Skip til hoved indholdet
    Hjem Borger Børn og familie Børn og sundhed Sundhedsplejen Børn 1-6 år Søvn for de 1-6 årige

Søvn for de 1-6 årige

Ingen falder i søvn med det samme, de lægger sig - det gælder også børn. Så hav tålmodighed, og lad barnet ligge og slumre uden at forvente, at det sover med det samme.

Når jeres barn er mellem et til tre år, har det brug for 12 til 14 timers søvn i døgnet. I halvandet års-alderen begynder behovet for to middageslure at blive mindre. I kan så småt vende jeres barn til kun at sove til middag én gang om dagen.

Når jeres barn er cirka tre år, begynder det at kunne undvære middagsluren.

Tal med pædagogerne i daginstitutionen, hvis I synes, at jeres barn har meget svært ved at sove om aftenen. Måske er det tid til at droppe middagsluren. Det er forskelligt fra barn til barn, hvornår det er klar til at droppe middagsluren. Nogle børn har stadig brug for en middagslur, når de er fire til fem år.

Når jeres barn holder op med at sove til middag, har det ofte brug for at komme tidligere i seng, for på den måde at få dækket sit søvnbehov.

I treårs-alderen begynder mange børn at drømme voldsomt, og af og til som mareridt. Jeres barn kan vågne op med et skrig, badet i sved og være utrøsteligt. Drømmene er præget af barnets fantasi og handler ofte om store vilde dyr.

Uhyggelige godnathistorier

Pas på med uhyggelige godnathistorier og dvd-film eller tv. Også tegneserier eller film til børn kan indeholde store dramaer, der kan forskrække og gøre jeres barn bange.

Trøst jeres barn

Tal med jeres barn om drømmen og trøst det. Det hjælper at få lov at fortælle om oplevelsen. Spørg til, hvordan tingene var i drømmen, lyt til jeres barn, men prøv ikke nødvendigvis at forklare drømmen.

Børn er et barometer

Jeres barn er et fintfølende "barometer" for, hvordan jeres familie har det. Det reagerer ofte omgående på de voksnes skænderier eller anden uro som for eksempel flytning eller en ny søskende. Utryghed vil påvirke søvnen, og jeres barn kan have ekstra brug for jeres opmærksomhed i dagtimerne for at få det bedre.

Hvis jeres barn sover sammen med jer i jeres seng, så lad det sove mellem den ene forældre og barnets egen seng - uden risiko for at falde ned mellem de to senge.

Sengen skal være så bred, at jeres barn har lige så meget plads at sove på, som hvis det lå i sin egen seng. Så risikerer I ikke, at jeres barn bliver klemt af jer, mens I sover. Madrasserne skal være faste og tætliggende; det er bedst med en stor madras.

Større søskende og kæledyr skal ikke sove sammen med jeres helt lille barn. Jeres barn må heller ikke sove i en vandseng, da det ikke selv kan vende sig.

Et lille barn sover i samme seng som to forældre. Barnet har brug for samme plads som en voksen

Det er vigtigt at have gode putteritualer. Og det har en betydning, hvad I laver sammen med jeres barn, inden det skal sove. Brug derfor tid sammen med jeres barn om eftermiddagen og om aftenen. Barnet vil lettere lægge sig til at sove, hvis det har fået opfyldt sit behov for nærvær og hygge.

Samme ritualer og sovetid hver aften

Følg samme hyggelige putteritual og læg barnet i seng på nogenlunde samme tid hver aften. Børn elsker rutiner, og børn med gode sovevaner sover bedre.

En aften kunne se sådan ud:

  • Spis tidligt - for eksempel ved 17.30 til 18-tiden. Barnet skal selvfølgelig ikke være sultent eller tørstigt, når I putter, men barnet sover heller ikke godt på alt for fuld mave.
  • Efter aftensmaden vil rolige og hyggelige ritualer som bad, tandbørstning og godnathistorie vise, at dagen er omme og hjælpe barnet med at falde til ro.
  • Brug tid på barnet, sid roligt sammen og læs en bog eller syng en sang, så der kommer ro på.
  • Kig på barnet og læg mærke til tegnene på træthed. Børn, som har svært ved at falde i søvn om aftenen, er som regel overtrætte. Børn kan også have svært ved at falde i søvn, hvis de er kommet for tidligt i seng – altså før de har vist tegn på træthed.
  • Hold fast i samme sengetid, så diskussioner om, hvornår barnet skal i seng undgås.

Hvis jeres barn har mange tanker ved sengetid, kan en kort ”godnat-snak”, hvor I snakker om noget godt, give barnet positive tanker, når det skal sove. Rolig musik eller historie på CD kan fungere godt, hvis der er problemer med at falde i søvn. Det fungerer som et slags ”tapet”, der fjerner alle de små lyde i hjemmet og som får tankemylder på afstand.

Sørg for:

  • At barnet har et roligt og sikkert sovested med minimal støj, støv, lys og ingen røg.
  • En ordentlig madras, der passer til barnets vægt, så kroppen støttes rigtigt.
  • En dejlig dyne og måske en sovebamse eller sutteklud - det skaber hygge og tryghed.
  • At gøre soveværelset klar til nat ved at rydde op, lufte ud og rulle for.
  • At sengen kun bruges, når barnet skal sove (og ikke til straf eller timeout).
  • Ro omkring barnet, eksempelvis ved at slukke fjernsyn, radio og andet støjende i god tid inden sengetid.
  • Faste sovetider og putteritualer.
  • At putte barnet, når det er træt og ikke overtræt.

Få styr på døgnrytmen

En fast døgnrytme er et af de mest effektive tiltag til at afhjælpe søvnproblemer. Har I et barn, der falder i søvn meget sent om aftenen, er det vigtigt først at få justeret sengetiden. Dernæst skal I holde en meget fast rytme med de samme sengetider og stå-op tider, også i weekender og ferier, for at den nye rytme kan etableres. Når I har fået styr på døgnrytmen, kan I forsøge at slække lidt, og se hvordan det går.

Børn bliver generelt ikke søvnige af for eksempel at se på tv, iPad med mere. Tværtimod kan de blive mere vågne og have sværere ved at falde i søvn.

Skærme inden sengetid

Brug af skærme i form af tv, computere, mobiltelefoner og tablets inden sengetid kan gøre det sværere at falde i søvn om aftenen. Ved brug af skærme udsættes man for kunstigt lys. Lyset undertrykker søvnhormonet melatonin, hvilket holder os kunstigt vågne. Det kan betyde, at opmærksomheden øges, og døgnrytmen forskydes.

Sluk for tv, radio m.m.

Derfor kan det være en god idé at slukke fjernsyn, radio og andet støjende i god tid inden sengetid. Det anbefales, at der slukkes en time før sengetid. Dels giver det ro, når der ikke er lys og lyde fra fjernsyn og andet, og samtidig giver du barnet mulighed for at finde ro i sig selv.

Læs mere om

Sunde Børn - en bog til forældre med børn i alderen 0-2 år.

Sundhedsplejen

Rådhus Alle 7
2860 Søborg

Ring til os

Skriv til os

Telefontider

Gladsaxe Kommune
Rådhus Allé 7
2860 Søborg

CVR: 62761113

Telefon: 39 57 50 00
kommunen@gladsaxe.dk

Borgerservice

Telefontid

Mandag-fredag: 9-14

Personlig henvendelse

Kun med tidsbestilling. Bestil tid på gladsaxe.dk/bestiltid

Åbningstid

Mandag-onsdag og fredag 10-14
Torsdag 10-18

Få teksten læst op Tilgængelighedserklæring Giv os feedback