Røgfri fremtid
Røgfri Fremtid er et nationalt partnerskab med mere end 300 virksomheder og organisationer, der bakker op om en overordnet målsætning om, at i 2030 er der ingen børn og unge – og højst 5% af de voksne i Danmark, der ryger eller bruger nikotinprodukter.
På hver deres måde bidrager partnerne til, at tobak eller nikotin ikke skal være en del af unges hverdag. Hverken i skolen, uddannelsessteder, på arbejde, til sport eller i fritiden.
Gladsaxe Kommune har været en del af Røgfri Fremtid siden 2017. De sidste mange år har vi i Gladsaxe arbejdet målrettet for at få bragt antallet af rygere ned, både ved at tilbyde hjælp til rygestop og indførelse af tobak og nikotinfri arbejds- og skoletid, røgfrie og nikotinfrie legepladser samt en lang række andre indsatser.
Alle anbefalinger og initiativer er baseret på et solidt, fagligt vidensgrundlag og tager også udgangspunkt i WHO’s anbefalinger. Røgfri Fremtid følger udviklingen tæt i andre lande, søsætter projekter, laver egne undersøgelser og udveksler erfaringer med andre, som arbejder for samme sag.
Røgfri Fremtid arbejder for at påvirke lovgivningen, så det bliver sværere at begynde at ryge eller bruge nikotinprodukter og lettere at holde op.
I december 2020 vedtog et flertal af partierne i Folketinget en række tiltag, som blandt andet indeholder disse fire hovedområder: Højere priser på tobak, neutrale tobakspakker, tobak under disken og røgfri skoletid. Det var et vigtigt skridt i den rigtige retning, og det er alle effektive måder at forebygge børn og unges rygning.
Men vi er langt fra i mål. Der er stadig alt for mange unge, der begynder at ryge, og både tobak og nikotin fylder for meget i unges hverdag. Derfor har vi brug for mere ambitiøs lovgivning og lokale indsatser på en række områder. Det gælder fx røgfri miljøer både ude og inde, endnu højere priser på tobak, bedre hjælp til rygestop og mindre synlig rygning og markedsføring af tobak.