Hvis du får gæld til kommunen i relation til daginstitution, boligsikring, musikskole, kontanthjælp, og andre sociale krav, pensionistbetalinger, indskudslån, pligtlån, flygtningelån, ejendomsskatter eller andre kommunale fordringer, som du ikke umiddelbart kan betale, kan Opkrævningen hjælpe dig med en afdragsordning. Du bør henvende dig så hurtigt som muligt, efter at du er blevet opmærksom på gælden.
Vi vil typisk forsøge at indgå en aftale om afvikling af gælden, på baggrund af de samlede økonomiske forhold i din husstand. Vi kan hjælpe langt de fleste telefonisk eller via mail opa@gladsaxe.dk.
Hvis vi vurderer, at det er en fordel at mødes, så aftaler vi et møde, som finder sted i Borgerservice på Gladsaxe Rådhus.
Hvis du ikke betaler din gæld til tiden, eller ikke overholder de aftaler, du har indgået med Opkrævningen, vil du blive pålagt gebyrer og renter.
Såfremt en indgået aftale om afdragsordning med Opkrævningen ikke overholdes, kan Opkrævningen sende restancen til tvangsinddrivelse hos Gældsstyrelsen. Er restancen først sendt til Gældsstyrelsen, forbliver den der, til den er betalt
Rammen for betalingsaftaler/afdragsordninger er i udgangspunktet som følger (der gælder i henhold til lovgivningen på området andre afdragsprofiler på alle typer af boligindskudslån):
Ved højere restancer, eller hvis påtrængende sociale forhold taler for det, kan der indgås en individuel aftale.
I øvrigt fastsættes betalingsaftalen/afdragsordningen ud fra borgerens/virksomhedsejerens nettoløn og betalingsevne samt efter de til enhver tid gældende love og bekendtgørelser på området.
Betalingsaftaler/afdragsordninger skal i videst muligt omfang tilmeldes PBS Betalingsservice.
Hvis du ikke betaler som aftalt, vil du modtage en rykker, der husker dig på den manglende betaling. Rykkeren koster 250 kr. Hvis du fortsat ikke betaler, kan Opkrævningen sende restancen til tvangsinddrivelse i Gældsstyrelsen.
Proceduren for kommunens opkrævning af ejendomsskatter m.v. er følgende:
Advokaten indleder herefter en proces mod skyldneren, der, såfremt ejendomsskattekravet ikke indbetales straks, indebærer begæring af tvangsauktion over ejendommen ved fogedretten.
Hvis en borger/virksomhedsejer ikke kan betale en ejendomsskatteregning m.v. kan kommunens opkrævningsafdeling kontaktes med henblik på indgåelse af en frivillig aftale om betaling.
Rammen for betalingsaftaler/afdragsordninger er:
Der gives ikke henstand i sager angående betaling af ejendomsskatter m.v.
Gladsaxe kommunes opkrævningspolitik blev vedtaget af Byrådet 31. januar 2018.
Byrådet har besluttet, at der skal pålægges et gebyr ved udsendelse af rykkerskrivelser ved manglende betaling af regninger fra kommunen. Gebyrets størrelse afhænger af størrelsen på den manglende betaling:
Ved for sent betaling af ejendomsskat forrentes det udestående beløb med 0,4 procent pr. påbegyndt måned fra forfaldsdato.
For boligindskudslån fremgår rentesatsen af lånedokumentet.
Du skal være opmærksom på, at en række offentlige udbetalinger i udgangspunktet vil blive modregnet i din gæld, selvom du har indgået en aftale om afdragsordning med kommunen. Det gælder blandt andet børne- og ungeydelse, overskydende skat, pensionsudbetalinger m.v.
Kommunens mulighed for at udøve opkrævningsarbejde følger af lovbekendtgørelse 29 af 12. januar 2015, med efterfølgende ændringer, om inddrivelse af gæld til det offentlige.
Kommunens mulighed for at opkræve gebyrer og renter følger af §2, stk. 2 og 3 samt §2A, stk. 1 og 2 i lov om gebyrer og morarenter vedrørende visse ydelser, der opkræves af regioner og kommuner (gebyrloven) af 23. januar 2018.
Du kan skrive til Opkrævningen på opa@gladsaxe.dk eller ringe på tlf. nr. 39 57 50 98.
Telefontid:
Mandag, tirsdag, torsdag og fredag:
09.00 - 14.00
Onsdag:
LUKKET