Skip til hoved indholdet
    Hjem Kommunen Gladsaxe Byarkiv Din bydelshistorie Vejnavneregisteret

Vejnavneregisteret

Et suverænt hjælpemiddel for brugere af kirkebøger, folketællinger og vejvisere!

I 1926 begyndte rygterne at svirre i Gladsaxe. Skulle Gladsaxe Kommune indlemmes i Københavns Kommune? Ligesom Valby og Brønshøj var blevet det 20-25 år tidligere? Fra 1928 til 1939 førte Gladsaxe Kommune og Københavns Kommune forhandlinger om en eventuel indlemmelse. Gladsaxe Kommunes sogneråd blev dog mere og mere skeptiske som årene skred frem. København derimod købte store arealer i Gladsaxe især i 1930´erne med henblik på den kommende indlemmelse.

Et af de allertidligste skridt mod en eventuel indlemmelse fandt sted i 1925, hvor folkevalgte fra København, Frederiksberg, Gentofte, Lyngby og Gladsaxe satte sig sammen og blev enige om, at områdets vejnavne skulle gås efter i sømmene. Der var alt for mange dobbeltnavne. Altså navne, som både fandtes i f.eks København og Gladsaxe. Eller Frederiksberg og Gladsaxe. Eller Gentofte og Gladsaxe. Alle de navne skulle ændres i én af de berørte kommuner.

Gladsaxe Sogneråd udarbejdede efter mødet i København to lister. En A og en B liste. A listen indeholdt navnene på de veje, som med sikkerhed skulle omdøbes. B listen indeholdt navnene på de veje, som der godt nok fandtes mere end én af, men hvor Gladsaxe faktisk gerne ville beholde deres vej, og derfor gik i forhandling med de øvrige storkøbenhavnske kommuner for at se, om ikke det i stedet kunne være én af de andre med en vej, der hed Falsters Alle, der kunne omdøbe deres.

Vejforeninger, grundejere, grundejerforeninger og andre med interesse for vejnavne blev bedt om at give vejnavneudvalget gode ideer til nye vejnavne.

Det førte til en masse vejnavneændringer i 1925 og 1926. Der kom også mange nye veje til hvert år. I vejnavneregisteret har vi skønsmæssigt fanget 90 % af de veje, der har været og er i Gladsaxe Kommune. Her står, hvorfor vejene hedder som de gør. Hvem de er opkaldt efter. Hvornår navnet er taget i brug og meget mere.

Gladsaxe Kommune
Rådhus Allé 7
2860 Søborg

CVR: 62761113

Telefon: 39 57 50 00
kommunen@gladsaxe.dk

Borgerservice

Telefontid

Mandag-fredag: 9-14

Personlig henvendelse

Kun med tidsbestilling. Bestil tid på gladsaxe.dk/bestiltid

Åbningstid

Mandag-onsdag og fredag 10-14
Torsdag 10-18

Få teksten læst op Tilgængelighedserklæring Giv os feedback