Genbrugsstationen
Ny genbrugsstation
Velkommen til vores nye genbrugsstation, der ligger samme sted som den gamle på Turbinevej 10, 2860 Søborg.
På genbrugsstationerne kan borgere og virksomheder aflevere de fleste typer affald med undtagelse af madaffald og restaffald. Vi sørger for den bedste udnyttelse af ressourcerne i affaldet og den mest miljørigtige behandling.
Åbningstider:
Alle hverdage fra kl. 9-18
Lukket: 1. januar, 1. maj, 5. juni og 24., 25., 26. og 31. december
Fra april måned vil der komme udvidet åbningstid (uden bemanding) for tilmeldte brugere fra kl. 7-22. Mere info, når vi nærmer os.
Lidt om den nye genbrugsstation
Genbrugsstationen er blevet meget større og udvidet omkring gravhøjen Sneglehøj, der er et fortidsminde fra stenalderen.
På genbrugsstationen vil du opleve, at faciliteterne er blevet meget bedre.
- Containerne er sænket ned i en køregrav, så du kan kaste affaldet ned i containerne. Der er også bedre forhold til opbevaring og aflevering af farligt affald og elektronikaffald.
- Du kan sortere i flere fraktioner, så vi kan få genanvendt mere
- Lastbilerne kører adskilt fra brugerne og der er plads til flere biler og cyklister.
- Aflæsningsområdet for haveaffald er blevet større, så der er god mulighed for at manøvrere rundt og håndtere haveaffaldet og der er kommet et særskilt område, hvor brugerne kan hente kompost om foråret.
- Den Røde Container er den nye genbrugscontainer hvorfra du kan tage ting gratis med hjem
- Der er fortsat mulighed for at aflevere gode ting til Genbrugslopperne, som sælges på loppemarked på Telefonfabrikken.
- Vi har fået et flot nyt undervisningslokale til undervisning af skoleklasser med flere.
CG Jensen A/S har været entreprenør på den nye genbrugsstation.
Der stræbes efter at gøre den nye genbrugsstation til et smukt sted, som respekterer og iscenesætter gravhøjen Sneglehøj.
Spørgsmål og svar
Du kan aflevere over 40 forskellige typer affald på genbrugsstationen. Derefter bliver langt størstedelen af affaldet sendt til genanvendelse. Målet er, at stadig mere affald fra genbrugsstation skal genanvendes og bruges direkte.
Affald som du IKKE kan komme af med på genbrugsstationen:
- mad- og restaffald, madolie* og andet letfordærveligt affald
- radioaktivt affald
- eksplosivt affald
- klinisk risikoaffald
- støvende asbest
*Madolie, herunder fritureolie, brugt og ubrugt, skal i restaffald derhjemme.
Pladsen er blandt andet indrettet med:
- en bygning til farligt affald og elektronik
- en genbrugsbygning, hvor du kan aflevere ting, du vil give videre til andre
- en plads, hvor du kan aflevere dit haveaffald
Mindre mængder af asbestaffald og eternit-tagplader kan afleveres på genbrugsstationen. Det er i praksis ikke muligt at skelne mellem asbestholdige og asbestfrie eternitplader. Derfor skal al eternitaffald afleveres til asbest.
Asbestfibre er sundhedsfarlige for borgere og medarbejdere på pladsen og de medarbejdere, der senere skal transportere og håndtere affaldet. Du skal derfor henvende dig til personalet på pladsen, når du har asbest og eternit med.
Asbest og eternit skal emballeres i to lag klar og kraftig plast og mærkes 'ASBEST', inden du tager det med på genbrugsstationen.
Hvis du som privatperson har større mængder asbestholdigt affald, som du vil af med på en gang, skal du anmelde affaldet på www.bygningsaffald.dk og for egen regning aflevere det på AV miljø (der er godkendt asbestdeponi)
Hvis du har et professionelt firma til at køre det asbestholdige affald til AV Miljø, skal du/firmaet anmelde affaldet på www.bygningsaffald.dk og for egen regning aflevere det på AV Miljø.
Alt byggeaffald skal sorteres. Det gælder affald fra både nybyggeri, renovering og nedrivning. Noget bygge- og anlægsaffald er farligt for miljø og sundhed og skal håndteres særskilt. Andet affald er egnet til direkte genbrug.
Det er derfor en god idé at få professionel hjælp til miljø- og ressourcekortlægning af bygningen. Inden du går i gang med arbejdet skal byggeaffaldet anmeldes til kommunen med miljødokumentation. Byggeaffaldet skal bortskaffes efter reglerne.
I løbet af foråret kan du hente gratis kompostjord på genbrugsstationen.
Hold øje med siden her, som vi opdaterer, når der igen er gratis kompostjord.
Hovedparten af det affald, der afleveres på genbrugsstationen, bliver genanvendt enten til fremstilling af nye produkter eller genbrugt i den oprindelige form. Noget af affaldet går til forbrænding og bliver udnyttet til fjernvarme og el. En andel specialbehandles, det gælder elektronik og farligt affald.
En mindre del af affaldet graver vi ned for at begrænse de negative konsekvenser for miljø, natur og mennesker fra affald, der ikke kan genanvendes eller brændes af. Det er for eksempel: keramik og porcelæn, blød pvc, fx badedyr og badebassiner, ovnfaste fade og krystalglas og en del byggeaffald. Vi skal helst undgå at købe varer, der skal graves ned.
I genbrugshallen kan du aflevere ting og møbler, som du synes er for gode til at smide væk, og som du gerne vil give videre til andre. Foreningen Genbrugslopperne tager imod genstandene. De holder loppemarked på Telefonfabrikken næsten hver lørdag fra kl. 10 -16. Læs mere om Genbrugslopperne
Du må IKKE stille ting uden for bygningen til direkte genbrug uden for åbningstiden.
Nej tak til:
- Bøger
- Tøj
- Linned: gardiner, duge, sengetøj, håndklæder
- Byggematerialer
- Senge og madrasser
- Urtepotter
Du må IKKE tage ting fra genbrugsloppernes hal.
Du må IKKE klunse på genbrugsstationen.
Men du må gerne tage ting med hjem fra Den Røde Container, hvis der er noget, du synes, du kan bruge.
Alt hvad der er i den Røde Container kan du tage kvit og frit. Til gengæld skal du IKKE AFLEVERE ting her.
Ting, der er for gode til at smide væk, og som du gerne vil give til andre, kan du aflevere i Genbrugshallen.
Midt på genbrugsstationen ligger den markante Sneglehøj, fra Jættestuetiden. Rundt om gravhøjene i Danmark skal der altid være en beskyttelseslinje på 100 meter, så det har været en spændende udfordring at få genbrugsstationen til at spille sammen med gravhøjen. Gladsaxe Kommune har stræbt efter at gøre den nye genbrugsstation til et smukt sted, som respekterer og iscenesætter Sneglehøj. Kroppedal Museum har på området fundet en såkaldt grube, som er en betegnelse for et nedgravet hul, som er fyldt op med affald. Der har altså været samlet affald her i dette område i flere tusind år.