Skip til hoved indholdet

Vi er et Eden-registreret hjem

Bakkegården har siden august 2014 arbejdet målrettet på, at løfte opgaven som demenscenter.

Tom Kitwood

Vi arbejder ud fra psykolog Tom Kitwoods tanker om personcentreret omsorg - dvs. at se mennesket før sygdommen.
Det er vigtigt, at vi ud over kendskab til sygdomsbilledet også ser på den svækkelse, der sker af de psykosociale behov. Derfor arbejder vi også med:

Livshistorie og identitetsbærende værdier.
Meningsfuld beskæftigelse.
Inklusion i et genkendeligt miljø.
Tilknytning til relationer og miljø.
Trøst og tryghed.
Kitwoods tanker/filosofi er styrende for, hvordan vi opkvalificerer alt personalet løbende.

Eden Alternative

Vi arbejder derudover med Eden Alternative principper om i et plejemiljø at mindske og eliminere de 3 plager:
Hjælpeløshed, kedsomhed og ensomhed.
Eden tankegangen bygger på Tom Kitwoods tanker og supplerer med at inddrage natur, børn og dyr.
Bakkegården er i 2020 blevet et Eden-godkendt hjem.

Vision

Disse tanker er hele tiden styrende for arbejdet på Bakkegården og for, at vi kan efterleve vores vision

"At skabe et hjem, hvor livet er værd at leve" i et miljø, der mindsker og eliminerer hjælpeløshed, kedsomhed og ensomhed.

Midlet mod hjælpeløshed er meningsfuld beskæftigelse. Dette er muligt, når vi inddrager beboeren i alle hverdagens gøremål.

Midlet mod ensomhed er kærlige relationer.Beboerne skal have en let og naturlig adgang til relationer med mennesker og kontakt til dyr i hverdagen.

Midlet mod kedsomhed er hverdagslivets variation og spontanitet. Dette er muligt, når vi skaber omgivelser, hvor der er øje for spontanitet og inddragelse og oplevelser.

Bagsværd er en levende bydel med butikker, torve, spisesteder, stationen med tog og busser.

Men hvad er en demensvenlig bydel? I vores Nationale demenshandleplan opfordres kommuner til at blive demensvenlige, - det vil sige byer, hvor der er viden og forståelse for menesker med demenssygdom, og hvor alle kan vise venlighed og service.

Sådan en bydel styrker sammenholdet, og Gladsaxe Kommune støtter op om idéen. Vi ønsker at bidrage til udviklingen af bydelen.

Hjælp et medmenneske på vej
I et demensvenligt samfund er der støtte og hjælp til den, der har mistet orienteringen, ikke kan finde vej eller som er blevet frustreret over ikke at kunne finde det, de søger.

I et demensvenligt samfund hjælper vi ud fra en forståelse af, at demenssygdom kan medføre desorientering, glemsomhed, mangel på evnen til at udtrykke sig eller give udtryk for en anden virkelighed end den, vi andre har.

Vi har brug for at vide, hvad vi kan gøre, hvor vi kan ringe for at få hjælp eller hvordan vi skal agere.

Tegn på demens kan være:

Når borgeren befinder sig på et tvivlsomt sted; for eksempel ved en motorvej eller midt i et vejkryds. Når man virker til fare for sig selv i trafikken eller befinder sig på et sted, der ikke giver mening.
Når borgeren ser søgende og forvirret ud.
Når borgerens tale virker usammenhængende og uden mening.

Gode råd

Tag kontakt til borgeren med en stille og beroligende stemme.
Spørg om, hvor borgeren eventuelt er på vej hen. Start en samtale om for eksempel almindelige hverdagsting.
Ring efter hjælp på telefon 39 57 38 30 (hjemmesygeplejersken).
Følg på vej til der kommer hjælp.

Bakkegården

Bakkegården er bydelen Bagsværds demencenter og er hjem for 107 beboere. I forbindelse med boligen findes der store fællesområder og en have, hvor der er lagt vægt på, at beboere og pårørende sammen kan finde rum for trivsel, hygge og nærvær.

Vi har en vision
Vi bestræber os på at have et levende og aktivt miljø med dyr, have, værksted og musik; `at skabe et hjem, hvor livet er værd at leve´. Vi på Bakkegården vil gerne være et sted, der deler viden og deltager i udvikling af mulighederne for mennesker med demenssygdomme, da tilknytning til relationer og miljø har stor betydning.

Viden om demens

Kunne du tænke dig at vide mere om demenssygdomme, demensudtryk eller andet, tilbyder vi kurser og temadage hjemme hos dig selv eller her på Bakkegården.

Besøg på Bakkegården

Du er også velkommen til at besøge os og se stedet. Spis din madpakke i vores have og hyg dig sammen med Bakkegårdens beboere og dyr.

Kontakt

Bakkegården demensboliger
Taxvej 18, 2880 Bagsværd
Telefon: 39 57 43 00

Hjemmeplejen
Telefon: 39 57 38 30 

Gladsaxe Kommune
Borgerservice
Telefon: 39 57 50 00
Telefontider
Mandag-Fredag kl. 09.00-14.00

 

Her kan du læse om hvordan en almindelig dag kan forløbe som beboer på Bakkegården.

I sommeren 2020 var vi meget i haven og fik sat gang i køkkenhave og blomsterbede. Ulla og jeg tog på planteskole Aldershvile ved Bagsværd sø og jeg havde fået en liste over de ting, som Ulla og jeg var blevet enige om, at vi skulle have. Lavendelplanter, en minirose, havehandsker, frøposer med Stolt kavaler, Zennia, Tallerkensmækker, Tagetes, ærter, rabarber planter, krydderurter og porreplanter, Jord, planteske, gødning og nogle store plasticpotter til vores syrenstiklinger.

Ulla måtte blive udenfor på grund af Corona, men hun sad og nød udsigten til alle de udstillede blomster ved indgangsdøren. Jeg havde købt et par flasker æblejuice til at klare tørsten og vi fik os også en is, champagnebrus – sjovt at den is har været på markedet i så mange år!

Vi læssede bilen og kørte tilbage til Bakkegården. Flinke folk hjalp os ind med vores indkøb og vi morede os over, at bilen duftede af alverdens krydderurter, særligt mynte. Jeg måtte lige ordne bilen, for der var jord og skidt fra poserne med muld, men det hører med til at være have entusiast.

Haven blev så vellykket, Ulla og Aase var flittige til at luge og tynde ud i de små planter. Ulla har altid dyrket haver, både blomster og urter og årene i England gav inspiration til de engelske haver.

I løbet af sommeren måtte vi lave vandingshold, der sørgede for at vande i de tørre perioder. Vi fik bevilget en ny have slange og en ny bruser til at overbruse planterne. Dejligt med den slags fællesskaber.

Vi høstede tomater, rabarber, squash, kartofler – plukkede mynte til det kolde drikkevand og fik mange buketter med Stolt kavaler, Zennia og Tagetes. Køkkenet fik lavet rabarber kompot med jordbær, bare lige nok til et par portioner med fløde på.

Vi ser begge frem til, at have sæsonen starter. Vi har købt de første frø der skal plantes til forspiring i vindueskarmen.

Skrevet af Charlotte Rugh, demenskoordinator

Gladsaxe Kommune
Rådhus Allé 7
2860 Søborg

CVR: 62761113

Telefon: 39 57 50 00
kommunen@gladsaxe.dk

Borgerservice

Telefontid

Mandag-fredag: 9-14

Personlig henvendelse

Kun med tidsbestilling. Bestil tid på gladsaxe.dk/bestiltid

Åbningstid

Mandag-onsdag og fredag 10-14
Torsdag 10-18

Få teksten læst op Tilgængelighedserklæring Giv os feedback