Skip til hoved indholdet
    Hjem Kommunen Presse Nyhedsarkiv Børnehuset Egedammen vinder Årets Arne 2023

Børnehuset Egedammen vinder Årets Arne 2023

31. januar 2023

Arkitekturprisen Årets Arne gik i år til Børnehuset Egedammen i Gladsaxe Kommune.

Årets Arne er en prestigefyldt arkitekturpris, som hver år uddeles til et bygningsværk, som har sat et særligt arkitektonisk præg på Storkøbenhavn. Børnehuset Egedammen var et af blot fem nominerede værker, og da prisen blev uddelt 27. januar, løb Gladsaxes svanemærkede og CO2-neutrale børnehus med titlen som Årets Arne 2023.

Det er arkitektfirmaet BBP Arkitekter, som står bag Børnehuset Egedammen i tæt samarbejde med Thing Brandt Landskab, Lyngkilde Ingeniører og Gladsaxe Kommune.

Udforskende og toneangivende værk

Årets Arne er stiftet af Arkitektforeningen København og opkaldt efter den store danske arkitekt Arne Jacobsen. I sin begrundelse fremhævede juryen, at Børnehuset Egedammen både er et udforskende og toneangivende værk:

”Det er en begejstring for den arkitektur og arkitekt, som tør at gå foran, og som indtager nyt terræn, som inspirerer os andre, og som er ærlig om, hvad det har krævet at nå i mål, og hvorfra vi andre kan tage handsken op. Det er en arkitektur som er med til at give kommende generationer nogle af deres første oplevelser med rum, farver og konstruktion. For det er også et meget ærligt byggeri, der fortæller, hvordan det er bygget og samtidig fortæller noget om den tid, det er bygget i.”

Disse ord taler også ind i Gladsaxe dagtilbudsstrategi om at skabe de bedste rammer for kommunens børn.

Foto af prisoverrækkelsen på scenen i Nikolaj Kunsthal.

Prisoverrækkelsen fandt sted ved Arkitektforeningen Københavns nytårskur i Nikolaj Kunsthal.

Førende inden for bæredygtigt byggeri

Gladsaxe Kommune er generelt ganske førende inden for bæredygtigt byggeri og har besluttet, at alle nye børnehuse skal være svanemærkede. Men udover at være svanemærket er Børnehuset Egedammen også opført uden brug af CO2-tunge byggematerialer som eksempelvis beton, men til gengæld med masser af genbrugte mursten og masser af træ, der har optaget store mængder CO2 fra atmosfæren. Faktisk så meget, at mængden af træ kompenserer for al den CO2, som udledes fra produktionen af øvrige byggematerialer, transport og opførelse.

Det er ikke første gang, at Gladsaxe bliver hyldet for sine svanemærkede børnehuse. Sidste år modtog kommunen Bæredygtighedsprisen ved uddelingen af Building Awards 2022 for byggeriet af Børnehuset Svanen.

Læs mere om Gladsaxes svanemærkede børnehuse her.

Gladsaxe Kommune
Rådhus Allé 7
2860 Søborg

CVR: 62761113

Telefon: 39 57 50 00
kommunen@gladsaxe.dk

Borgerservice

Telefontid

Mandag-fredag: 9-14

Personlig henvendelse

Kun med tidsbestilling. Bestil tid på gladsaxe.dk/bestiltid

Åbningstid

Mandag-onsdag og fredag 10-14
Torsdag 10-18

Få teksten læst op Tilgængelighedserklæring Giv os feedback