fortæller levende om, hvordan Søborg så ud i tiden mellem 1. og 2. verdenskrig.

Gotholdt Malling Kiær

Gotholdt Malling Kiær blev født i 1911. Han voksede op på Søborg Vandværk og blev siden vandværksbestyrer samme sted. Også Gotholdt gik i frøken Andersen Høyers privatskole i de helt små klasser, men nu havde frøken Andersen Høyer fået en ny og større skolebygning på Lauggårds Alle. Siden kom han over på Søborg Skole, hvor han fortsatte til og med en realeksamen. Gotholdt fortæller også om, hvordan der var ringridning i Buddinge til fastelavn og meget andet. Lydoptagelsen slutter meget brat, som om resten er gået i stykker. Det kan vi desværre ikke gøre noget ved.

Henning Nielsen

Henning Nielsen blev født i 1921 og voksede op på Dickens Alle. Henning startede i Søborg Skole i 1928 og gik der i ni år. Henning havde mange gode lærere, men også en lærer, der hed Larsen. Larsen uddelte øretæver. Rigtig mange af skolens lærere bliver beskrevet af Henning på lydfilen. Han fortæller også om Søborg DUI og de drengebander, der var i Søborg. Hør Hennings historie her.

Kig også under Bagsværd Skole. Flere interviewede på lydfilerne når omkring mere end én skole, når de fortæller.

Margrethe Beck

Margrethe Beck blev født i 1904 ved Skovbrynet i Bagsværd. Området blev dengang kaldt Stralsund, og det kalder Margrethe Beck det helt konsekvent. Margrethe kom på Bagsværd Kostskole i 1910, og gik der, til hun havde fået en realeksamen. Margrethe Beck fortæller også en del om Højgård og Hareskov Kuranstalt. Hendes far ejede Højgård, som stadig ligger næsten ude ved kommunegrænsen til Furesø, og som i dag er ejet af Gladsaxe Kommune. Hareskov Kuranstalt var et fantastisk kurhotel med alt indenfor varme bade, lysbade, massage og andet moderne. Hør Margrethes historie her.

Svend Haderup

Svend Haderup blev født i 1905 og var rektor for Bagsværd Kostskole fra 1931 til 1972. Han fortæller om skolens bygninger og elever. Optagelsen er angiveligt fra 1939. Hør Svends historie her.

Jørgen Jørgensen

Handelsgartner og senere viceborgmester Jørgen Jørgensen blev født i Bagsværd i 1893. Han fortæller om, hvordan det var at være barn i Bagsværd omkring 1900. Han fortæller ud fra en række billeder, som naturligvis er lagt ud i Gladsaxebilleder. Hør historien her.

Jørgen Jørgensen fortæller her historien om Bagsværd Kostskole. Han fortæller også om at gå i søndagsskole. I det hele taget kommer Jørgen Jørgensen meget vidt omkring i sine beskrivelser af Bagsværd i gamle dage. Han fortæller om skovløberne i Krathuset, om storfamilien i Sandskredshuset, hvor 12 mennesker boede på 50 kvadratmeter, om Tax og meget meget mere. Hør Jørgens historie her.

Gurli Lydom

Gurli Lydom fortæller om sit liv i Bagsværd. Hun gik på Bagsværd Kostskole fra 1920. Hendes forældre købte siden Højgård og drev pension på stedet. Lydoptagelsen slutter brat, men det er heller ikke så meget af den, der er relevant. Vi ved ikke, hvornår Gurli er født, og hvor gammel hun var, da hun kom på kostskolen. Hør Gurlis historie her.

Gladsaxe Kommune
Rådhus Allé 7
2860 Søborg

CVR: 62761113

Telefon: 39 57 50 00
kommunen@gladsaxe.dk

Borgerservice

Telefontid

Mandag-fredag: 9-14

Personlig henvendelse

Kun med tidsbestilling. Bestil tid på gladsaxe.dk/bestiltid

Åbningstid

Mandag-onsdag og fredag 10-14
Torsdag 10-18

Få teksten læst op Tilgængelighedserklæring Giv os feedback