Gruppeordninger og særlige pladser
Dagtilbudsområdet har fire ASF-gruppeordninger (Autisme Spektrum Forstyrrelser) i fire børnehuse i Gladsaxe Kommune, de er alle normeret til seks pladser i hver gruppe. Grupperne er oprettet jf. Dagtilbudsloven.
De fire grupper er oprettet i børnehusene; Svanen, Midgård, Lundegården og Paletten. Børnene er i alderen tre til seks år, som alle har autismespektrumforstyrrelser. Børnene visiteres til grupperne med funktionsnedsættelser i forhold til:
Forestillingsevne
Kommunikation
Det sociale samspil
Der er yderligere seks særlige pladser i børnehuset Svanen, som er pladser der er integreret i det almene læringsmiljø i børnehuset. Børnene er i alderen nul til seks år, med psykisk eller fysisk handicap eksempelvis Downs syndrom, cerebral parese, genfejl eller præmaturitets følger. Børnene er i det almene læringsmiljø opdelt i mindre grupper, hvor der arbejdes med børnenes handlekompetencer individuelt eller i gruppen. Når børnene er i det almene læringsmiljø, får de muligheder for at spejle sig i andre børn, samt at udvikle omsorg og tolerance i børnefællesskabet. De fire gruppeordninger, og de særlige pladser, udspringer af Børne- og Skolepolitikken i Gladsaxe Kommune.
Der arbejdes med udgangspunkt i det enkelte barns funktionsniveau og kompetencer, hvilket er omdrejningspunkt for pædagogikken. Hverdagen opbygges med et forudsigeligt, visualiseret, struktureret fysisk og psykisk læringsmiljø. Der arbejdes fokuseret med barnets kognitive udvikling med fokus på perception, opfattelse og forståelse af omverdenen, sanseintegration, selvstændighed, selvindsigt og selvværd.
Metoder, der anvendes i grupperne er:
TEACCH; Treatment and Education for Autistic and Related Communications Handicapped Children
PECS; Picture Exchange Communications System
Visualisering; Boardmaker, foto og visual dokumentation af børnenes dagligdag
ESDM; Early Start Denver Model
NEST og low arousal
Sanseintegration
Adfærdsterapeutiske principper
Sociale historier
Når børnene skal have understøttet deres kropsbevidsthed og sanseintegration gennem fysiske aktiviteter, så anvendes naturen. Børnene deltager i det øvrige børnefællesskab, i det omfang de kan håndtere det.
Der er et tæt samarbejde med forældrene og PPR; psykolog, tale-høre konsulent, ergoterapeut og fysioterapeut, Børnepsykiatrisk afdeling i Gentofte og Glostrup, Familie og Rådgivning, diverse skoletilbud og Center for autisme.
Visitation til de fire ASF-grupper og de seks særlige pladser
Det er børnehuslederen der, i tæt samarbejde med forældrene og relevante tværprofessionelle samarbejdspartnere, dagtilbudsområdets faglige koordinator og souschefen for Dagtilbud, indstiller barnet til visitation.
Visitationen er et tværprofessionelt visitationsudvalg, som tager den endelige beslutning om visitation til en plads i én af ASF-grupperne eller de seks særlige pladser.
Forældrene orienteres direkte af børnehuslederen og visitationsudvalget om afgørelsen af visitationen.
De fire gruppeordninger, og de særlige pladser er i følgende børnehuse
Børnehuset Lundegården
Skolesvinget 4
2860 Søborg
Telefon nummer 39 69 18 31
Hjemmeside Børnehuset Lundegården
Børnehusleder Nana Skjærlund
Åbningstid klokken 7 til 7, fredag klokken 7 til 16.30
Børnehuset Paletten
Mørkhøjpark Allé 11
2860 Søborg
Telefon nummer 44 94 55 25
Hjemmeside Børnehuset Paletten
Børnehusleder Mie Svane
Åbningstid klokken 7 til 7, fredag klokken 7 til 16.30
Børnehuset Midgård
Hjaltesvej 1 – 3
2860 Søborg
Telefon nummer 39 57 32 70
Hjemmeside Børnehuset Midgård
Børnehusleder Gitte Hornbøl Onsberg Simonsen
Åbningstid klokken 7 til 17, fredag klokken 7 til 16.30
Børnehuset Svanen (inkl. de særlige pladser)
Tobaksvejen 6
2860 Søborg
Telefon nummer 40 27 92 47
Hjemmeside Børnehuset Svanen
Børnehusleder Janne Hagemann
Åbningstid klokken 7 til 17, fredag klokken 7 til 16.30