Skip til hoved indholdet
    Hjem Kommunen Presse Nyhedsarkiv 32 borgere klar til at kvitte tobak og nikotin

32 borgere klar til at kvitte tobak og nikotin

19. september 2023

32 borgere har taget et første skridt i retning af at blive uafhængige af tobak og nikotin. Mandag den 18. september mødtes de for første gang på Gladsaxe Rådhus.

For tredje år i træk har Gladsaxe skudt et Gladsaxe Kvitter-forløb i gang. Tidligere har forløbene mest haft fokus på at understøtte rygestop, men i takt med at stadig flere bliver afhængige af vapes, snus og andre nikotinprodukter, er der fokus på alle former for nikotin og tobak. 

- Mange rygere og brugere af nikotinprodukter drømmer om at vågne op en morgen og pludselig have mistet lysten til røg og nikotin. Nogle af jer har måske ventet i årevis på, at en sådan magisk dag vil komme. Men nu har I taget sagen i egen hånd og meldt jer til forløbet her. Uanset om I er afhængige af cigaretter, snus eller e-cigaretter er det modigt og sejt af jer. I har taget det første vigtige skridt i retning af uafhængighed, siger borgmester Trine Græse, der åbnede forløbet.

Forløbene har tidligere haft stor succes. 90 procent af dem, der gennemførte forløbet i 2021 og 22 var røgfri ved kursets afslutning.

Stor støtte i fællesskabet
Forløbet foregår som caféarrangementer på Gladsaxe Rådhus, hvor deltagerne bliver inddelt i hold.
Deltagerne skal være indstillet på at stoppe undervejs og har blandt andet en fælles stopdag.

- Det er benhårdt arbejde at kvitte tobak og nikotin, men jeg tror på, at deltagerne nok skal lykkes med det. Det gælder om at tage en dag ad gangen og læne sig op ad fællesskabet. Vi ved fra tidligere forløb, at rigtig mange finder stor støtte i fællesskabet og også får god hjælp af vores stoprådgivere. Mange har også taget sin partner, sin ven eller veninde med og det er en rigtig god idé, siger Gitte Holm.

Deltagerne i årets Gladsaxe Kvitter er i alderen 26 til 77 år. Der er på kurset en ligelig fordeling af mænd og kvinder, der både ryger cigaretter og er blevet afhængige af snus og e-cigaretter.

Deltagerne får støtte af de dygtigste stoprådgivere. Rådgivere, der har samlet de bedste værktøjer, den nyeste viden og er klar til at understøtte deltagernes beslutning om at blive røg- og nikotinfri.


Røg- og nikotinfri Gladsaxe

Med forløbet Gladsaxe Kvitter Tobak og Nikotin og de øvrige stoptilbud ønsker Gladsaxe Kommune at bane vejen for en røg- og nikotinfrit Gladsaxe til gavn for både alle borgeres sundhed og trivsel.

 

FAKTA

Tre ud af fire ønsker at stoppe
Tre ud af fire rygere angiver at de ønsker at stoppe med at ryge. Knap 50 procent ønsker at få hjælp til at stoppe.
Kilde: Sundhedsprofilen 2021.

13 procent af Gladsaxes borgere er afhængig af rygning
Tobak er stærkt afhængighedsskabende og ifølge Sundhedsprofilen fra 2021 er 13 procent af Gladsaxes borgere afhængige af rygning. I 2018 var tallet 16 procent.
Kilde: Sundhedsprofilen 2021.

Tallene for unge og nikotin
Røgfri tobak og nikotinposer er særligt udbredt blandt de unge mellem 16-24 år. 17 procent af de unge mænd bruger røgfrie nikotinprodukter.  For er de unge kvinder er tallet 10 procent.
Kilde: Sundhedsprofilen 2021. 

Tal for unge og cigaretter
I 2021 røg 11,3 procent af de 15-17-årige cigaretter dagligt eller lejlighedsvis: 7,8 procent ryger hver dag og 3,5 procent ryger lejlighedsvist.

I 2021 røg 21,9 pct. af de 18-24-årige dagligt eller lejlighedsvist: 12,5 procent ryger dagligt 9,4 procent ryger lejlighedsvist.

Gladsaxe Kommune
Rådhus Allé 7
2860 Søborg

CVR: 62761113

Telefon: 39 57 50 00
kommunen@gladsaxe.dk

Borgerservice

Telefontid

Mandag-fredag: 9-14

Personlig henvendelse

Kun med tidsbestilling. Bestil tid på gladsaxe.dk/bestiltid

Åbningstid

Mandag-onsdag og fredag 10-14
Torsdag 10-18

Få teksten læst op Tilgængelighedserklæring Giv os feedback