Gaming
Gaming og forældre
Mange børn kan godt lide at spille computerspil eller game. Nogle spil minder om (og bliver brugt som) puslespil mens oplevelsen i andre bedre kan sammenlignes med sport eller konkurrence. Nogle bruger spillene som en pause og andre som en måde at være sammen med vennerne på – også når man sidder forskellige steder. Fælles for de fleste er, at der er mange timers sjov og underholdning i det.
5 ting det er godt at være opmærksom på når dit barn gamer:
Hvad spiller du? Må jeg kigge med på denne runde? Den bedste måde at få indblik i hvad og hvordan dit barn spiller er oftest at være nysgerrig og kigge med.
Ligesom film er der nogle spil der kan virke voldsomme. Til at hjælpe med at navigere i dette kan I kigge på den fælles europæiske aldersmærkning: PEGI. Her vejleder alders- og indholdsikoner om spils indhold i forhold til børn og unges alder. Mærkningen foregår efter en standardiseret rapportering af forskellige elementer (bl.a. voldeligt indhold og upassende sprog). Som forældre skal du være opmærksom på at der er tale om en generel vejledning og det er derfor altid en god ide, at du sammen med dit barn tager stilling til hvad der er passende for ham/hende.
Nogle forældre oplever at deres børn nærmest kan blive suget ind i et spil og at det kan komme til at ”fylde for meget”. Der er ikke noget der tyder på at skærmtid eller spilletid i sig selv er et problem, men som med næsten alt andet handler det om en balance – om at der også stadig er plads til fx sport og fysisk samvær med venner, hygge med familie, lektier og måske en sengetid der skal overholdes. Det bør altid være forældrene der sætter de overordnede rammer.
Når det er sagt er det dog ofte en god idé at inddrage barnet i, hvordan I kan lave gode aftaler. Det tager fx ofte mere end 5 minutter at afslutte et spil ordentligt. En aftale om hvor længe der må bruges på at lukke ned inden aftensmaden kan derfor forhindre meget irritation og konflikter.
Ofte spiller børn med nogle de kender eller venner fx fra klassen, og nogle spil foregår endda hold. Og ligesom det nogle gange kan ske i frikvarterets fodboldkamp, kan tonen til tider blive hård og nogle kan føle sig holdt udenfor.
At game og være sammen med vennerne om spil er lige så vigtigt for børnene, som alle de andre måder de er sammen på. Det er derfor vigtigt, at man som forældre følger med i om og tager det alvorligt hvis nogle holdes udenfor eller hvis sproget bliver negativt og hårdt.
Mange spil koster ikke noget at downloade, men det betyder ikke at man skal betragte spillet som gratis. Spil kan være finansieret gennem reklamer eller mikrotransaktioner som fx tilkøb af skins (udseende af den karakter man styrer) eller lootboxes (skattekister med delvist ukendt indhold). Det kan være en vigtig overvejelse, og ofte også en god idé at betale for et spil fra starten.
De forskellige spils formål er at underholde og fastholde brugerens opmærksomhed. Nogle spil er så godt lavet, at de fastholder opmærksomheden længe.
Hvis det går ud over den balance der er i forhold til søvn, (fysisk) samvær med venner og familie eller fysisk aktivitet kan det være godt som forældre at være opmærksom på hvad det betyder for ens barns trivsel. Særligt op til sengetid skal man være opmærksom.
Teenagere har brug for 8-10 timers søvn hver nat og skærmens lys op til sengetid har også betydning for søvnens kvalitet. Samtidig er det dog vigtigt at være opmærksom på, at skærmtid ikke i sig selv er dårligt for børn.
SSP - Forebyggelse og bekymring for unge
2860 Søborg
Skriv til os
Kontaktperson
SSP konsulent Rune Schmidt
Telefon: 21 46 92 42