Skip til hoved indholdet
    Hjem Borger Børn og familie SSP og kriminalitetsforebyggelse SSP til forældre Hash

Hash

Har du en bekymring for dit barn omkring brug af hash eller andre rusmidler kan du her finde gode råd til hvordan du kan tale med ham eller hende om det.

Det er en stor omvæltning når børn bliver til unge. Blandt andet skal den unge finde sin egen identitet, prøve den af og vise den frem. Som en del af dette er der nogle der prøver hash eller måske endda andre stoffer. For de fleste af dem der prøver hash, bliver det dog ikke andet end en oplevelse – noget de prøver af en enkelt eller få gange.

Nogle unges møde med hash eller andre stoffer kan give anledning til en bekymring hos dem selv eller dem omkring den unge.

Er det tilfældet, har vi samlet fem gode råd til dig der har en bekymring, og gerne vil tale med ham eller hende om det. Hvis du har spørgsmål eller hvis der er en situation du gerne vil vende, er du altid velkommen til at kontakte SSP eller Rusmiddelcentret.

Læs de 5 gode råd her:

For mange, både forældre og unge, kan det være svært at tage hul på en samtale der handler om hash. Der er ofte mange følelser på spil. Men selv om det kan være vanskeligt er det vigtigt at du fortæller om din bekymring. Find et tidspunkt der passer jer begge (lad evt. dit barn foreslå et tidspunkt) så i har ro og tid til at tale om det.

For mange unge er det rart at forældrene viser omsorg, men ikke nødvendigvis at de har behov for at bekymre sig. Den unge kan nogle gange komme til at gå i forsvarsposition. Det gælder særligt, hvis du virker misbilligende eller bebrejder den unge et hashbrug. Lyt til hvad dit barn fortæller, og forsøg at virke neutral, ikke kun i det du siger, men også i stemme og kropssprog.

Når du taler med dit barn om hashbrug, kan han eller hun være bange for at skuffe dig, at blive bebrejdet, belært eller straffet. Dette kan du minimere ved at fortælle om hvorfor du bekymrer dig og hvad bekymringen gør ved dig. Det kan fx være en hjælp at fokusere på jeg-udsagn (jeg bliver bekymret og bange, når jeg tænker på hvad der kan ske med dig)

Hvis din bekymring er berettiget og der er problemer knyttet til hashbruget, bliver du nød til at have dit barn med på hvordan en forandring skal ske. Du skal anerkende, at det kan være svært at skabe en forandring. Undgå at sætte tidsfrister eller ultimatummer, da det ofte ikke virker motiverende for den unge selv – og også kan give problemer, hvis ikke han eller hun lykkedes med at overholde dem.

At tale om hash eller andre rusmidler er ikke nemt, men hvis du er bekymret, anbefaler vi altid at du gør det alligevel. Det kan være en god idé, inden samtalen at orientere sig i hvad stoffet gør og hvordan i sammen kan få støtte hvis der er behov for det efterfølgende.
Hvis du gerne vil vende en bekymring kan du kontakte Gladsaxe Rusmiddelcenter eller SSP.

Vil du vide mere?

SSP - Forebyggelse og bekymring for unge

Rådhus Allé 7
2860 Søborg

Skriv til os

Kontaktperson

SSP konsulent Rune Schmidt

Telefon: 21 46 92 42

Gladsaxe Kommune
Rådhus Allé 7
2860 Søborg

CVR: 62761113

Telefon: 39 57 50 00
kommunen@gladsaxe.dk

Borgerservice

Telefontid

Mandag-fredag: 9-14

Personlig henvendelse

Kun med tidsbestilling. Bestil tid på gladsaxe.dk/bestiltid

Åbningstid

Mandag-onsdag og fredag 10-14
Torsdag 10-18

Få teksten læst op Tilgængelighedserklæring Giv os feedback