Typiske spørgsmål om erhvervsaffald
Virksomheden/affaldsproducenten har ansvaret for affaldshåndtering på egen grund, og at genanvendeligt affald sorteres fra og bortskaffes til genbrug. Og affald til forbrænding og deponi bortskaffes korrekt. I skal mærke jeres containere med indhold. Containerne skal indeholde det som er aftalt med jeres affaldsindsamler.
I har mulighed for at aftale, at alt genanvendeligt affald køres til et anlæg, som er godkendt til at udsortere affaldet i genanvendelige fraktioner. I skal stadig derudover have en container til restaffald/brændbart, som ikke må blandes med genanvendeligt affald. Affaldsindsamlerne henter containerne og bortskaffer, som I har aftalt.
Det 10 fraktioner er:
- pap
- papir
- glas
- madaffald
- metal
- plast
- fødevarekartoner
- tekstil
- farligt affald
- restaffald.
Der er ikke minimumskrav. Hvis I har meget små mængder, er det en mulighed at aflevere mindre fraktioner på genbrugsstationen.
Fra 31.12.2022 skal virksomheder også sortere deres husholdningslignende affald i 10 fraktioner – ligesom man skal hjemme i husholdningerne.
Virksomheder har adgang til genbrugsstationen med køretøjer med en maks totalvægt på maksimalt 3.500 kg inklusiv evt. trailer monteret på køretøjet..
Den enkelte virksomhed må maksimalt aflevere 200 kg farligt affald om året på genbrugspladserne. Dette gælder dog ikke for farligt affald omfattet af reglerne om producentansvar (elektronikskrot, batterier og akkumulatorer – her må der kun afleveres, hvad der er art og mængde svar til det, der kommer fra private husholdninger).
Du kan vælge årsabonnement eller engangsbilletter. Prisen afhænger af branche og størrelse på køretøj.
Har du god plast – så hør din affaldsindsamler, om prisen forbedres, hvis denne plasttype sorteres for sig selv. Det kan typisk være blød emballageplast.
Her kan du se eksempler på plast-priser. Priserne er markedspriser som reguleres hver måned.
Affald til forbrænding
Restaffald og småt brandbart affald må gerne bortskaffes samlet som dagrenovationslignende affald, hvis affaldet hentes minimum hver 14. dag.
Affaldet skal desuden mærkes med piktogrammet Restaffald. Når piktogrammet er sat på containeren, vil affaldet blive prioriteret før anden affald i tilfælde af strejke, nedlukning af modtageanlæg m.m.
Affald til genanvendelse
Affaldet kan blandes, hvis virksomheden kan godtgøre, at den indsamler, eller det modtageanlæg, der behandler affaldet efterfølgende, sorterer affaldet. Denne sortering er en forretning for indsamlervirksomheder og ses typisk for indsamlere af elektronikaffald og ved bygge- og anlægsaffald, men også for almindeligt affald som pap, papir og plast. Man betaler ekstra for efterfølgende sortering – men det kan være billigere med færre containere – så tjek hvad der er bedst for jeres virksomhed.
De 10 fraktioner, husholdningslignende affald
Affaldsproducerende virksomheder kan sortere følgende fraktioner af det husholdningslignende affald til kombineret indsamling:
1) Papiraffald og papaffald.
2) Metalaffald og glasaffald.
3) Metalaffald og plastaffald.
4) Plastaffald og fødevarekartonaffald.
5) Metalaffald, plastaffald og fødevarekartonaffald.
Affald til forbrænding
Forbrænding af affald pålægges en affaldsafgift. For eksempel tager Vestforbrænding i Glostrup 350 kr. uden moms – 437 kr. med moms/ton.
Der foretages stikprøver, som kan give gebyr for fejlsorteret affald:
Gebyr for væsentlig fejlsortering 1000 kr. + 750 kr./ton
Gebyr for grov fejlsortering 2000 kr. + 750 kr./ton
Affald til genanvendelse
Her gælder markedspriser, som kan variere måned for måned. God ide at lave pristjek - Her bør man kontakte affaldsindsamler/modtageanlæg og spørge ind til priserne.
Indhent eventuelt flere tilbud fra flere affaldsindsamlervirksomheder.
Spørg om hvad der er med i ydelsen og vurder hvilken ordning, der passer til jer:
- Hente/kørsel med containere
- Leje af containere/egne containere
- Hvor affaldet bortskaffes til
- Kan prisen blive bedre hvis I sorterer fx kvalitetsplast separat?
- Ringeordning eller fast afhentning
- Sensor-ordning
- Miljøtillæg – hvad dækker dette?
- Olietillæg – hvad dækker det?
- Har vi pap nok til, at det kan betale sig med en pap-komprimator?
Virksomheder skal altid være tilmeldt en indsamlingsordning for dagrenovationslignende affald. I kan enten tilmeldes den kommunale indsamlingsordning eller have en aftale med et renovationsselskab.
Papir skal du sortere fra - uanset mængde. Du kan aflevere det på genbrugsstationen sammen med andre mindre fraktioner.
Du kan downloade dem fra Dansk affaldsforenings hjemmeside: . Vær opmærksom på, at der jævnligt bliver tilføjet nye piktogrammer. Du kan også købe dem i forskellige Webshops – søg under affaldspiktogrammer. Du skal dog være opmærksom på at få de rigtige piktogrammer – de skal være identiske med dem, som du finder på Dansk affaldsforenings hjemmeside. Det er måske muligt at få på flere sprog.
JA – med mindre produktet er sammensat af flere materialer, og du ikke kan skille plastikken fra.
Du kan aflevere affald på genbrugsstationen, og du kan få hentet dit dagrenovationslignende affald og kliniske risiko-affald.
Ja - Hvis I indgår en aftale om, hvem der står som ansvarlig for beholderne og for sorteringen m.m. I skal kunne dokumentere samarbejdet og dokumentere, hvad der sker med affaldet. Den virksomhed, som har beholderen, vil være den, som skal redegøre for sortering og korrekt bortskaffelse.
Genbrugsstationen vil være en løsning her.
Bioplast kan kun gå til forbrænding. Der står eventuelt ”bionedbrydelig” på engangsservice – men der er i dag ikke nogen affaldsanlæg, der kan modtage bioplast til genanvendelse.
Ja, du kan give det til direkte genbrug på genbrugsstationen.
Flamingo, Ringbind, Gulvtæpper, træbeton, Vådt eller snavset papir, Tomme malerdunke/bøtter, flamingokugler, Aske, Big bags, Billedrammer, Glasfiber, Fiberdug, Glasvæv, Gummi, Hynder (skumgummi), Linoleum, Melamin skåle mv., Murerspande med lettere tørret indhold, Presenninger (ikke pvc), Træemner med skimmelsvamp, Tagpap, Videobånd, Cd’ere, dvd’ere, Pex-rør , Cykeldæk og cykelslange, Invasive plantearter, Pizzabakker, bagepapir, Fødevarepapirsposer, Engangsklude og skuresvampe, Hygiejneaffald, fx bleer, hygiejnebind, vatpinde, brugte vatrondeller, middagsservietter, Cigaretskod, Metalfolier, Støvsugerposer, Aske og andet støvende affald som er indpakket.