Skip til hoved indholdet

Styrelsesvedtægt for forældrebestyrelser i dagtilbud

KAPITEL 1

Formålet med oprettelse af forældrebestyrelser.

§ 1. Ved hver områdeinstitution og i dagplejen oprettes en forældrebestyrelse med det formål

at udvikle samarbejdet mellem personale og forældre om børnenes liv i dagtilbuddet.

Målet er at udvikle forældrenes medvirken i dagtilbuddets arbejde gennem:

  • Indflydelse på de pædagogiske principper
  • Indflydelse på dagtilbuddets drift og struktur.

KAPITEL 2

Sammensætning og valg for forældrebestyrelser i områdeinstitutioner og dagplejen.

§ 2. Forældrebestyrelsen består af et antal forældrerepræsentanter som vælges blandt forældre i de enkelte børnehuse i områdeinstitutionen eller dagplejen og 2 medarbejderrepræsentanter som vælges blandt alle medarbejderne fra områdeinstitutionens børnehuse og dagplejen.

Stk. 2. For alle børnehuse vælges 1 forældrerepræsentant. I dagplejen vælges 3 forældrerepræsentanter.

Stk. 3. For dagtilbud med gruppeordninger vælges 1 forældrerepræsentant af og blandt forældrene til børn i den enkelte gruppeordning.

§ 3. Forældrerepræsentanterne og suppleanter vælges på et forældremøde, som kan afholdes enten fysisk eller virtuelt, for alle forældre fra det enkelte børnehus eller fra dagplejen, og det afholdes inden udgangen af 2.kvartal. Valget indkaldes af den siddende bestyrelse. Indkaldelsen kan delegeres til områdelederen. Se valgcirkulære

Stk. 2. Ved valg til bestyrelsen er hver af forældrene stemmeberettigede. De kandidater, som får flest stemmer, er valgt. I tilfælde af stemmelighed, hvor der ikke kan træffes afgørelse om, hvem der er valgt til bestyrelsen, finder der omvalg sted mellem de kandidater, der har fået lige mange stemmer.

Stk. 3. Hver forældre stemmer på følgende måde under valghandlingen:

  • I børnehuse, hvor der vælges 1 forældrerepræsentant, stemmer hver forældre på 1 af de opstillede kandidater.
  • I dagplejen, hvor der vælges 3 forældrerepræsentanter, stemmer hver forældre på 3 kandidater.

Stk. 4. Valgperioden påbegyndes umiddelbart efter at valg har fundet sted i alle børnehuse og dagplejen. Valgperioden løber i 2 år til nyvalg har fundet sted. Der vælges det samme antal suppleanter som bestyrelsesmedlemmer, og suppleanterne indtræder i bestyrelsen i den rækkefølge, de er valgt, dvs. i forhold til antallet af stemmer.

§ 4. Forældre med børn i børnehuset eller dagplejen er valgbare og har valgret vedrørende forældrerepræsentanter i bestyrelsen. Ved forældre forstås de personer, der på valgets tidspunkt har forældremyndigheden over et barn, der er indskrevet i børnehuset eller dagplejen. Byrådet kan tillægge personer, der har den faktiske omsorg for barnet, valgret og valgbarhed som forældre.

§ 5. Medarbejdere, der er forældre i det dagtilbud, hvor de er ansat, kan ikke vælges som forældrerepræsentanter.

§ 6. Medarbejderrepræsentanter i bestyrelsen og suppleanter for disse vælges på et personalemøde for alle fastansatte medarbejdere i områdeinstitutionens børnehuse og dagplejen. Det er områdelederen eller leder af dagplejen, der indkalder til personalemødet, som skal afholdes inden udgangen af 2.kvartal, dog skal personalerepræsentanterne være valgt inden det forældremøde, hvor forældrerepræsentanterne vælges. Valgperioden påbegyndes samtidig med de nyvalgte forældrerepræsentanter og løber i 1 år. De to suppleanter indtræder i bestyrelsen i den rækkefølge, de er valgt, dvs. i forhold til antallet af stemmer.

Stk. 2. Fastansatte medarbejdere, der har mere end 1/3 af fuld tid i børnehuset eller dagplejen, er valgbare og har valgret vedrørende personalerepræsentanter i bestyrelsen. Lederen af børnehuset eller dagplejen er ikke valgbar.

§ 7. Samtlige medlemmer af bestyrelsen har stemmeret.

§ 8. Et forældrevalgt bestyrelsesmedlem udtræder af bestyrelsen, når medlemmets barn ophører i børnehuset eller dagplejen, hvorefter suppleanten indtræder.

Stk. 2. Et forældrevalgt bestyrelsesmedlem kan fortsætte i bestyrelsen, såfremt det bekræftes, at medlemmets næste barn skal starte i børnehuset eller dagplejen.

§ 9. En medarbejderrepræsentant udtræder af bestyrelsen fra det tidspunkt, hvor den pågældende har afleveret eller modtaget sin opsigelse. Suppleanten indtræder herefter i

bestyrelsen.

§ 10. Der afholdes suppleringsvalg, når der ikke er forældreflertal i bestyrelsen. For områdeinstitutioner afholdes der suppleringsvalg i et børnehus, når der ikke er forældrerepræsentation fra børnehuset.

KAPITEL 3

Bestyrelsens konstituering.

§ 11. Områdelederen indkalder til det konstituerende møde inden 14 dage efter afholdes af valg i alle børnehuse i områdeinstitutionen, hvor forpersonen og næstforpersonen vælges af og blandt forældrerepræsentanterne i bestyrelsen.

§ 12. Områdelederen er sekretær for bestyrelsen og deltager som sådan i alle bestyrelsens møder uden stemmeret. Ved områdelederens fravær indtræder lederen af dagplejen eller en leder af et børnehus i områdeinstitutionen, i dennes sted.

§ 13. Bestyrelsen fastsætter selv sin forretningsorden

KAPITEL 4

Mødevirksomhed.

§ 14. Bestyrelsen afholder normalt 4 møder årligt.

§ 15. Bestyrelsens møder afholdes for lukkede døre.

Stk. 2. Bestyrelsen kan til behandling af særlige spørgsmål indbyde andre til at deltage i møderne.

§ 16. Forpersonen leder møderne og drager omsorg for, at vedtagne beslutninger gennemføres.

Der føres referat over bestyrelsens beslutninger. I referaterne anføres for hvert møde hvilke personer, der har været til stede.

§ 17. Bestyrelsen udøver sin virksomhed i møder, d.v.s. at der kun kan træffes beslutninger og handles på bestyrelsens vegne i bestyrelsens møder. Et eller flere medlemmer kan således ikke træffe beslutninger på bestyrelsens vegne uden for bestyrelsens møder.

KAPITEL 5

Bestyrelsens opgaver.

§ 18. Forældrebestyrelsen udøver sin virksomhed inden for de mål og rammer, der er fastsat af Byrådet, Gældende lovgivning, overenskomster, politikker og retningslinjer på området skal overholdes. Byrådet kan ikke delegere sin kompetence på følgende områder:

  • Tilsyn
  • Visitation af børn
  • Fastsættelse af forældrebetaling og tildeling af fripladser
  • Ansættelse og afskedigelse af personale
  • Bevillings- og arbejdsgiverkompetence

§ 19. Bestyrelsen har følgende lovsikrede kompetence:

  • Fastsætte principper for områdeinstitutionens og dagtilbuddenes arbejde
  • Fastsætte principper for samarbejdet mellem dagtilbud og hjem
  • Fastsætte principper for anvendelse af en budgetramme. Som minimum de børnerelaterede konti
  • Indstillingsret til kommunen i forbindelse med ansættelse af personale
  • Inddragelse i, hvordan områdeinstitutionen og dagtilbuddene kan samarbejde med lokalsamfundet
  • Inddragelse i områdeinstitutionens og dagtilbuddenes arbejde med at skabe rammer for gode overgange for børn.

Stk. 2. Bestyrelsen har foruden den lovsikrede kompetence fået overdraget kompetencen til:

  • At beslutte principper for budgettets disponering,
  • At beslutte principper for anvendelse af lønsummen,
  • At beslutte principper for tildeling af bleer til børn ud over vuggestue- og dagplejebørn, i det enkelte børnehus.
  • At beslutte principper for enkeltstående lukkedage, som ligger ud over de lukkedage, som er fastsat og placeret af Byrådet. De enkeltstående lukkedage må kun placeres på dage, hvor der er lavt fremmøde i dagtilbuddet. Jvf. kommunens kriterier for lavt børnefremmøde.
  • At beslutte principper for afholdelse af pædagogiske dage i børnehusene. Det påhviler områdelederen at organisere alternativ pasning til børnene i børnehuset.
  • At udtale sig om anlægssager i forbindelse med høring omkring hovedprojektet.

Stk. 3. Repræsentant fra bestyrelsen skal indgå i ansættelsesudvalg ved ansættelse af såvel medarbejdere som leder af dagplejen, leder af børnehus og områdeleder. Bestyrelsen kan delegere sin indstillingsret til lederen ved ansættelse af medarbejdere og ledere af børnehuse og leder af dagplejen og til Byrådet ved ansættelse af områdeleder.

§ 20. Bestyrelsen kan afgive udtalelse og stille forslag til Byrådet i alle spørgsmål, der vedrører det pågældende dagtilbud. Bestyrelsen afgiver udtalelse på alle spørgsmål, Byrådet forelægger den

KAPITEL 6

Bestyrelsens arbejdsgrundlag.

§ 21. Bestyrelsen og dens enkelte medlemmer skal overholde de af Byrådet fastsatte bevillingsrammer og retningslinjer.

Stk. 2. Bestyrelsens medlemmer er altid underlagt gældende regler om tavshedspligt.

KAPITEL 7

Dagtilbudslederens opgaver.

§ 22. Dagtilbuddets leder har den administrative og pædagogiske ledelse af dagtilbuddet og er ansvarlig for dagtilbuddets virksomhed over for forældrebestyrelsen og Byrådet.

Stk. 2. Dagtilbuddets leder fordeler og leder arbejdet mellem de ansatte i dagtilbuddet og træffer konkrete afgørelser vedrørende dagtilbuddets børn og økonomi.

Stk. 3. Dagtilbuddets leder har ansvaret for, at forældrebestyrelsens beslutninger bliver udført i overensstemmelse med gældende lovgivning og de af Byrådet fastsatte retnings- linjer.

Stk. 4. Dagtilbuddets leder udarbejder forslag til bestyrelsen vedrørende principper for dagtilbuddets virksomhed og forslag til dagtilbuddets budget inden for de af Byrådet fastsatte økonomiske rammer.

Stk. 5. Dagtilbuddets leder udøver sin virksomhed i samarbejde med de ansatte.

KAPITEL 8

Forældrekontaktudvalg.

§ 23. I hvert børnehus vælges der et forældrekontaktudvalg, der består af minimum 3 forældrerepræsentanter. Forældrekontaktudvalget skal sikre den lokale dialog og sparring og skal fungere som et forpligtende samarbejdsorgan, så forældrenes perspektiv inddrages i arbejdet med drift og udvikling af børnehuset.

Stk. 2. Som et minimum skal forældrekontaktudvalget:

  • varetage forældrebestyrelsens indstillingsret ved ansættelse af medarbejdere i børnehuset.
  • orienteres om og følge udmøntningen af de pædagogiske principper i børnehuset.

Stk. 3. Forældrebestyrelsen vedtager rammer for forældrekontaktudvalgets mødevirksomhed. Herunder hvordan kontakten mellem forældrebestyrelsen, forældrekontaktudvalget og den samlede forældregruppe sikres.

Stk. 4. Forældrekontaktudvalget vælges på det forældremøde, hvor der vælges repræsentanter til forældrebestyrelsen i børnehuset.

KAPITEL 9

Rådgivende organer.

§ 24. Der oprettes et fælles rådgivende organ for kommunens dagtilbudsområde, som kaldes Gladsaxe Kommunes Dagtilbudsråd.

Stk. 2. Dagtilbudsrådet sammensættes således:

  • Forpersonen for forældrebestyrelsen fra hver områdeinstitution og fra dagplejens bestyrelse,
  • 1 forældrevalgt bestyrelsesmedlem valgt blandt de selvejende dagtilbuds bestyrelser, samlet,
  • 2 repræsentanter udpeget af de lokale faglige organisationer, der har medlemmer beskæftiget i dagtilbuddene.
  • 1 repræsentant udpeget af områdeledergruppen.
  • Hele Børne- og Undervisningsudvalget.

Forpersonen for Børne- og Undervisningsudvalget er forperson for Dagtilbudsrådet. Dagtilbudsrådet vælges for 2 år.

Stk. 3. Dagtilbudsrådet mødes 2 gange årligt, hvoraf ét af møderne er et fællesmøde med Skolerådet. Mødedatoer fastlægges af Børne- og Undervisningsudvalget for et kalenderår ad gangen.

Stk. 4. Børne- og Kulturforvaltningen er sekretariat for Dagtilbudsrådet.

Stk. 5. Dagtilbudsrådets formål og opgaver er:

  1. at formidle og sikre samarbejdet mellem Børne- og Undervisningsudvalget, den kommunale administration og dagtilbuddenes brugere og ansatte,
  2. at drøfte kommunens overordnede og fremtidige Børne- og Skolepolitik,
  3. at drøfte planforslag af betydning for dagtilbuddene,
  4. at drøfte generelle pædagogiske forhold,
  5. at afgive udtalelser i sager, som forelægges det af Byrådet.

Stk. 6. Dagtilbudsrådet skal være et debat- og idéforum. Medlemmerne af rådet er forpligtiget til at sikre den gensidige informationsudveksling.

Stk. 7. Rådet kan tage alle spørgsmål vedrørende dagtilbudsforhold op til drøftelse

KAPITEL 10

Særlige bestemmelser for forældrebestyrelsen i den kommunale dagpleje.

§ 25. Der vælges 1 forældrebestyrelse for dagplejen i Gladsaxe.

§ 26. Bestyrelsen består af 3 forældrevalgte medlemmer og 2 medarbejderrepræsentanter. Valg foregår efter principperne i kapitel 2, §§ 2 -10. Ved stemmelighed er det forpersonens stemme der er stemmeafgørende.

§ 27. Områdelederen er sekretær for bestyrelsen.

§ 28. Medarbejderrepræsentanterne vælges af og blandt dagplejerne/dagplejepædagoger.

§ 29. Bestyrelsen har ikke indstillingsret ved ansættelser af dagplejere.

§ 30. Bestyrelsen har ikke kompetence til at godkende og behandle forhold vedrørende det enkelte dagplejehjem.

KAPITEL 11

Ændring og ikrafttræden

§ 31. Denne styrelsesvedtægt er godkendt af Gladsaxe Byråd. Ændringer kan kun foretages af Byrådet efter forudgående indhentet udtalelse fra de af ændringerne omfattede forældrebestyrelser.

§ 32. Denne vedtægt træder i kraft den 1. januar 2025.

Gladsaxe Kommune
Rådhus Allé 7
2860 Søborg

CVR: 62761113

Telefon: 39 57 50 00
kommunen@gladsaxe.dk

Borgerservice

Telefontid

Mandag-fredag: 9-14

Personlig henvendelse

Kun med tidsbestilling. Bestil tid på gladsaxe.dk/bestiltid

Åbningstid

Mandag-onsdag og fredag 10-14
Torsdag 10-18

Få teksten læst op Tilgængelighedserklæring Giv os feedback