Fakta om tobak
Bliv klogere på, hvad rygning eller brugen e-cigaretter, vapes, snus eller nikotinposer gør ved kroppen – og læs mere om hvilke gevinster der er ved at stoppe med at bruge tobak og nikotinprodukter
Alle former for tobak er skadelige for kroppen, det gælder også brugen e-cigaretter, vapes, snus eller nikotinposer og vandpibe.
- Rygning er stadig hovedårsagen til 13.600 dødsfald i Danmark om året
- Rygning og brugen af e-cigaretter, vapes, snus eller nikotinposer og vandpibe, kan føre til, at du mister mange gode leveår. Storrygere dør i gennemsnit 8-10 år tidligere end ikke-rygere,
- Hvis du ryger, øger du din risiko for en lang række alvorlige sygdomme, for eksempel flere former for kræft, kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), hjerte-kar-sygdomme og type 2 diabetes,
- Ved at bruge nikotinprodukter er der risiko for skader på hjernen særligt for unge. Skader som kognitive udfordringer, stress og angst. Derudover øget risiko for hjerte-kar-sygdomme og kræft i mundhule, svælg, spiserør og bugspytkirtlen.
- Nikotinprodukter og tyggetobak indeholder kemiske stoffer, som blotter tandhalsene, skader tandkødet og slimhinden.
- Cigaretter og produkter som e-cigaretter, vapes, snus eller nikotinposer og vandpibe tobak indeholder nikotin, som er med til at gøre dig fysisk og psykisk afhængig. Nikotinprodukterne indeholder typisk væsentligt mere nikotin end cigaretter.
Gravid og rygning
- Rygning og brugen af nikotinprodukter kan gøre det sværere at blive gravid og det tilrådes kommende forældre at stoppe med at ryge og bruge nikotinprodukter for at have bedst mulige vilkår for at blive gravid og give fostret de bedst mulige betingelser.
- Barnets vækst påvirkes, hvis du ryger, bruger nikotinprodukter eller udsættes for tobaksrøg. Nikotin og de skadelige stoffer i cigaretrøgen giver risiko for tidlig fødsel og lavere fødselsvægt – i sjældnere tilfælde kan barnet dø. Risikoen størst, hvis du selv ryger. Andres tobaksrøg giver også en forøget risiko
Amning og rygning
- Spædbørn og småbørn er særligt sårbare over for røg og nikotin
- Mange af røgens skadelige stoffer og nikotinen fra nikotinprodukterne bliver overført til barnet gennem modermælken. Amningen kommer lettere i gang, hvis du ikke ryger eller bruger nikotinprodukter. Undgå derfor også at ryge og bruge nikotinprodukter i ammeperioden.
Læs mere om Graviditet, amning og brug af tobak og nikotin på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.
- Børn optager de skadelige stoffer fra røgen gennem lungerne, når det opholder sig i rum, hvor der er røg i luften, eller hvor der har været røget. Der bør derfor ikke ryges indendørs i barnets bolig
- Børn, som er udsat for røg, er i større risiko for vuggedød, bronkitis, astmaanfald, meningitis og mellemørebetændelse
- Børn som er udsat for røg rammes oftere af forkølelse og infektioner, og bliver oftere indlagt
- Hvis rollemodeller, som for eksempel forældre, lærere, pædagoger eller ældre elever, ikke ryger eller tager snus, er det med til at mindske risikoen for, at børn og unge også begynder på at ryge eller tage snus.
Børn og unges umodne hjerne er særlig følsomme for nikotin, og unge bliver hurtigere nikotin afhængige end voksne. Hjerne er først færdigudviklet omkring 25-årsalderen og mens den unge hjerne er under udvikling, kan nikotinen påvirke udviklingen af de nervebaner i hjernen der kontrollerer opmærksomhed og læring.
Det er påvirkninger i forhold til:
- Kognitive funktioner
Nikotinbrug kan have en skadelig effekt i forhold til opmærksomhed og motivation - Selvkontrol
Nikotin i barn- og ungdommen kan få betydning for selvkontrol, fx evnen til at regulere følelser og impulsivitet - Stress
Nikotinbrug hos børn øger risikoen for senere at udvikle høj stressfølsomhed - Hjernen
Nikotinbrug i ungdommen kan medføre, at der udvikles en betændelseslignede tilstand i hjernen, og forskning tyder på, at netop betændelsen har betydning for de forstyrrelser af hjernens modning der fører til øget risiko for angst og depression og øget afhængighed.
Læs mere her:
Vidensråd for Forebyggelse har skrevet en rapport om nikotin skader på den unge hjerne
Der er en lang række generelle helbredsmæssige gevinster ved at stoppe med at ryge eller bruge nikotinprodukter, et stop forhindre:
- Udvikling af fysiske og psykiske sygdomme
- Der er væsentlige fordel ved at stoppe, når man har udviklet en kronisk sygdom, som for eksempel hjertekar, lungelidelse, diabetes, kræftsygdomme og mentale lidelser
- Otte ud af ti dagligrygere i Gladsaxe Kommune ønsker at holde op med at ryge eller bruge nikotinprodukter.
- Et rygestop, eller et stop nikotinprodukter er godt for helbredet, uanset om du er ung eller gammel. Allerede 20 minutter efter et rygestop er der for eksempel gevinst i form af normaliseret blodtryk og puls
- Ved både at bruge medicinsk stopmedicin, som for eksempel nikotintyggegummi eller nikotinplastre, og få rådgivning på samme tid øger du chancen for at blive røgfri markant.
- Chancen for at blive røgfri er fem gange større, hvis du følger et rygestopforløb,
Går du med tanken om at stoppe med tobak og nikotin, så deltag på et af vores gratis stopforløb.
Forløbet er for alle, der ryger eller bruger e-cigaretter, vapes, snus, nikotinposer eller ryger vandpibe, og ønsker at stoppe.
Vi ved, at chancen for at blive tobak- og nikotinfri er større, når du kombinerer stoprådgivning og medicin til nikotinafvænning (håndkøb eller på recept). Der er mulighed for at få økonomisk hjælp til medicinen, samtidig med at du følger et forløb i kommunen.
Der starter løbende stopforløb i gruppe og individuelt, som foregår i dagtimerne og sen eftermiddag. Du skal ikke være stoppet med tobak eller nikotin, når du starter i forløbet, I benytter de første mødegange til at forberede stoppet.
Du kan tilmelde dig ved at sende en SMS til 1910 og skrive SLUT, sende en mail til nikotinfri@gladsaxe.dk eller ringe til Forebyggelsescentret på telefon 39575757. Du bliver kontaktet af en rådgiver med yderligere oplysninger.