Cathrinegården
Joan Fischmann AFBUD
Svend Lauridsen (Mette)
Medarbejder: Bettina Høglund
Kellersvej 6 ABD
Mark-Louis Palm Eskildsen (D)
Peter Breum (Thor/D) AFBUD
Medarbejder: Jesper Rosander
Kellersvej 6C
Tonni Albrechtsen (Frederik)
Medarbejder:
Jeanette William AFBUD
Kellersvej 8
Lisbeth Engelmann AFBUD
Medarbejder:
Anne Rune AFBUD
Kellersvej 9
Morten Shultz (Jesper/C) AFBUD
Medarbejder:
Dorte Bengtsson AFBUD
Kellersvej 24, st.
Anne Dueholm (Nanna)
Anni Frank (Palle)
Medarbejder:
Jeanette Melchior AFBUD
Kellersvej 24,1,
Bodil Poulsen AFBUD
Ole Sørensen AFBUD
Rikke Kronholm (Søren)
Medarbejder:
Benjamin Windfeld AFBUD
Ledelse
Kristian Wedel Andersen
Tonie Hansen
Referent: Tonie Hansen
Ordstyrer: Anne Dueholm
Godkendelse af dagsorden og bemærkning til referatet:
Referat af 30. april 2019
Referat:
Til dagsordenen i dag skal bemærkes, at de vedhæftede bilag ikke kan åbnes af alle. Der har været afprøvet flere forskellige metoder i forbindelse med at udsende dagsorden og tilhørende bilag. Rådet er enige i, at dagsorden og bilag skal sendes som vedhæftede, hver især.
Bemærkninger til referat af 30. april:
Anne Dueholm oplever, at IBG-skærmen på 24, st. ikke virker, og at medarbejderne ikke kan fortælle om forventningerne til brugen af IBG. Tonie fortæller, at der er ansat en ny medarbejder i Staben (Henrik), som bl.a. har fået opgaven med at kvalificere brugen af IBG.
1) Ny direktør/ Ny chef
Ny direktør hedder Ulrich Schmidt-Hansen, og har blandt andet en fortid i Holbæk og Herlev kommuner. Er 43 år. Han har haft ansvar for både ældre, sundhed, handicap, beskæftigelse, Borgerservice, skole, børn og familie. Derudover har han også en fortid i henholdsvis Finansministeriet og Økonomi- og Erhvervsministeriet.
Ny midlertidig chef for Social- og Handicapafdelingen er Herle Klifoth, som er chef for Sundhed og Rehabiliteringsafdelingen i Gladsaxe (seniorcentrerne og hjemmepleje). Herle vil være chefen resten af året, eller indtil ny ansættes af den nye direktør.
2) Opfølgning fra sidste møde, hvor sygefraværshandleplanen blev diskuteret
- Der er siden sidst blevet ændret i praksis, så alle tilbud alligevel ikke er omfattet af den skærpede handleplan, som kom ud til alle medarbejdere i maj måned.
- Omfattet af skærpet indsats i forhold til sygefravær er nu de steder, hvor sygefraværet er højere end 5%: Kellersvej 24, stuen og 24, 1., Kellersvej 8 og Kellersvej 6C.
3) Personalesituationen/beboersituationen/BOLIV:
Status på byggeprojektet, forsinkelse, konsekvenser, før-indflytningsmiddage, antal borgere, ledig lederstilling;
Byggeprojektet:
- Planlagt indflytning til det nye Kellersvej, levegrupperne 17 og 19 var august 2019. Det er rykket med en måned. Det betyder, at beboerne flytter ind fra 23-26. september. De overtager deres bolig 15. september med indflytningssyn i perioden 15-19. september.
- Ud over det ærgerlige i forsinkelser, så betyder det også, at der er flere ting som falder bedre i hak. Fx levering af møbler til fællesarealerne, og tid til at alle kommer ordentlig retur fra ferie.
- Indflytning til levegruppe 15 var planlagt til oktober. Den indflytning er udskudt til foråret 2020. Vi kender ikke en konkret dato endnu, da fokus for øjeblikket er rettet mod at gøre levegrupperne 17 og 19 indflytningsklar.
- Effekten bliver også, at de fire beboere fra Kellersvej 9, som skulle være flyttet ind på 24, st. i ca. seks uger, nu skal bo i genhusningsboligerne i længere tid.
- På Kellersvej 8 vil der være 11 beboere tilbage, efter første udflytning. Vi er i proces med at søge §129 (som skal søges i forbindelse med alle flytninger – også interne), da vi i fællesskab med medarbejderne har valgt, at det er mest hensigtsmæssigt, af hensyn til både trivsel, sikkerhed og økonomi, at lukke hus C og rykke lidt mere sammen på B og D. Det vil ske, så snart vi får det godkendt (helst omkring 1.10).
- Der er fuld gang i, at medarbejderne i det nye mødes og drøfter praksis, udveksler viden osv.
- Der har været holdt før-indflytningsmøder (mød dine nye naboer) for de beboere, som skal flytte til levegruppe 17 og 19. Det har været holdt pr. levegruppe, med præsentation, billedfremvisning af proces og med middag og sang. Det var en stor succes.
Antal borgere
- På Cathrinegården er der ikke sket ændringer i forhold til beboerne. Der har været lidt personaleudskiftninger siden sidst.
- På Kellersvej 6 har der også været lidt personaleudskiftninger siden sidst.
- Kellersvej 8-10 er nede på, at der nu bor 80 borgere i tilbuddet. Der sker desværre ingen indflytninger, og vi håber, at det vil ændre sig, efter de første 26 nye boliger er taget i brug.
Ledelse
- Daglig leder Lars Haase, 24,1. har opsagt sin stilling. Det betyder, at der ikke er en daglig leder på 24,1. Daglig leder Tine Maribo løfter dele af opgaven, Tonie andre del. Der er slået en ny stilling op, og der er planlagt samtaler 12. + 16. september. Huset er rigtig gode sammen og har fået udviklet en stærk og bæredygtig kultur og ser frem til en ny leder.
- Rådet beslutter at Anne Dueholm deltager til ansættelsessamtalerne.
4) Socialtilsynsrapport Kellersvej 6, påtænkt påbud ikke givet
- Efter møder med Socialtilsynet udarbejdede vi en handleplan for, hvordan vi tilretter procedurer ,og sikrer at vikarer fra vikarbureau ikke er i 1:1 opgaver uden samvær med en fastansat. Samtidig er der indført Intropas til vikarer, så de introduceres grundigt pr. beboer - før arbejdet udføres selvstændigt. Det hele blev sendt til Socialtilsynet, som valgte at trække påtænkt påbud tilbage.
- Vi skal naturligvis hele tiden forbedre den forebyggende indsats. Og der arbejdes aktuelt med at udvikle ny praksis for ”nærveds”-hændelser, så fokus øges på de signaler, der kan være på, at en borger udviser aggression, stress mv.
- Bemærk, at der står et udviklingspunkt om, at der skal være fokus på den høje personalegennemstrømning, men at det kun gælder hus C, og at det rent faktisk har ændret sig markant i år 2019.
5) Orientering om reaktivt tilsyn fra Patientstyrelsen på Kellersvej 8-10, rapport i høring
- Et ”reaktivt” tilsyn sker på baggrund af en konkret henvendelse om mistanke af, at noget ikke er, som det skal være. Denne henvendelse er initieret af en utryg pårørende på Kellersvej 24, stuen. Tilsynet blev iværksat for at undersøge om medicinhåndteringen foregår trygt og sikkert for ”patienterne”. Konklusion er, at al medicinhåndtering foregår efter forskrifterne – ingen bemærkninger.
- Men… botilbuddet får alligevel udstedt to påbud, som principielt gælder alle botilbud, da det er samme journalføring vi gør os i. Tilsynsførende giver følgende påbud:
1) Vi skal sikre udarbejdelse af tilstrækkelige oversigter over patienters sygdomme og funktionsnedsættelser og sikre, at der er gennemført systematiske sygeplejefaglige vurderinger for samtlige patienter i aktuel behandling inden for 14 dage fra endelig afgørelse.
2) Vi skal sikre tilstrækkelig journalføring i overensstemmelse med lovgivningen herom, herunder implementere instruksen herfor og sikre dokumentation af det informerede samtykke fra datoen for endelig afgørelse.
- Konsulentsygeplejerske har i samarbejde med botilbuddet sendt handleplan til Patientstyrelsen for, hvordan vi når i mål samt et høringssvar.
- Da Patientstyrelsen var på tilsyn på Kellersvej 6, blev samme påbud ikke udstedt, selv om situationen var den samme. Årsagen skal ses i, at de vurderer, at vi nu ikke længere kan ”undslå” os med begrundelsen, at vi er kommet på det nye Nexus. Det skal være i orden. Så alle kræfter er sat ind.
- Vedr. Samtykkeerklæringer, så skal der være 1) Personlig værge eller 2) en (og kun en) udpeget pårørende, som sundhedspersonale og også botilbud må rådføre sig med i forhold til undersøgelser og behandlinger.
3) Hvis borgeren ikke har pårørende, skal der søges værgemål.
- Systematikken skal sikre, at der ikke opstår tvivl, så man får inddraget den rette person.
6) Invitation til to temadage (eftermiddag og aften)
Sendes ud til alle, når de to invitationer er godkendt.
- Godkendt.
7) Navnekonkurrence og officiel indvielse af den nye cafe
- Navnekonkurrencen er kun for borgerne/brugerne.
- Der skal vælges et medlem til dommerkomiteen fra rådet: Rikke Kronholm deltager som repræsentant fra bruger- og pårørenderådet (TDB). Der er møde i dommerkomiteen den 2. september.
- Indvielse af den nye cafe og afsløring af navnet finder sted den 13. september. Borgmesteren deltager.
1) NY PLAN 2025 (vedlagt spørgsmål til brugerne)
- 2020-planen er ved at udløbe, og forvaltningen har besluttet, at der ikke skal laves en længerevarende plan, men at der i stedet for arbejdes med en eller flere borgerdrevne planer, med max tre punkter som behandles mere intensivt ad gangen.
- Kristian og Anne Dueholm har været inviteret til et brugermøde, hvor de indkomne forslag blev formidlet og drøftet.
- Anne gennemgik de punkter, som der peges på fra brugerne jf. bilag.
- Forvaltningen har gennemgået det indkomne materiale og peger på, at de første indsatsområder bliver:
Beskæftigelse - Boliger - Familie og netværk
2) Opdeling af Kridthuset og Det åbne tilbud (DÅT)
- Kellersvej 14 bliver tilholdssted for de nye klubaktiviteter.
- Dyrup har sponsoreret et forskønnelsesprojekt, så de maler rummene i samarbejde med medlemmerne.
- 1. januar 2020 åbner det.
- De to tilbud skal deles om rammerne, men ikke nødvendigvis have samvær.
- Det nye fitness for alle er en realitet medio april 2020.
Cathrinegårdens samråd
- Samrådet har haft en drøftelse af Pårørendekodeks, og har valgt at man lokalt vil invitere til en fælles drøftelse, efter temadagen.
24, st. – samråd
- Samrådet nedlægges, da de to samrådsrepræsentanters pårørende (beboere) flytter til 17-19
Kellersvej 6C – samråd
- Har haft møde 14. august, hvor der blev drøftet livshistorier og proces. En enkelt borger efterlyser selv sin livshistorie og er meget glad for at tale om den.
- Personalesituationen er stabil, og der blev drøftet grundig introduktion til beboerne.
- Samrådet hæftede sig meget ved, at Socialtilsynet ikke vil have, at der er lås på klædeskabe. Heller ikke selv om en værge eller pårørende beder om det. Der skal ligge en forhåndsgodkendelse fra myndighed.
- Pårørenderådet ønsker at iværksætte et møde med fagspecialist eller jurist for at drøfte forskellige dilemmaer. Det kan udvikle sig til omsorgssvigt, hvis man fx ikke kan få rent tøj…. have lås på skabe ud fra en faglig vurdering.
- Tonie orienterer om, at der vil blive rejst forslag til afdelingsmødet på Kellersvej 6 i september om at få bygget kælderrum pr. borger af henlæggelsesmidlerne.
Kellersvej 6ABD – samråd
- Samrådet holdt møde 19.6. Peter orienterede fra bruger- og pårørenderådet. Tilsynsrapporten blev også drøftet.
- Bl.a. bevidst metodevalg. Kellersvej 6 har været i proces med at få udarbejdet deres metodehus/praksis.
- Der er iværksat lørdagsaktiviteter, og borgerne har på husmøderne valgt, hvilke aktiviteter som skulle tilbydes.
- Der er planlagt ture for resten af året.
24, 1. - samråd
- Der er ikke noget samråd. Da 24. st. ikke længere har et samråd, drøftes det at slå de to samråd sammen.
- Vi bliver enige om at forsøge at etablere det i forbindelse med ”velkommen til ny daglig leder” på 24, 1. - omkring starten af november. Tonie skriver til pårørende om det.
Orientering om regnskabet 2018 og halvårsstatus 2019.
De to tilbud; Kellersvej 6 og Cathrinegården driftes stabilt. Botilbuddet 8-10 er i proces af store organisationsændringer, og har som konsekvens et stort merforbrug.
Referat:
Kristian orienterer om 2018-resultater
Kellersvej 8-10
- Havde et merforbrug på kr. 2.mill. Det havde merforbrug med sig fra 2017 på kr. 600.000.
- De har været udfordret af lidt for høj personalegennemstrømning, som har betydet ekstra forbrug af vikarbureauer.
- Tilbuddet var også i 2018, udfordret af manglende borgerindskrivning. Altså at belægningsprocenten var lavere end forventet.
Cathrinegården
- Gik ud af 2018 med et mindreforbrug på kr. 0,7 mill. Det kom med fra 2017, så 18-resultatet var i balance.
Kellersvej 6
- Gik og ud af 2018 med et mindreforbrug på 2. mill, og de 1,5 mill. kom fra 2017.
Kristian orienterede om halvårsregnskab 2019
Kellersvej 8-10
- Det ser ud til, at tilbuddet ender med et merforbrug på ca. 5 mill.
- Regnskabet er forbundet med en vis usikkerhed, da der kører to sideløbende regnskaber i NEM-økonomi (Kellersvej 8-10 og Kellersvej 9-19) i forskellige faser.
Cathrinegården
- Vi forventer et mindreforbrug på ca. 1,1 mill. i 2019.
- Der er pr. 1.1.2019 betalt for hjemmedagstakster, hvis borgeren ikke er i arbejde 4 dage pr. uge.
- Dette beløb forventes at bevares som ekstra indtægt i 2019, men at det pr. 2020 nedskrives i forbindelse med omlægning af takststrukturen.
Kellersvej 6
- Vi forventer et mindreforbrug på ca. 4. mill. i 2019.
- Her har indtægter for en ny hjemmedagstakst haft stor indflydelse og en overførsel fra 2018.
Nye kostprincipper, forventning om at indføre ny regnskabsmodel for kostregnskabet, som ikke nulstiller hvert års regnskab, men akkumulere overskud/underskud år for år.
Referat:
Gladsaxe Kommune har gjort opmærksom på, at vi i forbindelse med vedtagelsen af årsbudgettet (kost a conto-beløb), skal tage højde for:
- Takstfastsættelse skal ske med udgangspunkt i det omkostningsbaserede regnskab for året forud for takstfastsættelsen og vedtagelsen af årsbudgettet. Rammen for beregningen af borgerens egenbetaling skal dermed tage udgangspunkt i kommunalbestyrelsens regnskabstal.
- Kommunalbestyrelsen skal sikre, at et eventuelt overskud/underskud indregnes som en reduktion af taksten senest to år efter det år, hvor overskuddet er opstået.
Beregning af borgerens egenbetaling for kost år 2020 vil derfor tage udgangspunkt i det omkostningsbaserede regnskab for år 2018 (vi gennemgår priserne til mødet i november).
Borgerne har i januar 2019 enten fået udbetalt overskud eller er blevet opkrævet for underskud i forbindelse med regnskabsafslutning for år 2018.
Vi bruger alligevel tallene til at fastsætte 2020 a conto-beløbet.
Ændring pr. 1. maj 2019
- Bemærk at kostrefusion bliver tilbagebetalt med tilbagevirkende kraft fra 1. maj. Systemerne har ikke kunnet håndtere refusion af enkelt måltider, og er ikke driftsklar endnu (men på vej).
- Konvertering til nyt system sker for alle borgere 10. september, og derefter afmeldes kost.
Kostregnskab pr. tilbud pr. 30. juni 2019
Cathrinegården: + 28.213,13 kr.
Kellersvej 6 + 2.054,04 kr.
Kellersvej 8: - 7.723,57 kr.
Kellersvej 9: - 4.640,05 kr.
Kellersvej 24 st.+1.: - 29.499,21 kr.
For Kellersvej 8-10 svarer det til, at du skulle have betalt 523 kr. pr. år pr. borger (halvårsstatus) svarende til 87 kr. pr. mdr. pr. borger.
På grund af de mange interne flytninger i K8-10/K9-19 foreslår GHT, at vi i overgangsperioden slår kostregnskaberne sammen. Fra det førstkommende år efter, at de tre levegrupper er flyttet ind, vil der igen blive lavet et kostregnskab pr. boenhed af to levegrupper.
Staben opgør i forvejen kostregnskabet hver måned. I perioden hvor kostregnskaberne er slået sammen, vil Staben have skærpet opmærksomhed på, at kostregneskabet ikke giver underskud.
De tre kostregnskaber for K8-10 for perioden januar - juni 2019 har alle et underskud i størrelsesorden 300-600 kr. pr. borger, svarende til 50 til 100 kr. pr. borger om måneden.
- Bruger- pårørenderådet skal beslutte, om vi slår hele tilbuddet sammen som et kostregnskab pga. det faktuelle, at borgere flytter ud/ind (rundt), hvilket modsat vil betyde, at vi pr. flytning skal lukke og åbne regnskaber.
Beslutning
- Bruger- pårørenderådet er enige i, at regnskaberne slås sammen, indtil alle beboere er landet i de nye levegrupper.
Valg
Der skal være valg til bruger- pårørenderådet i 2019 (efterår). Rådet besluttede at Jesper, Anne og Tonie mødes og drøfter reglerne, og hvordan vi sætter processen i gang for valghandling.
- Der kommer sandsynligvis en indkaldelse til 2. oktober for rådet til temaaften med borgmesteren. Sæt det i kalender 😊
Punkter til kommende møde
- Resultaterne efter der er gennemført evaluering af kosttilberedning mv. på de døgndækkede botilbud.
- Punkter fra Strategisk aftale (½års status)?
Temaeftermiddag
Pårørendekodeks, 11. September, kl. 16-18 Salen, Kellersvej
Temaaften
Pensioner, muligheder og begrænsninger, 23. Oktober, kl.19-21 Salen, Kellersvej
Bruger-pårørendemøde
Bruger-pårørendemøde, 20. November, kl.16-18, Bygn. 7, køkken