Skip til hoved indholdet
    Hjem Borger Børn og familie Børn og sundhed Tandplejen Tandpleje 3-5 år

Tandpleje 3-5 år

Dit barn har fået alle sine 20 mælketænder. Her på siden kan du læse mere om tandbørstning, kost, årsagen til huller i tænderne samt anbefaling om at stoppe med sutten.

Når dit barn er tre år, har det fået alle sine 20 mælketænder.

Ofte er der mellemrum mellem mælketænderne. Dette er ikke unormalt og det betyder ikke at der kommer mellemrum mellem voksentænderne senere i livet.

I Tandplejen anbefaler vi, at dit barn får børstet tænder to gange dagligt, morgen og aften. 

Det er vigtigt at have en god rutine, hvad tandbørstning angår. Husk at børste på ydersiden, indersiden og på toppen af alle tænderne. Børst med cirkelbevægelser, så der børstes på halv tand og halvt tandkød.

Valg af tandbørste og tandpasta
Brug voksentandpasta indeholdende 1450 ppm fluor. Brug en mængde tandpasta svarende til dit barns lillefingernegl. Undgå brug af børnetandpasta/juniortandpasta dels på grund af for lille mængde fluor, og dels på grund af tilvænning til den søde smag.

Brug en blød tandbørste med et lille børstehoved. Er tandbørsten for stor, kan det være svært at børste på alle tandflader i en lille mund.

Man må gerne bruge en el-tandbørste. Vi anbefaler en genopladelig el-tandbørste.

Vi anbefaler tandtråd én gang dagligt. 

Det er en god ide at dit barn ligger ned, når I børster tænder. Det giver et bedre overblik og dit barn slapper mere af i kinder og tunge.

Voksenhjælp til tandbørstning
Vi anbefaler voksenhjælp til tandbørstning til dit barn er cirka 12 år. Før har dit barn ikke udviklet tilstrækkelig motorik til selv at kunne børste sine tænder korrekt.

En god mundhygiejne anbefales altid, selvom det til tider kan være udfordrende at børste tænder på dit barn. Mælketænderne er vigtige for at bevare en god tyggefunktion, samt til at holde pladsen til de nye voksentænder.

Videoer af korrekt tandbørstning

Hvis dit barn bruger sut, anbefaler vi at dit barn stopper med at bruge sutten når det er cirka tre år gammelt. Så vil et eventuelt suttebid ofte korrigere sig selv, da knoglen i denne alder fortsat er blød.

Det kan være svært at skulle vænnes af med at bruge sut. Du kan for eksempel aftale med dit barn at smide sutten i skraldespanden, sende den til julemanden eller hænge den på et suttetræ.

 

 ​Suttebid

Undgå at dit barn får huller i tænderne


Det er vigtigt at opretholde en god mundhygiejne, for at forebygge at dit barn får huller i tænderne.

Bakteriebelægninger (plak) dannes på tænderne i løbet af dagen og natten. Hvis tænderne ikke børstes rene for plak morgen og aften, er der risiko for, at dit barn får huller i tænderne.

Når sukker møder bakteriebelægninger på tænderne, omdannes sukker til syre, som ætser hul i tanden.

Små begyndende huller i den yderste del af tanden forhindres i at bliver større, hvis man børster tænderne godt og bruger tandtråd. På tandklinikken kan vi fluorbehandle tanden med passende intervaller. 

Hvis hullet i en tand bliver for stort, skal der laves en fyldning.

Vi anbefaler, at dit barn får en sund og varieret kost jævnfør de gældende kostråd.

Friske fødevarer som grøntsager, frugt samt hjemmelavet mad er sundest for tænderne. Færdiglavet mad indeholder ofte mere sukker end hjemmelavet mad.

Tørrede frugter som dadler, figenstænger og rosiner er dehydreret frugt, hvor frugtsukkerindholdet er højt. Tørrede frugter klistrer til tænder, hvilket øger risikoen for at få huller i tænderne.

Nem mad


Man kan købe sig til mange ”nemme løsninger”. For eksempel ser vi ofte at mange børn får en stor mængde kiks og myslibarer. Kiks og myslibarer har et højt sukkerindhold. Hvis der står på pakken at der ikke er tilsat sukker, indeholder kiksene/myslibarerne frugtsukker. Dette kan også give huller i tænderne. Kiks og myslibarer hører under kategorien slik.

Vi anbefaler, at dit barn drikker mælk eller vand.

Slik og søde sager

Hvis dit barn skal have slik og søde sager, anbefaler Tandplejen kun én slikdag om ugen. Sodavand, juice, kakaomælk og saftevand hører under kategorien ”slik”. 

Det sker ofte, at små børn skærer tænder om natten. Det kan lyde voldsomt og højt, men det er ikke en tilstand vi kan gøre noget ved. Det plejer at stoppe når dit barn bliver ældre. 

Der kan normalt ses et slid på mælketænderne og til tider kan en tandflig gå af tanden. I mange tilfælde er behandling ikke nødvendig.

Børn falder ofte og slår tænderne. Tandskaden kan være mild og ofte sker der også blødvævsskade på læber og kinder.

Det er ikke alle tandskader i mælketandsættet vi skal se, men vi vil gerne have du kontakter klinikken telefonisk. Så kan vi vurdere om vi skal se dit barn, eller om vi kan vejlede dig telefonisk.

En tandskade skal altid meldes til forsikringen, hvis dit barn er dækket af en tandskadeforsikring. Dette er vigtigt i det der kan opstå skade på de nye voksentænder, eller komme komplikationer efter dit barn er udskrevet fra børne- og ungdomstandplejen.

   

På det første billede er en tand som har været slået og er blevet mørk. På det andet billede er der kommet en tandbyld ved en tand, som er slået. Dette er tegn på infektion. Det er vigtigt, at I henvender jer til tandklinikken.

Dit barn bliver indkaldt til undersøgelse når det er cirka tre et halvt år gammelt. 

Ved undersøgelsen ”tæller” vi tænderne og taler om at børste tænder.

Vi vil også introducere brugen af tandtråd, da det er godt at skabe gode vaner fra en tidlig alder.

Hvis du har spørgsmål inden dit barn bliver indkaldt til undersøgelse, er du altid velkommen til at kontakte tandklinikken.

Tandplejen Grønnemose
Høje Gladsaxe Torv 4
2860 Søborg
Telefon 39 57 64 80

Tandplejen Skovbrynet
Værebrovej 156
2880 Bagsværd
Telefon 39 57 65 90

Kontakt

Tandplejen Grønnemose

Høje Gladsaxe Torv 4
2860 Søborg

Ring til os

Skriv til os

Bemærk

Adgang til klinikken er fra Kirketorvet gennem skolens hovedindgang og ned ad trappen til venstre. Husk P-skive ved parkering på Kirketorvet. Parkering på kirketorvet er forbudt ml. 7:30-8:30.

Åbningstider

Telefontider

Ledelse

Tandlæge Anne Amlund Kunckel

Tandplejen Skovbrynet

Værebrovej 156
2880 Bagsværd

Ring til os

Skriv til os

Bemærk

Adgang til klinikken er gennem første dør (Indgang B) på Skovbrynet Skole (ved parkeringspladsen). Tandklinikken ligger på højre hånd efter glasdørene i trappeopgangen.

Åbningstider

Telefontider

Ledelse

Distriktstandlæge Sara Abbasi

Tandregulering

Triumfvej 1
2800 Kongens Lyngby

Ring til os

Skriv til os

Bemærk

Adgang til klinikken er direkte fra Triumfvej over for Stengård Kirke. Der er ikke adgang via Stengård Skole.

Åbningstider

Telefontider

Ledelse

Ledende specialtandlæge Lone Møller

Kontakt Tandplejens Administration

Høje Gladsaxe Torv 4
2860 Søborg

Skriv til os

Åbningstider

Telefontider

Ledelse

Overtandlæge Anne Mette Mosegaard Bjerrum
anmemo@gladsaxe.dk
Telefon: 39 57 54 60

Kontaktperson

Assistent Julie Bjerre
Telefon: 39 57 54 62

Gladsaxe Kommune
Rådhus Allé 7
2860 Søborg

CVR: 62761113

Telefon: 39 57 50 00
kommunen@gladsaxe.dk

Borgerservice

Telefontid

Mandag-fredag: 9-14

Personlig henvendelse

Kun med tidsbestilling. Bestil tid på gladsaxe.dk/bestiltid

Åbningstid

Mandag-onsdag og fredag 10-14
Torsdag 10-18

Få teksten læst op Tilgængelighedserklæring Giv os feedback