Gladsaxe skal rustes til fremtidens vejr. Det indebærer et nyt kloaksystem i hele kommunen, hvor spildevand og regnvand bliver adskilt og løber i hvert sit system. Spildevandsplan 2021 er blevet vedtaget af Byrådet 26. maj 2021.
Private grundejere og virksomheder bliver involveret
Planen involverer grundejere og virksomheder i Gladsaxe Kommune, som ikke i forvejen har et opdelt kloaksystem. Det betyder, at alle grundejere vil over tid blive pålagt at adskille spildevand og regnvand og selv betale for arbejdet på egen grund. På kortet herunder kan du se rækkefølgeplanen for hvornår vi kommer i dit område.
Gladsaxe Kommune og Novafos går fra 2021 i gang med at forny de fælleskloakerede områder i Gladsaxe Kommune, det forventes at tage mellem 35 og 40 år før hele kommunen er blevet separatkloakeret. Som grundejer skal du selv sørge for at adskille spildevand og regnvand på din grund.
Se de to film, og få et godt overblik over, hvad separatkloakeringen betyder for dig og Gladsaxe.
Nyt kloaksystem i Gladsaxe Se filmen med engelske undertekster: Plans for a new sewer system in Gladsaxe
Film om separatkloakering, Novafos.
Se også filmen på engelsk: Separate wastewater and rainwater
Hvis du har spørgsmål, så kontakt [email protected] eller ring på tlf: 39 57 59 29.
Se stort kort over afløbssystemet, rækkefølgeplanen, kloakeringstyper med mere.
Spildevandsplan 2021 er vedtaget i Byrådet 26. maj 2021 . Se Byrådets dagsorden eller læs spildevandsplan 2021 her.
Med den nye spildevandsplan har Gladsaxe Kommune i samarbejde med Novafos lagt en strategi for, hvordan vi forbedrer kloaksystemet og klimatilpasser byen på en robust og bæredygtig måde.
Planen medfører et nyt kloaksystem, hvor regnvand og spildevand adskilles i to forskellige systemer – et til regnvand og et til spildevand.
Vedtagelse af Spildevandsplan 2021 betyder, at det bliver obligatorisk for alle grundejere i Gladsaxe at separere spildevand og regnvand på deres egen grund, hvis de ikke i forvejen er det. Det er forventningen, at det vil tage 35-40 år, før hele kloaksystemet er fuldt separeret, og alle områder er klimatilpassede. I planen er kommunen delt op i 18 områder, og der tages et område ad gangen. Planen er en rammeplan for de næste 10 år, som følges op løbende af tillæg til spildevandsplanen for de enkelte områder. Når et tillæg for et område er udarbejdet, kommer det også til at indeholde en specifik tidsfrist for, hvornår grundejerne i et område selv skal have separatkloakeret.
Der er udarbejdet en miljørapport for Spildevandsplan 2021 i forbindelse med miljøvurderingen af planen.
Se Gladsaxe Kommunes film: Nyt kloaksystem i Gladsaxe:
Se Novafos film: "Regvand for sig - spildevand for sig - En lille film om separatkloakering"
Gladsaxe er blevet tidligt udbygget og kloaksystemet er derfor anlagt som fælleskloak, hvor regnvand og spildevand løber i samme ledning. Men kloakkerne er for små til de mængder regn, man oplever nu og forventer i fremtiden. Konsekvensen er, at regnvand blandet med spildevand oversvømmer kældre og veje og udledes til søer, moser og åer, når det regner kraftigt.
Der er mange grunde til, at det er en god idé at flytte regnvandet over i sit eget system og holde det adskilt fra spildevandet:
- Når det regner så kraftigt, at systemerne ikke kan følge med, vil det kun være regnvand, der oversvømmer kældre og veje. Det er langt mere hygiejnisk, fordi mennesker ikke længere kommer i kontakt med det beskidte spildevand.
- Der vil heller ikke blive ledt blandet spildevand og regnvand til vandområderne. Det betyder, at vandmiljøet over tid vil få det bedre.
- Når regnvandet flyttes over i sit eget system, bliver mængden af vand, der skal transporteres og renses på renseanlæggene, meget mindre. Det er en mere bæredygtig løsning, fordi vi ikke skal bruge ressourcer på at transportere og rense regnvandet på et centralt renseanlæg, men i stedet kan føre det tilbage til det naturlige vandkredsløb tættere på, hvor det falder.
- Vi kan bedre håndtere en del af regnvandet på overfladen, fordi det ikke bliver blandet med det beskidte spildevand, når det regner kraftigt. Det giver os endnu bedre muligheder for at indrette byen med løsninger, der kan bruges til leg og ophold de fleste dage om året og til opbevaring/forsinkelse af regnvand, når det regner kraftigt.
Siden maj 2021 har vi været i gang med det indledende arbejde med separatkloakering i Mørkhøj, som er det første område i rækkefølgeplanen der skal separatkloakeres.
Som en del af planlægningen af separatkloakeringen i Mørkhøj, vil vi tage kontakt til grundejerne i området med mere information i starten af 2022.
Vi har lagt en overordnet plan for den rækkefølge, vi forventer at separatkloakere og klimatilpasse de enkelte områder i. Vi har inddelt kommunen i 18 områder. Vi går i gang med planlægningen og udførslen af de første fem områder inden for de næste 10-15 år. Rækkefølgeplanen er lavet ud fra en række kriterier, hvor områderne er prioriteret ud fra bl.a., hvor stor effekt separatkloakering vil have på vandmiljøet, ud fra kloakkens tilstand og kapacitet m.m.
Vi forventer, at anlægsarbejdet i hvert område vil tage 1-3 år afhængig af områdets størrelse, men det kan vi sige mere præcist, når vi går i gang med planlægningen af arbejdet.
Med den plan, der er lagt, vil der gå 35-40 år, før hele kommunen er fuldt separatkloakeret. Men det kan være, at det kommer til at tage kortere eller længere tid.
Hvordan griber jeg processen an med at separere på min egen grund?
Start med at finde oplysninger og tegninger af dit afløb på www.weblager.dk. Indtast din adresse, så kommer de oplysninger frem, som Gladsaxe Kommune har om dit kloaksystem.
Næste skridt er at kontakte en autoriseret kloakmester. Kloakmesteren kan hjælpe dig med at forstå tegningerne og planlægge, hvordan spildevand og regnvand kan separeres på din grund. Det er også kloakmesteren, der søger de relevante tilladelser og udfører arbejdet på din grund. Det kan være en god idé at gå sammen i grundejerforeningen og indhente tilbud hos flere kloakmestre. Det tager ca. 1-2 måneder at få udført arbejdet på din grund, fra man starter planlægningen til de nye rør er lagt i jorden. Når arbejdet er færdigt, færdigmelder kloakmesteren det til Gladsaxe Kommune.
Hvordan og hvornår bliver jeg inddraget i processen om separatkloakering på offentlige arealer?
Siden maj 2021 har vi været i gang med det indledende arbejde med separatkloakering i Mørkhøj. Vi er i gang med at undersøge det eksisterende afløbssystem, jordens beskaffenhed og de hydrauliske forhold i området. Denne viden skal være på plads, inden vi kan gå i gang med at planlægge, hvordan separatkloakeringen skal gribes an i Mørkhøj.
Som en del af planlægningen af separatkloakeringen i Mørkhøj vil vi tage kontakt til grundejerne i området og indgå i en dialog om, hvilke forudsætninger vi skal tage højde for i udarbejdelsen af et skitseprojekt for området. Du hører derfor fra os i løbet af 2022.
Nogle få steder i kommunen er regnvand og spildevand allerede separeret i hver deres system. Disse områder vil med den nuværende rækkefølgeplan først stå for tur efter 2040.
Her kan du se, om du allerede bor i et område, der er separatkloakeret.
Hvis du allerede bor i et område der er separeret, vil Novafos som udgangspunkt undersøge, om den offentlige kloak er stor nok til at håndtere klimaændringerne, og om kloakken er i god stand. Hvis der er brug for det, vil den offentlige kloak blive gjort større. Det kan nogen steder måske betyde noget i forhold til den måde, du skal koble din kloak til det offentlige system, men det ved vi mere om, når vi går i gang med planlægningen for området og ved, hvilke løsninger der skal være.
Når tillægget til spildevandsplanen for det pågældende område offentliggøres, har du fem år til at adskille spildevand og regnvand på din egen grund.
Når vi går i gang med planlægningen af et område ca. 7 år før der skal være separatkloakeret, planlægger Novafos og Gladsaxe Kommune at holde forskellige arrangementer, hvor borgerne kan få hjælp til at komme i gang f.eks. til, hvordan man skal læse en kloaktegning, hvad man skal spørge en kloakmester om, inspiration til, hvordan fuld separering kan udføres på forskellige typer af huse, gode råd til hvornår det er bedst at gennemføre fuld separering osv.
Hos den autoriserede kloakmester kan du få hjælp til at få tegnet dit kloaksystem, hvis du ikke har tegningerne og til at få planlagt, hvordan dit kloaksystem skal ændres.
Hvad vil det koste for mig, som har et hus?
Prisen vil være forskellig fra grund til grund. Det kommer helt an på forholdene på din grund, f.eks. hvor stor din grund er, om dine kloakledninger løber under huset, på bagsiden eller foran. Som tommelfingerregel kan man sige, at jo større grunden er og jo mere kompliceret afløbssystemet er, jo dyrere bliver det at ændre. Erfaringer fra andre kommuner er en gennemsnitspris for et parcelhus på mellem 40.000 og 60.000 kr.
Hvis man udfører separeringen med overfladeløsninger, kan det være billigere, og hvis man kan få en nedsivningstilladelse, at håndtere regnvandet på sin egen grund. Man kan under visse forudsætninger få tilbagebetalt en del at tilslutningsbidraget (op til cirka 25.000 kr.). Det kan du læse mere om her på kommunens hjemmeside og på Novafos’ hjemmeside.
Hvad vil det koste for mig, som bor i en etageejendom?
Det kommer helt an på de specifikke forhold. I andre kommuner er der erfaringer for, at det koster ca. 10.000 kr. pr. husstand.
Lån til pensionister til dækning af udgifter til separatkloakering
Byrådet har 29.09.2021 besluttet at give lån til pensionister til kloakudgifter, som er bestemt af kommunen, det vil sige at der kan gives i forbindelse med den kommende separering på egen grund. Lånene gives efter samme regler som ved indefrysning af ejendomsskatter. Baggrunden er, at det for denne gruppe af borgere kan være en økonomisk udfordring at få banklån og realkreditlån.
Den gruppe af borgere, som kan komme i betragtning, er som udgangspunkt folkepensionister, førtidspensionister og efterlønsmodtagere omfattet af lov om social pension, og som ejer ejendom indeholdende beboelse, der fortrinsvis anvendes af ejeren eller dennes husstand til beboelse, herunder også til fritidsbeboelse.
For at opnå lån skal der være friværdi i ejendommen svarende til lånets størrelse i forhold til den offentlige ejendomsvurdering. Ordningen har sin baggrund i Grundskyldslåneloven, se eventuelt lovteksten her: https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2021/256.
Der kan først søges om lån, når der forelægger et tillæg til spildevandsplanen, som fastlægger en tidsfrist for, hvornår grundejerne skal have separatkloakeret. Det første tillæg for Mørkhøjområdet forventes at være vedtaget i slutningen af 2023.
Forsyninger og kommuner må ikke udføre arbejde på private grunde og betale for det. Det er den enkelte grundejer, som er ansvarlig for at udskifte og vedligeholde sit kloaksystem, ligesom et nyt tag eller nye vinduer.
Når vi skal i gang med at planlægge for separering af et område, vil både Novafos og Gladsaxe tage kontakte til grundejerne og give hjælp til, hvordan man kommer godt i gang. Det vil ofte være mest optimalt at få udført arbejdet samtidig med eller lige efter, at Novafos adskiller spildevand og regnvand i vejen.
Hvad skal du gøre på din grund?
Du skal have ændret dit afløbssystem, så spildevand fra køkken, bad og toilet løber i et system, og regnvand fra tage og indkørsler, løber i et andet system. Det vil betyde, at du enten skal have gravet en rende, som dit regnvand fra tagrender kan løbe i på overfladen eller have lagt et ekstra sæt ledninger, som regnvandet skal kobles på.
Hvad der kan lade sig gøre hos dig, og hvordan det skal gøres, vil være forskelligt fra grund til grund. Når det bliver aktuelt, vil Gladsaxe Kommune og Novafos være behjælpelig med råd og vejledning, og en kloakmester vil kunne give dig præcise svar på, hvad der vil være det rigtigste at gøre lige netop på din grund.
Hvordan kommer jeg i gang?
Du skal i første omgang have overblik over dit eksisterende afløbssystem – hvor ligger dine spildevandsledninger i dag, hvor er din skelbrønd placeret, hvor er der nedløbsrør, er dit system allerede separeret, har du faskiner mv. Hvis du ikke har dine kloaktegninger, kan du søge efter dine tegninger på Weblager.dk. Hvis der ikke er oplysninger om dit afløbssystem på www.Weblager.dk, skal du have en autoriseret kloakmester til at udarbejde en tegning over dit afløbssystem. Derefter skal du finde ud af, hvordan afløbssystemet skal ændres, så regnvandet kommer over i sit eget system.
Du kan få hjælp til processen hos Gladsaxe Kommune, Novafos og hos de autoriserede kloakmestre. Vi er klar over, at det kan være uoverskueligt at skulle i gang med at ændre sit afløbssystem, og vi vil derfor gøre, hvad vi kan for at hjælpe borgerne godt i gang med processen.
Når vi går i gang med planlægningen af et område, planlægger Novafos og Gladsaxe Kommune at holde forskellige arrangementer, hvor borgerne kan få hjælp til at komme i gang f.eks. til, hvordan man skal læse en kloaktegning, hvad man skal spørge en kloakmester om, inspiration til, hvordan fuld separering kan udføres på forskellige typer af huse, gode råd til hvornår det er bedst at gennemføre fuld separering osv.
Hvad koster det at separatkloakere hele Gladsaxe
Over de næste 35-40 år forventer vi at investere omkring 6,8 mia. kr. i det offentlige afløbssystem Det dækker separatkloakering, drift af afløbssystemerne, renovering og klimatilpasning. Investeringen i separatkloakering for de private, forventes at blive omkring 600 mio. kr. i samme periode (tal angivet i 2020-priser).
Gennemsnitlige udgifter for den enkelte ved separatkloakeringen - Se under Hvad kommer det til at koste for mig? .
Takster
Investeringen i afløbssystemerne over de næste 35-40 år vil give en takststigning fra de nuværende cirka 51 kr./m3 til 85-90 kr./m3. I løbet af de næste 10 år forventes en takststigning til 55 kr./m3 på grund af investeringer i kloaksystemet.