Der var insekter på menuen, da elever fra Bagsværd-, Stengård- og Skovbrynet Skole var samlet til en dag med klimamad.
Bagsværd Skole, Stengård Skole og Skovbrynet Skole samarbejder om valgfaget Madkundskab. Mandag den 4. november var madkundskabseleverne fra de tre skoler samlet til en fælles dag, der tog afsæt i arbejdet med FN’s Verdensmål og havde overskriften Klimamad.
Insekter – bæredygtigt, sundt og smager godt
Dagen blev holdt på Skovbrynet Skole og startede med et oplæg af Jakob Rukov fra virksomheden Bugging Denmark. Bugging Denmark er Danmarks første urbane insektfarm, der producerer spiselige fårekyllinger i en stor container i Københavns nordvestkvarter. Jakob Rukov fortalte de unge mennesker om de mange fordele ved at spise insekter. Det er bæredygtigt, sundt og smager godt, var bare nogle af argumenterne for at skifte oksekød ud med fårekylling og buffalolarver.
Kødindustriens rolle som miljøsynder hører vi ofte om. Den belaster faktisk miljøet mere end biler, busser, tog og fly til sammen, og der går intet mindre end 15.000 liter vand til at producere 1 kilo oksekød, fortalte Jakob Rukov eleverne, der lyttede koncentreret til, hvorfor insekter er et godt alternativ til kød.
Ifølge Jakob Rukov er der 1,4 mia. insekter pr. person i verden, så der er nok at tage af, og produktionen er nem og bæredygtig. Bugging Denmark er en del af et Urbant Økosystem, hvor lokale virksomheder udnytter hinandens affalds- og restprodukter, som de cirkulerer imellem sig. I stedet for at købe foder til fårekyllingerne modtager insektfarmen det i form af restprodukter fra andre virksomheder. De fodrer blandt andet insekterne med mask fra ølproduktion, og gødningen fra fårekyllingerne samles sammen, så den kan bruges til at dyrke grøntsager i plantekasser.
Klima, grundsmage og mad med insekter
Efter oplægget var eleverne opdelt i grupper på tværs af de tre skoler. På skift var grupperne forbi værkstederne ’Klima’, ’Grundsmage’ og ’Madlavning med insekter’. På sidstnævnte workshop lavede eleverne insektkugler, som var en slags havregrynskugler, men med fårekyllingemel og rullet i knuste fårekyllinger og buffalolarver. Det var grænseoverskridende for nogen, men også overraskende for mange, at det rent faktisk smagte godt.
Klimaworkshoppen handlede om udledning af drivhusgasser, og om, at vi i Danmark spiser tre gange mere oksekød end det globale gennemsnit - og mere end i de øvrige europæiske lande. Det gav også stof til eftertanke hos de unge, at hver gang man spiser en burger, er der i produktionen udledt drivhusgasser svarende til at køre 10 km. i bil. De unge gav desuden deres bud på madretter, der vil fungere uden kød, og hvad man eventuelt kan erstatte kødet med.