Skip til hoved indholdet

Regler og procedurer for indskrivning, skoleskift med videre for folkeskoleområdet

Indskrivning til børnehaveklassen

Forvaltningen udmelder datoer for indskrivning til de kommende børnehaveklasser. Indskrivningsperioden offentliggøres på kommunens hjemmeside og i lokalavisen. Der udsendes tillige brev til forældremyndighedsindehavernes digitale postkasse forud for indskrivningen.

Indskrivningen foregår digitalt via Gladsaxe.dk eller Borger.dk.

Informationsmaterialet indeholder blandt andet information om fristen for rettidig indskrivning og praktiske oplysninger vedrørende indskrivningen.

Optagelse af elever ved indskrivningen til børnehaveklassen

Alle børn har som udgangspunkt ret til optagelse på den skole, der hører til deres distrikt. Det er barnets Folkeregister adresse, der fastlægger, hvilken distriktsskole barnet hører til.

Bemærk! Hvis forældre i indskrivningsperioden søger en anden skole end distriktsskolen, har de derved frasagt sig deres ubetingede ret til distriktsskolen.

Indskrivningsperioden fremgår af det brev, der udsendes forud for indskrivningen til forældremyndighedsindehavernes digitale postkasse samt på kommunens hjemmeside og ved annoncering i lokalavisen.

Forældrene kan ønske op til tre skoler i prioriteret rækkefølge. Fordelingen sker som udgangspunkt i den enkelte families skoleønsker. Ønsker forældrene optagelse på deres distriktsskole, har de som udgangspunkt ret til optagelse på denne, forudsat, at de har fremsat ønsket inden for tidsfristen.

Hvis det ikke er muligt at tildele barnet en plads på en af de ønskede skoler, vil familien blive tilbudt plads på en af kommunens øvrige folkeskoler med ledige pladser op til 24 elever i hver klasse.

Hvis forældrene ikke har angivet skoleønske inden for fristen, og der ikke er ledige pladser på deres distriktsskole, vil forældrene blive tilbudt plads blandt kommunens øvrige folkeskoler med ledige pladser, når dannelse af de nye klasser er gennemført. Ved indskrivning til børnehaveklassen dannes der som udgangspunkt klasser med maksimalt 24 elever i klassen.

Søskendegaranti ved indskrivning til børnehaveklassen

Børn til indskrivning i børnehaveklassen med søskende på en anden skole end distriktsskolen til og med 6. klassetrin i indskrivningsåret, har som udgangspunkt ret til at blive optaget på samme skole som deres ældre søskende.

Børn til indskrivning i børnehaveklassen med søskende på en skole i 7. til 9. klasse vil have en søskendefordel.

Der gælder derfor, at hvis der er flere ansøgere, end der er pladser på den ønskede skole, vil ansøgningerne blive prioriteret i følgende rækkefølge:

  1. Børn, der har søskende i skolen til og med 6. klassetrin i indskrivningsåret, hvor søskendegarantien er fraveget,

  2. Børn, der har søskende i skolens 7.-9. klassetrin og

  3. Børn, der bor tæt på den ønskede skole frem for børn, der bor længere væk.

Søskendegarantien gælder kun ved indskrivning til børnehaveklassen og kun i indskrivningsperioden.

Som søskende betragtes også sammenbragte børn, der har folkeregister adresse på samme adresse i Gladsaxe Kommune.

Hvis forældre indskriver deres barn til børnehaveklassen på deres distriktsskole og efterfølgende fraflytter distriktet, dog inden for kommunegrænsen, vil der være søskendegaranti til mindre søskende.


Det er dog en forudsætning at familien forbliver bosiddende i Gladsaxe kommune, for at opretholde søskendegaranti, i det at børn bosiddende i Gladsaxe kommune, går forud for børn fra andre kommuner.

Fravigelse af søskendegarantien ved indskrivning til børnehaveklassen

Hvis der ved indskrivningen til børnehaveklassen, som følge af optagelse af elever fra andre distrikter, bliver behov for at oprette en ekstra børnehaveklasse på skolen inden for skolens fysiske kapacitet, men ud over skolens faste antal spor, skal forvaltningen forinden vurdere, om der også fortsat vil være plads til distriktets børn jf. befolkningsprognosen.

Hvis en ekstra klasse oprettes, kan der, hvis det skønnes nødvendigt, forelægges en sag for Børne- og Undervisningsudvalget om fravigelse af søskendegarantien for yngre søskende til de børn, der indskrives på skolen fra andre distrikter i det pågældende år.

Børne- og Kulturforvaltningen orienterer forældre, som vil blive berørt af ændringer af den politisk besluttede søskendegaranti, så de kan vurdere, om de vil fastholde deres ønske til skoleindskrivningen.

Mulighed for midlertidig justering af skoledistrikterne ved indskrivning til børnehaveklassen

Der kan foretages midlertidig justering af skoledistrikterne efter, at indskrivningen er afsluttet, hvis en skole ikke kan rumme samtlige de børn, der har krav på optagelse på skolen.

Det er en forudsætning, at der er optaget forbehold for en sådan justering i den meddelelse om indskrivningen, som indrykkes i lokalpressen forud for indskrivningen.

Der opnås ikke søskendegaranti ved skoleskift

Der opnås ikke søskendegaranti på den modtagne skole i forbindelse med et skoleskift, uanset om skoleskiftet er fra en anden folkeskole i Gladsaxe Kommune, en folkeskole i en anden kommune eller en privatskole.

Gruppeordninger og søskendegaranti

Flere af Gladsaxe Kommunes folkeskoler har tilknyttet en gruppeordning. Søskende til elever, der er henvist til en gruppeordning eller lignende foranstaltning, opnår ikke på den baggrund en søskendegaranti til den pågældende skole, men vil i stedet have en søskendefordel.

Ventelister i forbindelse med indskrivning til børnehaveklassen

Hvis der er flere ansøgere end pladser til en skole, vil forældre have mulighed for at skrive deres barn på venteliste. Proceduren for dette vil fremgå i det brev, der udsendes i forbindelse med tilsagn/afslag på skolevalg. 

Det er forvaltningen, der udarbejder og håndterer ventelisten indtil SFO-start per. 1. juni, hvorefter ventelisterne udsendes til, og efterfølgende håndteres af, skolerne. 

Placeringen på ventelisten fastlægges ud fra nedenstående: 

  1. Børn, hvor søskendegarantien er fraveget. 
  2. Børn, der har søskende på lavere klassetrin, fremfor højere klassetrin 
  3. Børn, der bor tæt på den ønskede skole frem for børn, der bor længere væk. 

Venteliste for søskende i forbindelse med skoleskift

Hvis et barn skifter skole under skoleforløbet, og dette skoleskift ikke er i forbindelse med tilflytning til distriktet, har søskende ikke krav på optagelse på samme skole. Søskende til børn, der optages på et klassetrin i løbet af skoleforløbet, kan skrives op på en venteliste til den respektive årgang, såfremt der ikke er plads.  

Ventelister til allerede oprettede klassetrin håndteres anderledes end ventelisterne ved indskrivning til børnehaveklassen. På ventelister til allerede oprettede klassetrin er det ancienniteten, der afgør, hvilken plads barnet har på ventelisten. Der er således ikke en søskendefordel på ventelister til allerede oprettede klassetrin.

Ventelister til allerede eksisterende klassetrin håndteres af skolerne. Det er derfor den ønskede skole, som forældrene skal kontakte, såfremt de ønsker at blive skrevet på venteliste til en given årgang. 

Skoleskift og det frie skolevalg

Hvis forældre senere i skoleforløbet ønsker et skoleskift, er der fortsat frit skolevalg inden for og over kommunegrænsen, hvis der er plads på den ønskede skole, herunder også distriktsskolen. 

Har man som forældre fravalgt distriktsskolen, uanset om det er til en anden folkeskole i kommunen, til en folkeskole i en anden kommune eller til en privatskole, har man ikke længere en ubetinget ret til at få sit barn indskrevet til distriktsskolen.

Tilflyttere til distriktet i forbindelse med indskrivningen

Hvis der forud for eller omkring skolestart kan forevises et skøde, en endelig og ubetinget købskontrakt eller en lejekontrakt på en bolig som dokumentation for tilflytning til Gladsaxe Kommune, kan barnet optages i børnehaveklassen efter samme regler som børn, der allerede bor i kommunen.

Opretholdelsen af tilsagn om plads på den konkrete skole frem til skolestart forudsætter faktisk indflytning på adressen.

Se også afsnittet ”Regler for bopælsflytning i forbindelse med skoleindskrivningen”.

Generelt om tilflyttere

Ved tilflytning til Gladsaxe Kommune kan der foretages indskrivning i skolen før faktisk indflytning. Indskrivningen kan ske med udgangspunkt i et skøde, en endelig og ubetinget købskontrakt eller en lejekontrakt på en bolig.

Ved tilflytning til et skoledistrikt, enten i forbindelse med en intern flytning inden for Gladsaxe Kommune eller flytning fra en anden kommune til Gladsaxe Kommune, har barnet ret til en plads på distriktsskolen, hvis anmodning om optagelse på skolen sker senest to måneder efter tilflytningen til den ny adresse.

Hvis ønsket om at skifte til distriktsskolen kommer senere end to måneder efter tilflytningen, vil optagelse ske efter reglerne for frit skolevalg, og det betyder, at der skal værre færre end 24 elever i gennemsnit på den pågældende årgang, før der kan optages nye elever. Det er derfor vigtigt, at et eventuelt skifte til distriktsskolen overvejes umiddelbart i forbindelse med flytningen.

Opretholdelsen af tilsagn om plads på den konkrete skole frem til skolestart forudsætter faktisk indflytning på adressen.

Bemærk, at der er andre regler i forbindelse med indskrivning til børnehaveklassen. Se afsnit ”Optagelse af elever ved indskrivningen til børnehaveklassen”.

Regler for bopælsflytning i forbindelse med skoleindskrivningen

Når et barn skifter bopæl, vurderer Gladsaxe Kommune, om der er tale om en reel tilflytning fra en anden kommune eller en reel intern flytning fra en anden bopæl i Gladsaxe Kommune.

Som udgangspunkt anser Gladsaxe Kommune ikke en bopælsflytning for reel, når et barns flytning fra en fast bopæl i Gladsaxe Kommune har haft midlertidig karakter, og når barnet igen tilmeldes den oprindelige faste bopælsadresse inden for et kortere tidsrum f.eks. et års tid.

Eksempler på, at der som udgangspunkt ikke er tale om en reel bopælsflytning kan være, når:

  • barnet sammen med en forældremyndighedsindehaver har haft Folkeregister adresse hos familiemedlemmer eller andre personer i en kortere periode, og når barnet derefter flytter tilbage til sin oprindelige bopæl i Gladsaxe Kommune, eller
  • at barnet flytter mellem forældremyndighedsindehavere i forbindelse med indskrivningen.

Der tages udgangspunkt i ovenstående, medmindre forældremyndighedsindehaver(e) fremkommer med andre relevante oplysninger eller anden dokumentation for, at der er tale om en reel tilflytning fra en anden Kommune eller en reel intern flytning fra en anden bopæl i Gladsaxe Kommune i forbindelse med skoleindskrivning eller skoleskift.

Bopælsregistrering

Et barn skal som udgangspunkt registreres efter samme regler som voksne, det vil sige det sted, hvor barnet regelmæssigt sover, når barnet ikke er midlertidigt fraværende på grund af ferie, sygdom eller lignede, og hvor barnet har sine ejendele. Det afgørende for registrering af barnets bopæl er således, hvor barnet opholder sig.

I henhold til CPR-lovens § 8 er der specifikke regler for bopælsregistrering af et barn, når forældrene ikke har samme bopælsadresse. Heraf følger, at kommunalbestyrelsen skal registrere et barn, hvis forældre ikke har samme bopæl, med bopæl hos den af forældrene, som barnet opholder sig mest hos, uanset hvem af forældrene, der har forældremyndigheden eller er bopælsforælder efter forældreansvarsloven.

Hvis Gladsaxe Kommune får formodning om, at en person ikke er korrekt bopælsregistreret, undersøges sagen for at rette eventuelle fejl jf. CPR-lovens § 10, stk. 1.

Ved vurderingen af, om der er tale om en reel bopælsflytning, foretager Gladsaxe Kommune altid en konkret vurdering med inddragelse af alle relevante oplysninger i sagen.

I den forbindelse kan Kontrolgruppen i Gladsaxe Kommune inddrages. Kontrolgruppen beskæftiger sig blandt andet med CPR-loven, bopæl og socialt bedrageri. CPR-loven har blandt andet til formål at sikre, at enhver folkeregistreres på den adresse, hvor vedkommende bor eller opholder sig jf. CPR-lovens § 1, nr. 3. Det bemærkes, at den, der forsætligt eller ved grov uagtsomhed afgiver forkerte eller urigtige oplysninger i forbindelse med ændring af Folkeregister adresse, efter omstændighederne kan straffes med bøde i henhold til CPR-lovens § 57, medmindre højere straf er forskyldt efter den øvrige lovgivning.

Gladsaxe Kommune tager udgangspunkt i CPR-loven i forbindelse med et barns midlertidige flytning fra en adresse i kommunen forud for skoleindskrivning eller i forbindelse med skoleskift inden for kommunen. Det er relevant, hvor forældremyndighedshaver(e) og barnet har deres ejendele, hvor de opholder sig mest, og hvor de regelmæssigt sover, også i en eventuel midlertidig fraflytningsperiode.

Gladsaxe Kommune
Rådhus Allé 7
2860 Søborg

CVR: 62761113

Telefon: 39 57 50 00
kommunen@gladsaxe.dk

Borgerservice

Telefontid

Mandag-fredag: 9-14

Personlig henvendelse

Kun med tidsbestilling. Bestil tid på gladsaxe.dk/bestiltid

Åbningstid

Mandag-onsdag og fredag 10-14
Torsdag 10-18

Få teksten læst op Tilgængelighedserklæring Giv os feedback