Skip til hoved indholdet

Diabetes

Tilbud til borgere med diabetes

Når du har fået konstateret type 2 diabetes, tilbyder kommunens diabetessygeplejeske en afklarende samtale med dig og eventuelt dine pårørende. Formålet med samtalen er, at du få viden om de tilbud, som kommunen har til dig med type 2 diabetes, og at du sammen med diabetessygeplejersken kan finde frem til, hvilke tilbud der passer bedst til dig.  

Diabeteskurset er et kursus for personer med type 2 diabetes. Du får viden og redskaber til at håndtere din sygdom bedst muligt, så du kan reducere risikoen eller måske helt undgå udviklingen af komplikationer til sygdommen.

Der er max. 15 deltagere på hvert hold, og du må meget gerne tage én pårørende med. Undervisningen tager afsæt i dine og de andres deltageres behov. De gennemgående emner vedrører dog:

  • Viden om sygdommen type 2 diabetes
  • Hvordan du bedst muligt forholder dig til din type 2 diabetes
  • Mad og motion

Sted

Forebyggelsescentret

Tilmelding og yderligere information

Du skal have en henvisning til diabeteskurset fra hospitalet eller fra din egen læge. Du bliver herefter kontaktet af kommunens diabetessygeplejerske.

Har du spørgsmål til tilbuddet, kan du kontakte diabetessygeplejersken på telefon 29 38 82 34.

Når ens nærmeste får en kronisk sygdom som type 2 diabetes, kan du som pårørende stå med spørgsmål og udfordringer, som du har brug for at vende med en, der har faglig indsigt i sygdommen. Du er derfor velkommen til at kontakte diabetessygeplejersken for en samtale om din og din næres hverdag med diabetes.

Formålet med diætvejledningen er at forebygge forværring og komplikationer af type 2 diabetes samt forebygge udvikling af andre kroniske sygdomme.

Tilbuddet henvender sig til dig, som har type 2 diabetes.

Tilbuddet kræver henvisning fra egen læge eller hospital.

Hvis henvisningen opfylder kriterierne i forhold til type 2 diabetes, bliver du indkaldt til en afklarende samtale, hvor din situation og dine behov afklares. Ud fra en faglig vurdering, kan du efterfølgende blive tilbudt et forløb med 1-6 samtaler hos den kliniske diætist.

Du vil blive kontaktet telefonisk eller få tilsendt brev i din e-Boks med tid til den afklarende samtale.

Alle borgere med diabetes, kan én gang om året få 50% tilskud til at få lavet fodstatus og risikovurdering hos en Statsautoriseret Fodterapeut.

Alle med diabetes har ret til 50 % tilskud til én årlig fodstatus og de, der har størst behov, skal have mest hjælp. Den læge, der er din diabetesbehandler, skal lave en henvisning til fodterapeut. Du bestemmer selv, hvilken fodterapeut du vil benytte.

Som diabetiker er det vigtigt, at du behandler dine fødder korrekt for at undgå fodsår. En meget vigtig del af forebyggelsen er en regelmæssig kontakt til en statsautoriseret fodterapeut.

Risikovurdering

Ved den årlige fodstatus laver fodterapeuten en risikovurdering af dine fødder. Det er for at undersøge, om du er i risiko – eller måske allerede har udviklet komplikationer til din diabetes - og hvis du har, så i hvilken grad.

Risikovurderingen har betydning for hvor mange behandlinger hos fodterapeuten, du kan få tilskud til.

Fodterapeuten skal sende resultatet af sine undersøgelser til din diabetesbehandler.

Hvordan får du en henvisning til fodterapeut?

Henvisningen til fodterapeuten bliver sendt elektronisk, så fodterapeuten kan hente den direkte via internettet. Kontakt din diabetesbehandler, hvis du ikke har en henvisning til en fodterapeut.

På den elektroniske henvisning skal lægen skrive relevante oplysninger om f.eks. følgesygdomme, som kan være vigtige i forhold til at få givet dig det rigtige tilskud. Det kan for eksempel være:

  • væsentligt nedsat syn
  • væsentligt nedsat nyrefunktion
  • iskæmi (dårligt kredsløb)
  • ​neuropati (for eksempel nedsat følesans – eller stikken og prikken i fødderne)

Hvis du skifter læge, er det vigtigt, at du fortæller det til din fodterapeut, så resultatet af fodstatus bliver sendt til den rigtige læge.

Der er fire risikogrupper - hvilken tilhører du?

Fodterapeuten laver en vurdering (fodstatus) på baggrund af dine fødders tilstand og din generelle helbredstilstand.

Når du får lavet en fodstatus gælder den i 12 måneder. Hvis dit helbred forværres i løbet af de 12 måneder, og hvis det har betydning for dine fødder, skal fodterapeuten lave en ny risikovurdering. Herefter starter forløbet forfra, og der skal igen gå 12 måneder inden næste fodstatus, med mindre der igen sker ændringer.

Der er mulighed for et bestemt antal forebyggende fodbehandlinger med offentligt tilskud. Antallet af behandlinger med tilskud afhænger af, hvilken risikogruppe du tilhører. 

Her kan du læse om risikogrupperne og de risikofaktorer, der har betydning for, hvilken gruppe man bliver placeret i

 

Har du diabetes og er enten i tablet- elle insulinkrævende behandling, kan du søge om tilskud til diabeteshjælpemidler.

Praktiserende læge eller diabetesambulatorium skal dokumentere, at du har diabetes - samt hvilken type diabetes det drejer sig om, og hvordan den behandles. 

Borgere med diabetes, der bliver tabletbehandlet

Vurderer din læge, at jævnlig blodsukkermåling er påkrævet, kan du få støtte til:

Testmaterialer: 150 stk. teststrimler og 150 lancetter til fingerprikker + én fingerprikker. (Borgeren skal selv betale sit blodsukkerapparat). 

Borgere med diabetes, der er i behandling med insulin eller GLP- 1 analoger eller i kombinationsbehandling (insulin/GLP-1 analog og tabletter)

Du kan få støtte til:

  • Test- og injektionsmaterialer: Teststrimler og lancetter samt penkanyler efter behov. 50 stk ketonteststrimler årligt.
  • 1 stk. fingerprikker, samt 2 stk. insulinpenne.
  • Blodsukkerapparat: du får 50 % tilskud på apparatets indkøbspris.

Insulinpumpe: Tilskud til behandling med insulinpumpe til borgere med type 1 diabetes gives under særlige forudsætninger fastsat af Sundhedsstyrelsen. Indstilling til denne behandlingsform varetages af den pågældendes diabetesambulatorium.

Reamed er pr. 1. januar 2022 Gladsaxe Kommunes leverandør af diabeteshjælpemidler. Reamed kan kontaktes på tlf. 97 93 46 00.

Sådan søger du tilskud til test- og injektionsmaterialer

  • Ønsker du at søge om diabeteshjælpemidler skal du benytte digital ansøgning via borger.dk.  
  • Har du ikke MitID kan du kontakte Visitationen - kropsbårne hjælpemidler - på telefonnummer 39 57 55 53, mandag til fredag kl. 9.00 - 14.00.

Diabetes sygeplejerske

Søborg Hovedgade 198
2860 Søborg

Ring til os

Gladsaxe Kommune
Rådhus Allé 7
2860 Søborg

CVR: 62761113

Telefon: 39 57 50 00
kommunen@gladsaxe.dk

Borgerservice

Telefontid

Mandag-fredag: 9-14

Personlig henvendelse

Kun med tidsbestilling. Bestil tid på gladsaxe.dk/bestiltid

Åbningstid

Mandag-onsdag og fredag 10-14
Torsdag 10-18

Få teksten læst op Tilgængelighedserklæring Giv os feedback