I en ny storstilet kampagne får borgerne hjælp til at ændre vaner og dermed reducere madspild til fordel for både klima og pengepung.
Gladsaxe Kommune har ambitiøse klimamål, og derfor sætter kommunen nu fokus på madspild med en helt ny kampagne. Målet er at halvere madspildet inden 2030. Kampagnen vil hjælpe borgerne med at ændre vaner og dermed reducere madspild.
- Det er nok de færreste, der bryder sig om at smide mad ud. Men vores vaner betyder, at vi alligevel gør det i stor stil – og mange tænker nok ikke så meget over det. Med vores nye kampagne inviterer vi borgerne med i et forløb, der gerne skulle få os til at tænke lidt mere over vores madspild og dermed ændre vores vaner. Det gode er, at det slet ikke er så svært at reducere madspild, siger Pernille Bille Bramstrup, der står for kampagnen i Gladsaxe Kommune.
En ny vane ad gangen
Når man tilmelder sig kampagnen, får man først noget velkomstmateriale, og efterfølgende får man tre flyers med gode råd til at ændre vaner. Det vil sige, at man kun skal koncentrere sig om en vane ad gangen.
Den første nye vane, der bliver introduceret, er at holde orden i sit køleskab og rydde en hylde til det, der skal spises først.
Fra lignende kampagner fra andre kommuner er erfaringen, at borgerne:
- brugte færre penge, fordi deres madvarer strakte sig længere og ikke gik til spilde.
- brugte mindre tid – både på at planlægge måltider og på indkøb i supermarkedet.
- sparede klimaet for unødigt brugte ressourcer.
- Med vores Strategi for Grøn Omstilling har vi i Gladsaxe sat os flere ambitiøse mål, og et af dem er at halvere madspild ikke bare hos borgerne, men også i vores kommunale institutioner og hos virksomhederne. Madspild er nemlig en forholdsvis stor Co2-synder. Kampagnen her skulle gerne inspirere borgerne til at ændre vaner, så der er mindre madspild i hjemmene, siger Gladsaxes borgmester, Trine Græse.
Tilmelding til kampagnen
Borgerne kan tilmelde sig madspilds-kampagnen ”Spis mad – UDEN SPILD” fra 4. april frem til 24. april på gladsaxe.dk/madspild. Selve kampagnen med informationsmateriale og gode råd strækker sig fra 9. maj og frem til ca. 1. juli.
FAKTA
De færreste kan lide at smide penge i skraldespanden. Alligevel bliver der hvert år smidt 700.000 tons mad ud – mad, som kunne være spist. Madspildet går ikke kun ud over pengepungen – også klimaet bliver påvirket af den ekstra fødevareproduktion, og i Danmark står madspildet for cirka 3,8 procent af den samlede CO2-udledning.