Skip til hoved indholdet
    Hjem Kommunen Venskabsbyerne Polen - Koszalin

Polen - Koszalin

Venskabsby siden 1967

Koszalin er kommunens venskabsby i Polen Koszalin ligger i det nordlige Polen, 7 km fra Østersøkysten. Byen har ca. 107.000 indbyggere og er placeret i et meget smukt naturområde. Der ligger flere naturreservater og flotte parker i området. En af parkerne har mere end 120 forskellige slags træer, hvoraf flere er sjældne sorter.

Gennem den smukke gamle by løber floden Dzierzecinka. Koszalin ligger ved foden af Chelmska bjerget, der er 137 m højt, og fra tårnet på toppen kan man se ud over hele det smukke, grønne område og ud over Østersøen – i klart vejr er det muligt at se til Bornholm.

Koszalins Byråd består af 45 medlemmer. 

Hvis du gerne vil læse mere om byen, kan du besøge Koszalins hjemmeside

Læs mere om Koszalin

I Koszalin er der flotte, restaurerede gotiske bygninger. Den flotteste er den imponerende katedral, der blev bygget i det 14. årh. Kirkens smukke alter kan dateres tilbage til 1512, og katedralens orgel trækker hvert år mange musikelskere til byens orgelfestival.

Rundt om den oprindelige bydel kan man stadig se velbevarede rester af den gamle ringmur. Lidt uden for byen ligger et smukt kirkegårdskapel, St. Gertruda, fra 1338, her kan man tydeligt se inspiration fra skandinavisk arkitektur.

Tove Smidth, som var borgmester i Gladsaxe 1974-83, og var byrådsmedlem fra 1966, havde et personligt forhold til Polen. Hun foreslog Byrådet at få en venskabsby i Østblokken, og den polske ambassade var begejstret og kom med flere forslag til byer.

Hun tog sammen med sin mand til Polen og besøgte de foreslåede byer. Koszalin blev valgt, bl.a fordi den ligner Gladsaxe i størrelse og erhvervsstruktur, og fordi Koszalin ligger tæt på færgelejet Swinoujscie, der har færge-forbindelse til København. I Koszalin var de positive overfor ideen, og venskabet mellem Koszalin og Gladsaxe startede officielt i 1967.

Der har været, og er fortsat mange udvekslinger mellem Gladsaxe og Koszalin. Især mellem kunstnere, skoler, spejdere og sportsforeninger. Koszalin indgår i trekantsrelation med Neubrandenburg og Gladsaxe, hvilket betyder at vi tre byer har hinanden som venskabsyber og holver officielle møder sammen.

Koszalin er venskabsby med  

  • Berlin-Schöneberg i Tyskland
  • Bourges i Frankrig
  • Lida i Hviderusland
  • Neubrandenburg i Tyskland
  • Neumünster i Tyskland
  • Roermond i Holland
  • Seinajoki i Finland​

Internationalt Sekretariat

Rådhus Allé 7
2860 Søborg
int.sek@gladsaxe.dk

Gladsaxe Kommune
Rådhus Allé 7
2860 Søborg

CVR: 62761113

Telefon: 39 57 50 00
kommunen@gladsaxe.dk

Borgerservice

Telefontid

Mandag-fredag: 9-14

Personlig henvendelse

Kun med tidsbestilling. Bestil tid på gladsaxe.dk/bestiltid

Åbningstid

Mandag-onsdag og fredag 10-14
Torsdag 10-18

Få teksten læst op Tilgængelighedserklæring Giv os feedback