Skip til hoved indholdet
    Hjem Borger Fritid og oplevelser Kultur Kulturarv

Kulturarv

Kulturarv

Kulturarven har stor betydning for borgere og virksomheder. Kulturarven er med til at gøre vores fælles historie konkret og giver identitet til kommunen. Den er med til at skabe forståelse for, fastholde og udvikle demokratiet. I Gladsaxe Kommune har du mulighed for at møde kulturarven af både ældre og nyere dato. Her kan du læse om nogle af de oplevelser som venter dig. God fornøjelse!

Københavns Befæstning

Københavns Befæstning er et stort militæranlæg der udgør en forsvarsring rundt om København. Den blev bygget og udbedret i årene 1858 til 1918, og dele af denne findes i Gladsaxe Kommune i form af to forter og to batterier. Se alle forter og batterier i Gladsaxe Kommune.

Aldershvile Slotsruin og park

Aldershvile slotspark har været offentlig park siden 1927. Oprindeligt blev slotsparken anlagt i 1780 i romantisk eller landskabelig havestil, med forbillede i det engelske landskabsmaleri fra midten af 1700-tallet. Slottet blev bygget i 1782 af Theodor Holmskjold. Slottet var beboet af Angelica Ewans, kaldet grevinden af Bagsværd, da det nedbrændte i 1909. I 1973 til 1976 blev ruinerne sat i stand og fredet som fortidsminde.

Dele af Aldershvile Slotspark er nu beskyttet efter naturbeskyttelsesloven, og slotsruinen er fredet som fortidsminde.

Genforeningsstenen

Genforeningsstenen er ét blandt mange monumenter, der blev rejst, da Danmark fejrede Nordslesvigs genforening med Danmark i 1920. Stenen står i dag på hjørnet af Bagsværd Hovedgade og Bagsværdvej.

Stenen er tegnet og udført af billedhugger Felix Nylund. På stenen er indhugget:

"I fem og halvtresindstyve Aar havde det Danske Folk i Sønderjylland, trods tvang og Fremmedherredømme bevaret det danske Sindelag. Ved Folkeafstemningen 10. Februar 1920 opnaaede Danskerne i Nordslesvig Flertal og forenedes atter med Danmark. Genforeningsloven underskreves paa Amalienborg Slot 9. Juli 1920".

Læs mere om genforeningsstenen på Gladsaxe Lokalhistoriske Forenings hjemmeside.

Svaleruten

Gladsaxe Kommune har en lang række større og mindre fortidsminder og mindesmærker. En lang række af dem kan man opleve på Svaleruten, som er en natur-, kultur- og oplevelsesrute. Det er en sammenhængende cykelstiring på cirka 28 kilometer.

Se information og kort over Svaleruten

Gladsaxe Kommune
Rådhus Allé 7
2860 Søborg

CVR: 62761113

Telefon: 39 57 50 00
kommunen@gladsaxe.dk

Borgerservice

Telefontid

Mandag-fredag: 9-14

Personlig henvendelse

Kun med tidsbestilling. Bestil tid på gladsaxe.dk/bestiltid

Åbningstid

Mandag-onsdag og fredag 10-14
Torsdag 10-18

Få teksten læst op Tilgængelighedserklæring Giv os feedback