Skip til hoved indholdet
    Hjem Borger Børn og familie SSP og kriminalitetsforebyggelse SSP til forældre Sex og samtykke

Sex og samtykke

Nogle forældre oplever det som svært at tale med ens eget barn om sex, samtykke og grænser, men de fleste mener alligevel det er vigtigt.

Og det giver god mening, for selvom mange unge har godt styr på hvad samtykke er og betyder, kan det være svært at omsætte til praksis. Det kan nemlig føles unaturligt at spørge direkte om samtykke til sex.

Det betyder at mange kommunikerer samtykke med kropssprog og derfor kan have svært ved præcist at udtrykke hvor grænserne går – og endnu sværere ved at aflæse det.

Men jo mere unge taler med andre om samtykke, jo nemmere er det for dem at tale om samtykke i et seksuelt møde, og det kan derfor være en stor hjælp, hvis du som far eller mor giver dit barn en øvebane.

Her er fem gode råd til dig, der gerne vil tale med dit barn om sex og samtykke.

At tale om samtykke bliver først for alvor relevant, når dit barn begynder at forstå hvad lyst, seksualitet og sex er. For de fleste, begynder det omkring pubertetsalderen.
Men du gør dit barn (og dig selv) en stor tjeneste ved også før det at tale med dit barn om hvorfor man kysser eller hvordan babyer bliver lavet, på en måde der svarer til barnets alder og modenhed. På den måde kan du gøre store emner naturlige at tale om og skaber tillid til at du kan hjælpe, når det bliver relevant.

Mange små samtaler der kredser omkring emnet, kan være bedre end én alvorlig snak fordi det ofte er nemmere at tale om, uden at det bliver for privat.
Brug derfor de lejligheder der byder sig til at fortælle hvad du tænker eller spørge dit barn hvad han eller hun tænker. Det kan for eksempel være når I kører i bil og hører noget i radioen eller ser en overskrift på forsiden af et dameblad. Når du på den måde fjerner samtalen fra jer selv, bliver det ofte nemmere at tale om ting der ellers kan være svære.

Snakken skal ikke være envejskommunikation, hvor du taler, og dit barn lytter. Din vigtigste rolle er i virkeligheden at lytte og stille gode spørgsmål, som kan hjælpe dit barn med at udvikle viden, tanker og holdninger om sex. Øv dig i at stille åbne og nysgerrige spørgsmål, som hjælper dit barn til selv at reflektere. 

Når dit barn kommer til dig med spørgsmål, tvivl og usikkerheder, er det en kæmpe tillidserklæring.

Og den tillid fastholder du bedst ved at være der for ham/hende, når de har kysset den forkerte eller lagt et billede op på et socialt medie som du ikke synes er passende. En stor del af ungdommen består i at afsøge grænser og forme sin identitet – det skal de unge have lov til at gøre på deres egne præmisser. Du hjælper bedst dit barn ved at støtte ham/hende i at være opmærksom på egne og andres grænser og undgå løftede pegefingre.

Det er helt almindeligt, at børn og unge synes det er pinligt eller mærkeligt at tale om sex og seksualitet med ens mor eller far. Det kan derfor være det også er en idé at spille andre voksne på banen, det kunne eksempelvis være storebror, tante, en skolelærer, sundhedsplejerske samt online- eller telefonisk rådgivning.

Vil du vide mere?

SSP - Forebyggelse og bekymring for unge

Rådhus Allé 7
2860 Søborg

Skriv til os

Kontaktperson

SSP konsulent Rune Schmidt

Telefon: 21 46 92 42

Gladsaxe Kommune
Rådhus Allé 7
2860 Søborg

CVR: 62761113

Telefon: 39 57 50 00
kommunen@gladsaxe.dk

Borgerservice

Telefontid

Mandag-fredag: 9-14

Personlig henvendelse

Kun med tidsbestilling. Bestil tid på gladsaxe.dk/bestiltid

Åbningstid

Mandag-onsdag og fredag 10-14
Torsdag 10-18

Få teksten læst op Tilgængelighedserklæring Giv os feedback