Skip til hoved indholdet
    Hjem Borger Børn og familie SSP og kriminalitetsforebyggelse SSP til forældre Vape, snus og røg

Vape, snus og røg

De fleste taler med deres børn om ikke at begynde med at ryge cigaretter, ligesom de ved at det kan være skadeligt og at man kan blive afhængig. Men for nogle starter nikotinbrugen med eksempelvis vapes eller nikotinposer.

Vapes er elektroniske cigaretter (e-cigaretter). Selvom det er ulovligt at sælge tobaks- og nikotinprodukter med andre smage end menthol, ser man ofte vapes i mange smags- og duftvarianter og i farverige designs. De har et højt nikotinindhold og kan være både skadelige og vanedannende.

Ligesom cigaretter og andre tobaksprodukter, er vapes ulovligt at sælge til børn og unge under 18 år.

Snus består af fintmalet tobak, der blandt andet indeholder nikotin. Snus er forbudt at sælge i Danmark. Nogle gange bliver snus blandet sammen med tyggetobak eller nikotinposer når man taler om det - og det ligner også hinanden og kommer i små poser.

Både tyggetobak og nikotinposer er ulovligt at sælge til børn og unge under 18 år.

Her har vi samlet fem gode råd, til dig der gerne vil støtte dit barn i at fravælge tobaks- og nikotinprodukter:

Sørg for, at dit barn ikke er i tvivl om, hvad du mener om brug af nikotin- og tobaksprodukter.

Selvom det ikke altid virker sådan, lytter børn meget til deres forældre og bruger både deres holdninger og handlinger som pejlemærker for, hvordan de selv opfører sig.

Nogle forældre taler mest med deres børn om cigaretter (måske fordi det er hvad de kender bedst). Men det kan føre til, at barnet tror, at forældrene er mere venligt stemt over for eksempelvis vapes eller nikotinposer. Tal derfor eksplicit om alle typer af produkter og om din holdning til dem.

Sørg for, at der er så få nikotinprodukter som muligt omkring dit barn.

Børn kopierer i nogen grad forældrenes holdninger og i endnu højere grad deres handlinger. Hvis du selv bruger nikotin- eller tobaksprodukter, er det en stor støtte til dit barn, hvis de ikke bliver brugt i hjemmet eller ligger synligt fremme.

Unge, som taler og laver aftaler med deres forældre om nikotin, er mindre tilbøjelige til at bruge produkterne.

En aftale kan også være en indgang til at tale om tobak og nikotin, uden at det handler om en mistanke eller en forventning om, at dit barn eller vennerne er begyndt at finde det interessant.

Det kan være svært ikke at blive ked af det, vred eller måske bange, hvis dit barn alligevel starter med nikotin eller tobak. Men du støtter bedst til stop, ved at bevare roen og spørge ind til, hvordan du kan hjælpe.

Du kan eksempelvis spørge: ”Kunne du overveje at blive snus-fri?” eller ”Hvad kan du i stedet gøre, i de situationer hvor du vaper?”.

Forvent ikke, at dit barn stopper efter en snak, så følg jævnligt op. Her kan du se nogle af de forskellige muligheder der er for hjælp til at slippe nikotinafhængigheden. 

Vil du vide mere om vape snus og røg?

SSP - Forebyggelse og bekymring for unge

Rådhus Allé 7
2860 Søborg

Skriv til os

Kontaktperson

SSP konsulent Rune Schmidt

Telefon: 21 46 92 42

Gladsaxe Kommune
Rådhus Allé 7
2860 Søborg

CVR: 62761113

Telefon: 39 57 50 00
kommunen@gladsaxe.dk

Borgerservice

Telefontid

Mandag-fredag: 9-14

Personlig henvendelse

Kun med tidsbestilling. Bestil tid på gladsaxe.dk/bestiltid

Åbningstid

Mandag-onsdag og fredag 10-14
Torsdag 10-18

Få teksten læst op Tilgængelighedserklæring Giv os feedback