I Gladsaxe Kommune er indsatsen for unge i alderen 15-29 år samlet i Ungeenheden. Etableringen af Ungeenheden er sket for at sikre, at de unge, som har behov for hjælp, støtte og rådgivning, får en samlet og helhedsorienteret indsats.
Hvis du bliver ledig, kan Ungeenheden vejlede dig i at komme i beskæftigelse igen eller at komme videre i dit uddannelsesforløb. Du kan også søge om økonomisk hjælp hos Ungeenheden. Reglerne er afhængige af din situation samt hvilken ydelsestype, du er berettiget til.
Hvis du er medlem af en A-kasse, afgør din A-kasse, om du har ret til at modtage dagpenge som ledig. Hvis du vil søge dagpenge, skal du melde dig ledig på jobnet.dk på den første ledighedsdag og kontakte din A-kasse for at udfylde deres ledighedserklæring.
Du kan få et overblik over reglerne for at modtage arbejdsløshedsdagpenge på borger.dk
Dine pligter som ledig
Hvis du er medlem af en a-kasse og modtager dagpenge, er det din a-kasse, der kan oplyse dig om dine pligter som ledig.
Fælles og intensiveret kontaktforløb
Som dagpengemodtager indgår du i et fælles og intensiveret kontaktforløb, hvor jobcenteret og A-kassen samarbejder om at inddrage deres kompetencer til at hjælpe dig i job hurtigst muligt.
Under 30 år og uden en uddannelse
Du kan søge om uddannelseshjælp, hvis du er under 30 år og ikke har en erhvervskompetencegivende uddannelse. Du skal møde op i Ungeenheden, Gladsaxevej 378, og melde dig ledig. Du kan først søge uddannelseshjælp fra den dato, hvor du er mødt op, har meldt dig ledig og fået booket en visitationssamtale.
Du kan få et overblik over reglerne for uddannelseshjælp på borger.dk
Under 30 år med en uddannelse
Du kan søge om kontanthjælp på ungesats, hvis du er under 30 år og har en erhvervskompetencegivende uddannelse. Du skal møde op i Ungeenheden, Gladsaxevej 378, og melde dig ledig. Du kan først søge kontanthjælp fra den dato, hvor du er mødt op, har meldt dig ledig og fået booket en visitationssamtale.
Dine pligter som ledig
Når du modtager ydelser fra jobcenteret, er der en række pligter, du skal opfylde, alt efter hvilken ydelse du modtager. Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har udarbejdet en række pjecer, som du kan læse nærmere om dine pligter som ledig i.
Vejledningspjecer om dine pligter som ledig på Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings hjemmeside
Kontaktforløb
Når du modtager en ydelse fra jobcenteret, har du pligt til at indgå i et kontaktforløb, hvor jobcenteret hjælper dig med at planlægge og fokusere din jobsøgning, for at hjælpe dig i job eller uddannelse hurtigst muligt.
Du kan læse mere om kontaktforløbet på Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings hjemmeside
Når du er ledig, skal du, ud over dine rådighedsforpligtelser, også være opmærksom på reglerne omkring booking af samtaler og aktivering. Det kan have konsekvenser for din ydelse, hvis du ikke lever op til kravene.
Hvis du tilhører en bestemt gruppe af ledige og er over 18 år, skal du som udgangspunkt selv booke dine samtaler i Jobcenteret via Min side på Jobnet.dk. Du kan blive sanktioneret, hvis du ikke møder op til en samtale, som du selv har booket. Hvis du har fået en frist af jobcenteret, og ikke kan finde en ledig tid inden for fristen i selvbooking, kan du ringe til jobcenteret på tlf. 39 57 66 20.
Du kan læse mere om selvbooking af samtaler hos Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering
Hvis du har brug for hjælp til, hvordan du booker en samtale, kan du finde vejledninger på jobnet:
Når du er meldt ledig, har du ret og pligt til at deltage i mindst et aktiveringstilbud inden for de første seks måneder, og du kan forvente at være aktiveret under hele dit ledighedsforløb, så du får den bedst mulige hjælp og støtte. Du kan læse mere om aktivering på vores hjemmeside.
Det kan du få hjælp til i Ungeenheden
Hvis du er ung, under 30 år og endnu ikke har en kompetencegivende uddannelse, kan vi hjælpe dig med at afklare din muligheder og ønsker for en fremtidig uddannelse, hjælpe dig med at søge ind på din uddannelse og tilbyde dig relevant aktivering frem til uddannelsesstart.
I Ungeenheden kan du
- tale med en uddannelsesvejleder om dit valg af uddannelse
- få tilbudt aktiviteter, der kan forberede dig til uddannelse
- få hjælp til at finde en uddannelsespraktik
- søge om uddannelseshjælp frem til uddannelsesstart
- få hjælp til at skrive ansøgning og CV
Ungeenhedens uddannelsesvejledere
I Ungeenheden kan du altid få en snak med en dygtige og erfarne uddannelsesvejleder og behøver derfor ikke bestille tid. Du kan henvende dig på Gladsaxevej 378, 1. sal, 2860 Søborg. Du er også velkommen til at aftale tid på forhånd, og du kan altid ringe til os på telefon 39 57 66 20 i vores åbningstid, som er mandag-fredag klokken 09.00-14.00.
Hvis du er i tvivl om, hvem der er i din uddannelsesvejleder, kan du kontakte Ungeenheden, eller du kan finde kontaktoplysninger på din vejleder på hjemmesiden www.minvejleder.dk/
Overvejer du at stoppe på en uddannelse?
Går du på en ungdomsuddannelse, og overvejer du at droppe ud, er det altid en god idé at kontakte studievejlederne på skolen eller en af uddannelsesvejlederne i Ungeenheden.
Du kan få generel studievejledning om dine muligheder for bl.a. studieskift, studiestop og orlov hos de vejledere, der er ansat på din skole. De vil i mange tilfælde kunne hjælpe dig med at træffe den rigtige beslutning.
Med et fritidsjob får du mulighed for at undersøge forskellige brancher og måske blive inspireret til at vælge uddannelsesvej. En tidlig start på arbejdsmarkedet kan understøtte velbegrundede valg i forhold til uddannelse og arbejdsliv. I Ungeenheden kan unge mellem 13 – 18 år få hjælp til at finde et fritidsjob.
Du kan henvende dig til Ungeenheden, hvis du har brug for hjælp til at skrive jobansøgninger, udarbejde et CV eller har andre spørgsmål om alt fra løn til arbejdsmiljøregler til NemKonto.
Hvor meget kan jeg tjene?
Du kan læse mere om unges lønsatser på jobpatruljen.dk
Hvis du står i en svær situation, kan Ungeenheden hjælpe dig med at få en individuel rådgivning ud fra dine behov. Vi kan fortælle dig om de mange forskellige steder, hvor du kan få hjælp til at tackle de udfordringer du står med.
På vores side om Sundhed og sygdom kan du få et overblik hvilke tilbud vi kan tilbyde dig
Rusmiddelcenteret
Rusmiddelcenteret er et gratis tilbud til dig, som har problemer med alkohol eller stoffer, og dig som er pårørende. I Rusmiddelcenteret arbejder mange forskellige fagligheder sammen om at sammensætte et tilbud efter netop dine behov. Du er garanteret behandling inden for 14 dage efter din henvendelse.
Du kan ringe helt anonymt på telefonnummer 39 57 39 00 alle hverdage kl. 9-14.
På Rusmiddelcentrets hjemmeside kan du læse mere om hvordan du kan få mere hjælp.
Gladsaxe Kommunes Ungeenhed råder over et korps af frivillige mentorer, der alle er forskellige, men dog har dét til fælles, at de har en masse livserfaring og overskud. Derudover brænder de for at hjælpe et ungt menneske videre i livet.
En frivillig mentor er en erfaren person, der tilbyder at støtte dig i en svær periode. En mentor er en, der har tid, lyst og overskud til at lytte, rådgive og hjælpe dig videre.
Rådgivningstilbud til dig, der har det svært
Er du mellem 12 og 30 år, og har du det svært? Så kan du få gratis rådgivning og hjælp.
Hvis du er mellem 12 og 25 år, kan du hos headspace Gladsaxe finde én at snakke med om de udfordringer, du har i dit liv. Det kan f.eks. være kærestesorger, familieproblemer, misbrug, problemer i skolen, eksamensangst, selvskadende adfærd, spiseforstyrrelser, mobning, depression, ensomhed eller hjemløshed.
Er du mellem 15 og 30 år, kan du derudover få tilbudt op til 5 gratis samtaler hos en psykolog i Ungeenheden. Samtalerne er anonyme og vil tage udgangspunkt i dine aktuelle problemer. Vi kan eventuelt guide dig videre til hjælp andre steder.
Hvis du er mellem 12 og 25 år, og har brug for en at snakke med, så tilbyder headspace Gladsaxe gratis rådgivning og hjælp til mange af de udfordringer, man møder som ung i dag – det kan f.eks. være kærestesorger, familieproblemer, misbrug, problemer i skolen, eksamensangst, selvskadende adfærd, spiseforstyrrelser, mobning, depression, ensomhed eller hjemløshed,
Headspaces rådgivning er gratis, åben og anonym. Det betyder, at du ikke behøver at bestille tid på forhånd, men bare kan komme forbi inden for åbningstiden. Du kan se vores åbningstid og adresse nederst på siden. Det betyder også, at du ikke behøver at fortælle din rådgiver hverken dit eller dine forældres navn, hvis du ikke har lyst.
Du skal være opmærksom på, at der er tale om rådgivning, og ikke behandling, så hvis du allerede modtager psykologisk behandling, vil dette tilbud sandsynligvis ikke være for dig.
Hvis du har brug for rådgivning omkring udfordringer, som påvirker dig og dit liv, kan du få op til 5 gratis samtaler hos en psykolog. Samtalerne er anonyme og vil tage udgangspunkt i dine aktuelle problemer.
Du vil eventuelt blive guidet videre til hjælp andre steder, f.eks. hos headspace.
Du skal være opmærksom på, at der er tale om rådgivning, og ikke behandling, så hvis du allerede modtager psykologisk behandling, vil dette tilbud sandsynligvis ikke være for dig.
Bestil tid til en samtale
Du kan bestille tid til en samtale ved at ringe eller sende en mail til [email protected].
Mails besvares dagligt mandag-fredag.
Anonym rådgivning
Her kan du henvende dig anonymt og få rådgivning om de problemer, du som ung støder ind i. Tilbuddet gælder også for andre pårørende.
Anonym betyder, at du ikke behøver at sige dit navn eller andre private oplysninger, hvis du ikke har lyst. Vi registrerer udelukkende faktuelle oplysninger, som alder, køn, hvor har du hørt om os, hvem har givet dig vores telefonnummer og hvorfor har du ringet?
Er mit problem for mærkeligt?
Intet problem er for småt, for stort eller for mærkeligt til at kontakte den anonyme rådgivning. Nedenstående liste kan give dig en idé om, hvad problemerne kan omhandle. Måske står dit præcise problem her ikke, men kontakt os bare alligevel.
- Har du problemer i forhold til forældre, kæreste eller venner?
- Bliver du mobbet?
- Er du ked af det/ulykkelig?
- Har du problemer med skole/uddannelse?
- Har du problemer i forhold til alkohol/stoffer?
- Har du en spiseforstyrrelse?
- Skærer du i dig selv?
- Har du identitetsproblemer?
- Er du indblandet i kriminalitet/gruppepres?
- Er du i tvivl om din seksualitet/sex/kønssygdomme?
Er dine forældre skilt eller oplever I problemer i forbindelse med skilsmissen?
Ungehuset på Valdemars Allé rummer tre forskellige tilbud, som er målrettet unge med psykiske eller sociale udfordringer.
Du kan indsende dokumentation eller andre henvendelser til os, når du har en sag i Ydelsesafdelingen.
Når du indsender dokumentation til os, vil du blive dirigeret direkte over til NemID, hvor du skal logge dig ind. Derefter skal du vælge, hvilken sag du ønsker at sende dokumentationen til.
Vi ønsker, at du indsender en besked til os, når du:
- har modtaget et partshøringsbrev, hvor vi efterspørger dine bemærkninger eller dokumentation - fx lønsedler, kontoudskrifter eller opsigelse
- har modtaget et brev om manglende dokumentation, som skal bruges til behandling af din ansøgning om økonomisk hjælp - bl.a. enkeltydelser eller kontanthjælp
- har en fast aftale om at indsende dokumenter hver måned - f.eks. lønsedler
- du har oplysninger eller dokumenter som kan have relevans for din sag
Dette gælder, når du bl.a. modtager eller har søgt om:
- overgangs-, selvforsørgelse- og hjemrejseydelse
- uddannelseshjælp
- kontanthjælp
- supplement til brøkpension
- flekslønstilskud
- ledighedsydelse
- ressourceforløb og Jobafklaring
- enkeltydelser, såsom medicin eller hjælp til betaling af husleje
OBS: Dette gælder ikke hvis du modtager sygedagpenge