Skip til hoved indholdet

Gladsaxebilleder

Gladsaxebilleder viser stort set alle aspekter af borgernes liv fra vugge til grav gennem mere end 100 år. Her er fotografier fra dåb, børnehaver, skoler, fritidsfornøjelser, arbejdsliv, vielse, og hvad livet ellers byder på fra start til slut.

Læs vejledningen herunder eller gå direkte til databasen.

Søg i Gladsaxebilleder

Vejledning

Når du har klikket ind på Gladsaxebilleder, kan du søge efter billeder på tre måder.

Søg i kategoritræet

Kategoritræet er velegnet, hvis du skal finde billeder af noget præcist såsom en adresse, et dyr, en kolonihave, et erhverv eller måske en togstation.

Kategoritræet åbnes ved at klikke på den ønskede kategori. Herfra kan du søge videre på underkategorierne.

Søg via søgefeltet

Søgefeltet søger på ”vejnavn”, ”kategori”, ”fri tekst” og ”fotograf”. Søger du efter to ord for eksempel Tove Smidth eller Bagsværd Sø, så brug gåseøjne omkring. Skriv altså ”Tove Smidth” eller ”Bagsværd Sø”.

Søgningen giver hits på alt der indeholder det, du søger på. Eksempelvis kan man søge efter flag. Søgeresultatet viser både splitflag, flagstang og aflagte!

Søg i bestemte typer af materialer

Hvis du kun er interesseret i at se film eller høre lydfiler, kan du vinge dem af, under "materialetype", og på den måde begrænse din søgning.

Under billedet kan du får vist "stort prewiev", som fylder hele skærmen. Prewievet kan downloades eller deles. 

Ved i stedet at trykke på "info", kan du få de oplysninger, arkivet har om billedet.

Hvis du bruger et af Gladsaxe Byarkivs billeder til din egen hjemmeside, så vær sød at skrive, at du har det fra Gladsaxebilleder eller fra Gladsaxe Byarkiv.

Bemærk, at billeder kun kan downloades i jpg. Skal et billede bruges professionelt forbeholder arkivet sig ret til at sige ja eller nej til brugen. Det sikrer vi ved, at billeder kun kan trækkes ud af systemet i høj opløsning af arkivet. Kontakt os, hvis du skal bruge fotos i professionel sammenhæng.

Der findes billeder og lydfiler med vandmærke henover. Disse kan ikke downloades på grund af ophavsrettigheder, der skal beskyttes.

Ligesådan er nogle fotos utilgængelige for download af hensyn til personer eller situationer på billederne.

Samtlige billeder fra den normale billedsamling er skannet ind.

Mangler der noget?

Så synes du, der mangler et billede af netop dit hus, din virksomhed eller din spejdergruppe, er det fordi Gladsaxe Byarkiv ikke har det. Endnu! Men vi får nyt hele tiden – måske har du endda selv noget fra Gladsaxe, du mener, andre kan have glæde af at se? Så søg med jævne mellemrum, pludselig er der måske gevinst.

Nye billeder

Nye billeder kan lånes ud til Gladsaxe Byarkiv, Søborg Hovedgade 220, 2. sal, 2860 Søborg (Hovedbiblioteket). Vi foretrækker at scanne billederne selv.

Vi scanner nye fotos hurtigst muligt, så du kan afhente dine originalfotos og få dem med hjem igen. Arkivet beholder altså kun den digitale version.

Når du afleverer dine fotos til scanning, bliver de som udgangspunkt lagt ud i Gladsaxebilleder, som er offentlig tilgængelig. Hvis du ønsker, at billederne skal gøres utilgængelige for download eller have et vandmærke over, kan dette også lade sig gøre. 

Ved samme lejlighed skrives en kort billedtekst på baggrund af dine informationer.

Vi mangler endnu at scanne:

  • Nogle fotoalbums - vi scanner efterhånden som vi finder albummene og har tid
  • Enkelte dias, der scannes ude af huset
  • Størstedelen af arkivets malerisamling
  • Fotos, der gemmer sig i arkivæsker mellem arkivalier på hylderne. Dette er dog ikke meget.

Der vil forekomme fejl hist og her i billedteksterne. Arkivet har skrevet det, der enten er oplyst af giveren, eller informationer fra bøger, tidsskrifter og andre steder.

Rettelser til billedteksterne

Har du relevante rettelser til en billedtekst kan du kontakte Gladsaxe Byarkiv på telefon 39 57 61 01 eller mail byarkivet@gladsaxe.dk. Oplys venligst billednavnet, f.eks. "Gladsaxe Skole 2 klasse 01.tif", ellers kan arkivet ikke finde frem til fotoet.

Rettelser vil blive blive udført hurtigst muligt.

Billede: Høje Gladsaxe er et sted, hvor vi har valgt blandt billederne til Gladsaxebilleder. Du kan se over 200 billeder i basen, men hvis du går op på Gladsaxe Byarkivs Lokalhistoriske Afdeling, har vi næsten det tredobbelte antal billeder fra Høje Gladsaxe.

Snevejr over Høje Gladsaxe

I nogle tilfælde har Gladsaxe Byarkiv rigtig mange fotos af én bestemt person eller ét bestemt sted. I så fald har vi valgt et repræsentativt udsnit baseret på følgende kriterier:

  • Kvalitet
  • Alsidighed
  • Ophavsrettigheder

Det betyder, vi har taget de bedste, sjoveste eller mest sigende og dem, hvor ophavsrettighederne er afklaret med fotograferne.

Fotografer

Gladsaxe Byarkiv har forsøgt at finde frem til samtlige fotografer, der har leveret billeder optaget efter 1/1-1970, hvor ophavsretsloven ændres.
Vi har også forsøgt at kontakte dem, der har leveret billeder før denne dato, men dette har ikke altid været muligt, og nogle er muligvis døde.

Vi mangler kontakt til følgende fotografer:

  • Andreas M. Szlavik (Bagsværd/Søborg Bladet)
  • Martin Lehmann (Bagsværd/Søborg Bladet)
  • Klaus Iversen (Bagsværd/Søborg Bladet)

Vi har scannet billeder fra jer, og de er lagt ud i Gladsaxebilleder. Årsagen er, at Gladsaxe Byarkiv nu årligt indberetter alle billeder til Visda, og jeres billeder honoreres derfor derfra.

Billeder af fotografer, vi ikke har haft kontakt med, går automatisk ud i Gladsaxebilleder med vandmærke henover, så de ikke er til download.

Søg på dit navn

Alle kendte fotografer, kan i øvrigt søge på deres navn i fritekst-feltet foroven. Søg f.eks ”Bonne, Kaj” – og husk citationstegnene omkring dit navn.

Kontakt os

Henvendelse skal ske skriftligt til byarkivet@gladsaxe.dk eller Gladsaxe Byarkiv, Søborg Hovedgade 220, 2860 Søborg.

På denne side kan du se, hvilke fotografer som har foræret deres rettigheder til os.

Følgende fotografer har foræret Gladsaxe Byarkiv ophavsrettighederne til deres billeder:

  • Svend Nielsen
  • Hubert Guillou
  • Eugen Amding
  • Ole Vilhelm Wildt
  • Palle Hestbech
  • Eriksen
  • Morten Wagner
  • Grethe Lissner
  • Anders Rehde Nielsen
  • Erik Parbst
  • Jens Mortensen
  • Søren Bonde
  • Frank Paulsen
  • Palle Hestbech
  • Jørgen Rendsvig
  • Ole Buntzen
  • Fritz Sigrits

Følgende fotografer og ophavsrettighedshavere har stillet deres billeder til rådighed for visning i gladsaxebilleder:

  • Kaj Bonne
  • Jørgen Angel
  • Det kongelige Bibliotek
  • Mogens Roed Löyche
  • Martin Sørensen
  • Frank Artved
  • Henry Voss

Gladsaxe Byarkiv har fået ophavsrettighederne til en lang række fotos. Disse billeder kan på nuværende tidspunkt downloades uden vandmærke i den jpg-opløsning, som vises på skærmen.

Hvad må du bruge?

Billederne må kun bruges af dig personligt, til illustration af skoleopgaver og lignende. Du må ikke bruge billederne til egne hjemmesider, på Facebook og lignende.

Hvis du bruger billederne

Hvis du bruger et af Gladsaxe Byarkivs billeder til f.eks en skoleopgave eller andet, så skal du altid nævne fotografens navn, hvis det er kendt. Og det uanset hvem der i øvrigt har ophavsrettighederne. Se også om salg!

Vandmærke

Hvis en fotograf har tilladt visning, men afvist at vi måtte sælge hans/hendes billeder, eller bare ikke ønsker, at alle og enhver kan downloade billedet og bruge det på for eksempel deres egen hjemmeside, så er billedet forsynet med vandmærke, og du skal henvende dig til fotografen for at få en printvenlig version uden vandmærke. 

Manglende rettigheder

Masser af billeder aner vi ganske enkelt ikke, hvor vi har fra, og der står ingen fotografnavn, giver eller andet. Vi har valgt at lægge disse billeder ud. Er vi kommet til at overskride dine rettigheder, så skriv til byarkivet@gladsaxe.dk, vi retter hurtigst muligt.

Gladsaxe Byarkiv skal ikke tjene penge på Gladsaxebilleder. Billederne er doneret af både private og professionelle fotografer med henblik på at de skal komme andre til gode. Langt de fleste billeder kan derfor downloades i jpg-formatet, som dækker de fleste menneskers behov for at kunne se billederne på en skærm, eller eventuelt printe dem ud på fotopapir.

Hvor fotografen har forbeholdt sig ophavsret, skal dette naturligvis respekteres. Fra Gladsaxe Byarkivs side har vi forsynet disse billeder med vandmærke, sådan at de ikke kan downloades, og sådan at de, hvis de alligevel bliver brugt i én eller anden sammenhæng for eksempel ved screen dump, stadig vil blive vist med det vandmærke, der signalerer, at brugeren er ude i noget ulovligt.

Er der behov for at få et billede i en højere opløsning til for eksempel bogudgivelser, kontakt da Gladsaxe Byarkivs Lokalhistoriske Afdeling på telefon 39 57 61 01 eller skriv til byarkivet@gladsaxe.dk. Vi plejer at finde en løsning, stadig i det omfang, vi har fotografernes tilsagn.

Besøg byarkivets læsesal

Gladsaxe Hovedbibliotek, 2. sal
Søborg Hovedgade 220, 2860 Søborg

Skriv til os

Ring til os

Mandag til fredag kl. 9-14

Telefon 39 57 61 01, hvis det handler om lokalhistorie

Telefon 39 57 51 37, hvis du skal bruge et afgangsbevis eller information fra kommunearkivet

Gladsaxe Kommune
Rådhus Allé 7
2860 Søborg

CVR: 62761113

Telefon: 39 57 50 00
kommunen@gladsaxe.dk

Borgerservice

Telefontid

Mandag-fredag: 9-14

Personlig henvendelse

Kun med tidsbestilling. Bestil tid på gladsaxe.dk/bestiltid

Åbningstid

Mandag-onsdag og fredag 10-14
Torsdag 10-18

Få teksten læst op Tilgængelighedserklæring Giv os feedback