Tandpleje 10-15 år
Dit barn skal til at skifte de sidste mælketænder, hvorefter vi kan vurdere om dit barn skal tilbydes bøjle. Det kan du læse mere om her på siden.
Du kan også læse vores vejledning om tandbørstning, årsag til huller i tænderne, om kost og syreskader.
Læs mere
Alle børn skifter fra mælketænder til voksentænder i to faser. Når dit barn er ni eller ti år gammelt er dit barn nået til anden fase i tandskiftet, hvor de sidste 12 mælketænder skiftes.
I denne fase af tandskiftet er der ekstra opmærksomhed på hjørnetænderne i overkæben. Hjørnetændernes vej fra de dannes i kæben til vi kan se dem i munden, er dobbelt så lang som for de andre tænder. Dette kan en gang imellem kræve, at dit barn skal komme til ekstra kontroller på klinikken. Her tager vi røntgenbilleder af hjørnetænderne for at sikre, at de har korrekt retning mod mundhulen.
Først i 10-12-års alderen når dit barn har skiftet de fleste tænder kan vi vurdere, om dit barn skal tilbydes bøjle, jævnfør Sundhedsstyrelsens gældende retningslinjer.
Dit barn får fire nye kindtænder, når det er omkring 12 år gammel. De nye 12-års tænder kommer til syne bagerst i tandrækken.
I Tandplejen anbefaler vi, at dit barn får børstet tænder to gange dagligt, morgen og aften.
Det er vigtigt at have en god rutine, hvad tandbørstning angår. Husk at børste på ydersiden, indersiden og på toppen af alle tænderne. Børst med cirkelbevægelser, så der børstes på halv tand og halvt tandkød
Valg af tandbørste og tandpasta
Brug voksentandpasta indeholdende 1450 ppm fluor.
Brug en blød tandbørste med et lille børstehoved. Er tandbørsten for stor, kan det være svært at børste på alle tandflader.
Man må gerne bruge en el-tandbørste. Vi anbefaler en genopladelig el-tandbørste.
Vi anbefaler tandtråd én gang dagligt.
Voksenhjælp til tandbørstning
Vi anbefaler voksenhjælp til tandbørstning til dit barn er cirka 12 år. Før har dit barn ikke udviklet tilstrækkelig motorik til selv at kunne børste sine tænder korrekt. Det er i orden dit barn øver sig i at børste tænderne, men det er vigtigt at du børster efter indtil cirka 12-års alderen.
I 11-12-års alderen kommer fire nye kindtænder bagerst i tandrækken. I frembrudsperioden vil 12-års tænderne være delvist dækket af tandkød. Derfor anbefaler vi, at man børster på tværs af 12-års tænderne i frembrudsfasen. Det kan tage op til et år før 12-års tænderne er fuldt frembrudt.
På det første billede ses bagerste tand delvist dækket af tandkød. På det andet billede ses bagerste tand blive børstet med en tandbørste, på tværs af tanden i frembrudsfasen.
Videoer af korrekt tandbørstning
Det er vigtigt at opretholde en god mundhygiejne, for at forebygge at dit barn får huller i tænderne.
Bakteriebelægninger (plak) dannes på tænderne i løbet af dagen og natten. Hvis tænderne ikke børstes rene for plak morgen og aften, er der risiko for, at dit barn får huller i tænderne.
Når sukker møder bakteriebelægninger på tænderne, omdannes sukker til syre, som ætser hul i tanden.
Små begyndende huller i den yderste del af tanden forhindres i at bliver større, hvis man børster tænderne godt og bruger tandtråd. På tandklinikken kan vi fluorbehandle tanden med passende intervaller.
Hvis hullet i en tand bliver for stort, skal der laves en fyldning.
Vi anbefaler, at dit barn får en sund og varieret kost jævnfør de gældende kostråd.
Friske fødevarer som grøntsager, frugt samt hjemmelavet mad er sundest for tænderne. Færdiglavet mad indeholder ofte mere sukker end hjemmelavet mad.
Tørrede frugter som dadler, figenstænger og rosiner er dehydreret frugt, hvor frugtsukkerindholdet er højt. Tørrede frugter klistrer til tænderne, hvilket øger risikoen for at få huller i tænderne.
Vi anbefaler, at dit barn drikker mælk eller vand.
Slik og søde sager
Hvis dit barn skal have slik og søde sager, anbefaler Tandplejen kun én slikdag om ugen. Sodavand, juice, kakaomælk og saftevand hører under kategorien ”slik”.
Vi ser en stigende tendens til at børn fra en tidlig alder får læskedrikke dagligt. Læskedrikke som blandt andet er sodavand (også light produkter), saftevand, juice, ice the, energidrik med mere, giver syreskader på tænderne. Syreskader opstår, når tandsubstans bliver opløst på grund af syren i læskedrikke. Tænderne bliver med tiden tyndere og tyndere og tænderne bliver ofte meget følsomme og skrøbelige.
Læskedrikke hører også under kategorien ”slik”. Vi anbefaler maksimalt en halv liter læskedrik om ugen.
Sunde tænder uden syreskader.
Tænder med syreskader.
Ti til tyve procent af alle børn har en eller flere tænder med det, vi kalder for ”plettet emalje” som på fagsprog kaldes emaljehypoplasier.
Emaljehypoplasier rammer meget ofte seksårstænderne, men kan ramme alle tænder.
Den ”plettede emalje” opstår under tandens dannelse i kæben og skyldes derfor ikke dårlig tandbørstning. Vi kender ikke årsagen af emaljehypoplasier.
Tanden bryder frem med defekter i emaljen og har ofte ”pletter” der er gullige, brunlige eller hvide. Denne emalje har en ringere hårdhed i forhold til normal emalje, og derfor ses ofte et forøget slid eller ligefrem brud på emaljen.
Følsomme tænder
Tænderne kan være følsomme for koldt og varmt, og der er en forøget risiko for, at der kommer hul i tanden.
Børst grundigt
Grundig tandbørstning med fluortandpasta to gange dagligt og begrænsning af søde sager, er derfor ekstra vigtige ved forekomsten af ”plettede” tænder.
Pletterne kan ikke fjernes, men på tandklinikken kan vi reparere tanden med en plastfyldning, hvis der er knækket noget af, eller den er meget følsom.
Er tanden intakt, men meget følsom vil et forløb med fluorpensling hver tredje måned i ét år kunne afhjælpe følsomheden i tanden.
På det første billede ses en seksårstand med en gullig-brun ’plettet’ emalje, kaldet opaciteter. Farven, graden og udbredelsen af opaciteterne kan variere meget. På det andet billede ses to fortænder med tydeligt gullig-brune ’pletter’.
12-års tænderne har furer på tyggefladerne. Furerne er hos nogle børn så dybe, at tandbørsten ikke kan komme til bunds. Dette vil kunne afhjælpes med en lakforsegling.
Hvis bakteriebelægninger får lov til at ligge i fred i disse furer, kan der meget hurtigt komme hul i tanden.
Når dit barns 12-års tænder er fuldt frembrudt vurderer vi, om dit barns tænder kan have gavn af lakforsegling. Vi lakerer ikke rutinemæssigt, men efter behov.
Lakforseglinger er en behandling, der giver kindtænderne en ekstra beskyttelse mod huller. Furerne på tænderne lukkes med en speciel plastlak, så bakterierne ikke kan komme ned i furerne. Behandlingen giver en god beskyttelse mod huller på tandens tyggeflade, da tanden nu er lettere at børste. Selvom tænderne er lakerede, er det fortsat vigtigt med grundig tandbørstning – også dér, hvor lakken sidder.
Billedet viser en kindtand med plak i de dybe furer. Plakken er farvet rød, så den kan ses tydeligt i tandens furer.
Hvis dit barn slår sine tænder, er det vigtigt, at du kontakter tandklinikken.
En tandskade skal altid meldes til forsikringen, hvis dit barn er dækket af en tandskadeforsikring. Dette er vigtigt i det der kan opstå skade på de nye voksentænder, eller komme komplikationer efter dit barn er udskrevet fra børne- og ungdomstandplejen.
Cirka hvert fjerde barn falder og slår sine nye voksentænder. På tandklinikken undersøger vi og følger den beskadiget tand efter gældende retningslinjer. Vi tager blandt andet røntgen af tanden, måler vitaliteten i tanden og observerer tandens farve.
Hvornår dit barn bliver indkaldt til undersøgelse, er afhængigt af hvornår dit barn sidst var til undersøgelse. I Gladsaxe kommunale Tandpleje indkalder vi til undersøgelser med intervaller op til 18 måneder. Ved hver undersøgelse vurderer vi, hvornår dit barn har behov for næste undersøgelse.
Hvis du har spørgsmål inden dit barn bliver indkaldt til næste undersøgelse, er du altid velkommen til at kontakte tandklinikken.
Tandplejen Grønnemose
Høje Gladsaxe Torv 4
2860 Søborg
Telefon 39 57 64 80
Tandplejen Skovbrynet
Værebrovej 156
2880 Bagsværd
Telefon 39 57 65 90
Kontakt
Tandplejen Grønnemose
Høje Gladsaxe Torv 42860 Søborg
Ring til os
Skriv til os
Bemærk
Adgang til klinikken er fra Kirketorvet gennem skolens hovedindgang og ned ad trappen til venstre. Husk P-skive ved parkering på Kirketorvet. Parkering på kirketorvet er forbudt ml. 7:30-8:30.Ledelse
Tandlæge Anne Amlund Kunckel
Tandplejen Skovbrynet
Værebrovej 1562880 Bagsværd
Ring til os
Skriv til os
Bemærk
Adgang til klinikken er gennem første dør (Indgang B) på Skovbrynet Skole (ved parkeringspladsen). Tandklinikken ligger på højre hånd efter glasdørene i trappeopgangen.Ledelse
Distriktstandlæge Sara Abbasi
Tandregulering
Triumfvej 12800 Kongens Lyngby
Ring til os
Skriv til os
Bemærk
Adgang til klinikken er direkte fra Triumfvej over for Stengård Kirke. Der er ikke adgang via Stengård Skole.Ledelse
Ledende specialtandlæge Lone Møller
Kontakt Tandplejens Administration
2860 Søborg
Skriv til os
Ledelse
Overtandlæge Anne Mette Mosegaard Bjerrum
anmemo@gladsaxe.dk
Telefon: 39 57 54 60
Kontaktperson
Assistent Julie Bjerre
Telefon: 39 57 54 62