Dagsordenen blev godkendt.
Referatet blev godkendt.
Referatet fra mødet i november var ikke blevet godkendt ved mødet i januar. Medlemmerne blev opfordret til at læse det igennem og sende eventuelle kommentarer til Henrik.
Laila blev ansat i GHT 1. marts 2020 i en tidsbegrænset stilling frem til slutningen af 2021. Stillingen er finansieret af penge fra den sundhedsfaglige pulje i Gladsaxe Kommune.
Laila er oprindelig uddannet økonoma og har en bred erfaringsbaggrund med sig. Formålet med ansættelsen er overordnet set at kvalificere kosten, hvilket både indbefatter indkøb, valg af ret-ter, tilberedning og kulturen omkring spisningen. Der vil bl.a. være fokus på, at borgerne får den rette ernæring – herunder borgere med dysfagi eller borgere som er småtspisende.
Laila ønsker at tage udgangspunkt i borgernes behov og hvordan madkultur er i de enkelte botil-bud. Efter sommerferien vil Laila deltage i madtilberedning i botilbuddene, og hermed understøt-te det pædagogiske personale.
Det vil altid være personalet, der vurdere hvor ledes den enkelte borger kan inddrages på bag-grund af deres kendskab. Det kan også være et bidrag til at pynte op eller sætte musik på for på den måde at påvirke den samlede stemning omkring måltidet.
Laila går bl.a. med tanker om at lave et idékatalog med madtilbud til mellemmåltider til fx småt-spisende eller overvægtige.
Laila ønsker at styrke samarbejdet med ergoterapeuter fra Center for Specialterapi, der bl.a. er med til at vejlede ift. madens konsistens.
Laila har også fokus på at lette arbejdsgangen og gøre det mere enkelt for medarbejderne ift. madlavningen. Medarbejdernes observationer og kendskab til borgerne vil naturligvis indgå i Lailas vurderinger. Rikke foreslog, at de pårørende kunne inddrages – evt. ved at sende noget ud, som de kan svare på.
Lailas power points fra hendes præsentation er vedlagt dette referat, så I kan se lidt mere om Lailas fokuspunkter.
21. oktober vil der være en temaaften om kost!
Peter havde foreslået en evaluering af de sidste ca. tre måneder i TDB, hvor diverse retningslinjer ift. corona havde sat nye rammer op for hverdagen. Kristian takkede Peter for forslaget og fortalte, at det også vil blive taget op i GHT MED på et senere tidspunkt.
Information til pårørende og borgerne
Rikke har manglet information til de pårørende fra ledelsen. Hun ville gerne have haft løbende information.
Tonni sagde, at et lavt informationsniveau ikke er nyt for hende.
Lisbeth, Rikke og Morten følte, at manglende information har skabt utryghed.
Morten sagde, at det havde været rart med fx et nyhedsbrev hver 14. dag – også selvom der måske ikke var noget nyt.
Anne syntes, at der kom udmærket information ret hurtigt.
På Cathrinegården er der blevet udsendt information. Helle har som leder oplevet, at det ikke var så svært at ”lukke ned”, som det var at ”lukke op”. Især ift. informationer ud til de pårørende. Det var også svært for mange af borgerne at forstå, hvorfor de ikke skulle på arbejde. Dagtilbuddene fik givet besked til borgerne på Cathrinegården om, at medarbejderne ikke var syge, men at dagtilbuddene bare var lukket ned for en periode, hvilket Helle oplevede som en vigtig information for borgerne.
Samrådsmøder samt bruger- og pårørenderådsmødet var blevet aflyst under nedlukningen. Morten mente godt, der kunne have været holdt samrådsmøder med et par ugers mellemrum, og at samrådene måske kunne have bidraget til at skabe den nødvendige information. Der var enighed om, at der netop i denne tid havde været behov for møder i både samråd samt bruger- og pårørenderådet. Møderne kunne være holdt online.
Kristian var ked af at høre om oplevelserne med den manglende information. Han var enig i, at vi skal gøre det bedre og bakkede op om muligheden for at sende et 14-dages nyhedsbrev ud. Kristian var alligevel overrasket over, at han ikke havde fået flere henvendelser fra pårørende men har oplevet en stor forståelse fra pårørende ift. de tiltag, der har været, og at tiltagene har været iværksat for at passe på borgerne.
Kommunikation mellem pårørende og borgerne
Selvom det fx var blevet skrevet på GHT’s Facebookside, at der blev opfordret til, at man skypede med sine pårørende som alternativ til at møde op, var det ikke lykkedes Rikke at komme i kontakt med tilbuddet og lave aftale med en medarbejder, der kunne hjælpe med skypeopkald.
Kristian håbede, at det fremover vil være muligt at finde en løsning, så borgerne kan skype med deres pårørende med den nødvendige hjælp fra medarbejderne.
Indtryk omkring dagligdagen i botilbuddene
Peter havde en oplevelse af, at der har manglet struktur med faste rammer for borgerne med autisme, og at der har været for meget ophold i egen lejlighed.
Benjamin fortalte, at ”integrationen” af medarbejdere fra dagtilbuddet bl.a. har åbnet øjnene for at få sat mere fokus på kommunikationen mellem dag- og botilbud. Han er sikker på, det har åbnet op for et bedre fremtidigt samarbejde.
Tonie havde en oplevelse af, at det har fungeret godt, at medarbejderne fra dagtilbuddet har bidraget til at hjælpe borgerne fra botilbud til dagtilbud.
Åbningen/mulighed for besøg
Morten synes, det har været svært at finde ud af, hvordan det rent praktisk skulle lade sig gøre med besøg i starten, men nu går det bedre.
Hvad kan vi lære af det her og evt. gøre anderledes fremover?
Kristian fortalte, at der fra starten var stor usikkerhed omkring, hvordan borgerne ville reagere, men at mange af borgerne har fået rigtig meget ro. Borgerne har også lært meget om håndhygiejne – hvilket ellers har været en stor udfordring gennem mange år.
Rikke fortalte, at hun efterfølgende har fået at vide, at borgerne har haft det godt. Hun har også fået information om, at hendes pårørende har haft godt af roen.
Joan fortalte, at det både har været hårdt og hyggeligt med nedlukningen. Hun har savnet sit arbejde, men har ikke kedet sig derhjemme. Hun synes, det er godt at været kommet i gang igen.
Pårørenderepræsentanterne ønskede, at der kom samråd i alle botilbud, og at de blev brugt til sparring med ledelsen – også i situationer som den vi lige har været i og fortsat er i.
Der har været enkelte medarbejdere med symptomer, men det har været taget meget seriøst, og de har ikke smittet nogen borgere.
Der var ros fra en pårørende til medarbejderne på botilbud samt det sundhedsfaglige personale ift. håndteringen af podning, efter pårørenderepræsentantens pårørende havde udvist tegn på corona.
Peter syntes, det har været interessant at se, hvor meget man kan lave på kort tid, uden det skal gennem diverse udvalg og møder.
Både Peter og Morten mente, det er vigtigt, at botilbuddene får samlet op på, hvad der har fungeret knap så godt, men også hvad der har været godt, og måske kan tages med videre. Kristian bakkede op om dette og Helle syntes, at de pårørende også skal have mulighed for at komme med deres kommentarer.
Anne og Kristian har efterfølgende besluttet, at der skal være en opsamling af erfaringerne under coronakrisen i de lokale samråd og GHT MED i august. |
Kristian gennemgik budgettet for 2020, der ikke tidligere har været på dagsordenen.
For Kellersvej 8-10/9-19 budgetteredes der sidste år med 84 borgere, og i 2020 er der budgetteret med 80 borgere. I beregningerne fra det udsendte bilag (”Økonomi – GHT”), var der 76 borgere på Kellersvej 8-10/9-19. I løbet af coronaperioden er der fortsat gjort et stort arbejde for at få flere borgere til at flytte ind, hvilket har resulteret i fem nye borgere.
Kristian fremhævede, hvor vigtigt det er at holde en høj belægningsprocent – helst 100%. Det kræver en indsats fra alle – medarbejdere som pårørende, hvor vi alle er med til at tale GHT’s tilbud op.
Prisen for takst 1 er sat ned ift. 2019, hvilket især har påvirket Cathrinegården, hvor halvdelen af borgerne er på takst 1. Taksterne handler om, hvor stort et støttebehov den enkelte borger har, og er visiteret til. Kristian fortalte, at han har et ønske om et nyt takstsystem med flere takstinddelinger, der dermed kan tydeliggøre den enkelte borgers støttebehov. Dette vil kræve, at medarbejder laver nogle meget præcise beskrivelser borgerne.
Tidligere har GHT opkrævet en ”hjemmedagstakst”, hvilket vi dog ikke må mere. Fremover skal antallet af hjemmedage afspejles i hvilken takst, der bliver fastsat, da den enkelte borger samlet set har brug for støtte i flere timer, når antallet af hjemmedage skal regnes med.
Cathrinegårdens midlertidige bolig er blevet lavet om til en lejlighed på lige fod med de eksisterende, så antallet af borgere går fra 23 til 24. Der skal laves en ny opmåling af fællesarealerne, hvilket kan påvirke huslejen. Der forventes dog ikke større ændringer i huslejen. Der vil blive holdt et møde efter denne udregning, og den nye husleje bliver gældende fra januar 2021.
Kristian fortalte, at der arbejdes på at reducere antallet af vikarer – især fra vikarbureauer, da det er dyrt, og samtidig er med til at udvande fagligheden. Brug af vikarer kan ikke undgås fuldstændigt, så det er vigtigt at se på, hvordan vi får mest muligt ud af det, når vi har vikarer.
1.På bruger- og pårørenderådsmødet 20. november 2019, blev der fastsat en dato for en temaaften 21. oktober 2020. Rådet drøftede følgende mulige emner:
- ”Tilsyn”:
- En introduktion til, hvad Socialtilsynet er særligt optaget af.
- En italesættelse af, hvad botilbuddene skal være bedre til og dermed gavne borgerne bedst muligt.
- ”Boligens indretning”:
11. marts 2020 var der planlagt en temaaften om inspiration til de fysiske rammer - ”Liv i boligen”. På grund af den begyndende coronakrise, blev arrangementet udskud.
- ”Kost”:
- Hvordan sørger man for gode spisesituationer?
- Hvilke succéshistorier kan vi blive inspirerede af?
- Oplæg fra Laila Bøllund Lauridsen samt en ergoterapeut fra Center for Specialterapi.
Ift. indretning, havde Rikke et ønske om, at der ikke kun fokuseres på mulighederne i de fremtidige boliger, men også fokuseres på, hvordan det kan gøres godt i Kellersvej 24, som ikke kun må bære præg af at være midlertidige boliger. Kristian fortalte, at der bliver gjort en indsats for Kellersvej 24, ift. at borgerne har glæde af at bo der og bedre kan bruge udearealerne.
Der blev talt om det generelt lave antal deltagere ved temaaftener gennem årene. Rikke syntes, at arrangementer skal gennemføres selv med få tilmeldte, da det skal værdsættes, at der er nogle pårørende, der udviser interesse. Kristian har et ønske om, at de daglige ledere deltager ved temaftenerne, så det også bliver en mulighed for de pårørende at møde de daglige ledere.
Bruger- og pårørenderådet vedtog, at emnet kost skal danne grundlag for temaaftenen 21. november 2020, og at arrangementet ”Liv i boligen” skal forsøges stablet på benene igen i foråret 2021.
Rikke meldte sig til at planlægge temaaftenen om kost, og det blev besluttet, at Laila og Henrik også går med planlægningsudvalget.
Kvalitetsstandarderne for 2021 er endnu ikke vedtaget, så vi har mulighed for at kommentere på, om der er noget, der bør ændres ift. kvalitetsstandarderne fra 2020. På grund af tidsmangel blev kvalitetsstandarderne ikke drøftet, men det blev aftalt, at kommentarer kunne mailes til Kristian.
GHT’s strategiske plan for 2020 blev vedtaget i april 2020. På grund af tidsmangel blev aftalen ikke gennemgået, men alle blev opfordret til at sende eventuelle spørgsmål til Kristian.
Der vil på de kommende bruger- og pårørenderådsmøder blive samlet op på, hvordan det går med arbejdet omkring den strategiske aftale.
- Status for byggeriet
26. juni er der møde i styregruppen, hvor Kristian forventer, at der vil være en endelig beslutning, om byggeriet skal i udbud eller dem, der har budt på opgaven, kan tage over, hvor BNS slap. Det forventes, at Kellersvej 15 er færdigt til november og at Kellersvej 9, 11 og 13 skal være færdige i slutningen af 2021, hvilket dog kræver, at byggeriet starter senest 1. november 2020.
1.Opfølgning: Social- og sundhedsdirektør Ulrich Schmidt-Hansen har efterfølgende sendt følgende melding ud:
Kære borgere, pårørende og medarbejdere i GHT Siden der i slutningen af januar blev indgivet konkursbegæring for B. Nygaard Sørensen A/S, hovedentreprenøren for byggeprojektet på Kellersvej, er der blevet arbejdet på højtryk med at finde gode løsninger, så vi hurtigst muligt kan få genoptaget byggeriet. Det har været en kompleks proces med mange både juridiske og økonomiske spørgsmål. Men det er afgørende, at vi har fuldstændig styr på denne proces, da det er grundlaget for, at arbejdet kan komme godt i gang igen. På baggrund af dette arbejde går vi nu i gang med at forberede genoptagelse af byggeriet. Vi har – som udmeldt tidligere – stærkt fokus på, at Kellersvej 15 og udearealerne omkring Kellersvej 15-17-19 blive færdige så hurtigt som muligt via deludbud. Forslag til den videre proces for færdiggørelse af det resterende byggeri vil blive behandlet på møde i Psykiatri- og Handicapudvalget i september. Så snart det er muligt, vil jeg vende tilbage med oplysninger om tidsplan for den resterende del af byggeriet. Det er rigtig ærgerligt, at byggeriet er blevet ramt af forsinkelse, og at borgere og medarbejdere på Kellersvej som følge af det skal leve med gener fra byggeplads og midlertidige boliger i væsentligt længere tid, end vi havde håbet. Jeg ved, at der bliver gjort en stor indsats fra flere sider for, at generne skal blive så små som muligt, men det er selvfølgelig en situation, som vi alle helst havde været foruden. Jeg vil gerne sige tak til alle på Kellersvej for jeres konstruktive måde at håndtere situationen på. I er naturligvis meget velkomne til at kontakte mig, hvis I har spørgsmål til ovenstående. |
Ift. sammensætningen af borgere til de kommende levegrupper, bliver der lyttet til tilbagemeldingerne ift. sammensætningen i Kellersvej 17-19. De pårørende til borgerne i de nye levegrupper vil blive involveret, når vi er tættere på.
Der er problemer med varmen i 17-19. Lisbeth fortalte, at det på Cathrinegården har hjulpet at få opsat markiser, hvilket også har været tilfældet på Kellersvej 6. Kristian ved ikke hvad, der bliver den endelige løsning.
- Status for den sundhedsfaglige indsats
Antallet af sygeplejersker er sat ned fra tre til to. Samtidig er der ansat flere social- og sundhedsassistenter. Sygeplejerskerne er der således kun hver fjerde weekend, men social- og sundhedsassistenterne kommer til at være med i weekenderne. De kan også blive kaldt ud fra det enkelte tilbud til andre tilbud. Dorte italesatte udfordringer med, at social- og sundhedsassistenterne indgår som en del af normeringen og kan blive kaldt væk. Kristian sagde, at der vil blive evalueret på de nye tiltag, og hvis det ikke fungerer, vil der blive set på en ny løsning.
- Status for kosten til og med maj 2020 (se bilag)
Status for kosten blev gennemgået og kan ses i bilaget.
- Kostpriserne for 2021 (se bilag)
Kostpriserne blev gennemgået og kan ses i bilaget.
- Orientering om kostprincipper (se bilag)
Eventuelle kommentarer til kostprincipperne kan sendes til Henrik.
- Kellers Klub (Kellersvej 12, st.)
Kellers Klub er blevet en stor succes. Det er for borgere, der selv kan bevæge sig hen til Kellers Klub. Man må meget gerne komme hen og få et indtryk af, hvad det er for et tilbud, selvom man ikke er medlem. Tag gerne en pårørende eller en pædagog med.
- Fitness for alle
Bygningen er ved at være klar. Er der nogen, der kender nogen, der vil støtte økonomisk og som frivillige er de meget velkomne.
Det koster 135 kr. om måneden at være medlem af foreningen. Medarbejdere og borgere med tilknytning til GHT skal også betale kontingent, hvis de ønsker at benytte sig af træningsfaciliteterne.
Rikke er fraværende ved næste møde.
Bruger- og pårørenderådsmøde 19. august kl. 16-18
Temaaften for brugere og pårørende 21. oktober kl. 16-18.
Bruger- og pårørenderådsmøde 18. november kl. 16-18