Bodil Poulsen - afbud
Ole Sørensen - afbud
Rikke Kronholm (Søren)
Medarbejder:
Benjamin Windfeld
Ledelse
Kristian Wedel Andersen
Gæst
Preben Rohde (borgerrådgiver)
Ordstyrer
Anne Dueholm
Referent
Henrik Nordahl
Dagsordenen blev godkendt.
Det blev aftalt, at man giver en tilbagemelding på, om man deltager ved møderne fremover.
Der er et ønske om, at der bliver sendt invitationer ud til medlemmernes mail-kalendere, hvilket Henrik vil gøre ved de fremtidige indkaldelser (se årsplanen nederst i dette dokument).
Referatet fra 21. august 2019 blev godkendt
Sylwia Nordrop Olsson præsenterede sig selv. Hun er ny leder for 24, 1. og startede 1. november 2019. Sylwia er uddannet pædagog og har arbejdet indenfor det sociale område i flere år. Der-udover har hun taget en kandidat i pædagogisk sociologi og en master of public management. Hun kommer fra en stilling som socialpsykiatrisk centerleder.
Sylwia vil invitere pårørende til borgerne i 24, 1. til et hyggeligt møde i januar 2020.
Preben Rohde er borgerrådgiver i Gladsaxe Kommune. Han er uddannet jurist og har i mange år været ansat indenfor det sociale område. På dette møde fortalte Preben om, hvad man kan bruge en borgerrådgiver til. Han er at betragte som en lokal ombudsmand man kan gå til, hvis man føler, man er blevet behandlet ukorrekt af Gladsaxe Kommune.
Borgerrådgiveren kan også hjælpe med at afklare en afgørelse – fx ved afslag på ansøgninger om hjælpemidler. Preben vil også se på, om kommunikationen fra myndighederne er forståelig og målrettet modtagergruppen. Preben fortalte også, at man som borger har ret til at lade sig repræsentere af en anden eller have en bisidder med sig ved diverse møder.
Preben behandler ikke afslag på klager, men kan hjælpe ved at give sparring ift., hvad man evt. kan gøre for at argumentere for sin klage.
Morten spurgte ind til, om man også kan henvende sig til Preben, hvis man fx oplever, at man ikke får et ordentligt svar, eller intet svar. Dette bekræftede Preben og henviste til, at der bør være en svarfrist på 14 dage.
Er der behov for at kontakte Preben, kan man enten skrive til ham på e-mail:
[email protected] eller ved at ringe: 39 57 69 00.
Organisationsændring
15. november er der blevet sendt orientering ud til pårørende om den forestående organisationsændring i GHT. Ledelsen i SSF har, sammen med Kristian, haft nogle drøftelser om GHT’s fremtid og er blevet enige om at nedlægge områdeledelsen pr. 30. november 2019. Ønsket har været at skære et ledelseslag væk og få beslutningerne tættere på borgerne og praksis. De daglige ledere får et større ledelsesrum og vil fremover referere direkte til Kristian. Der vil desuden være fokus på at tale om et samlet GHT frem for at tale om døgn-/dagtilbud.
Svend spurgte ind til, om det påvirker den nuværende struktur med bruger-pårørenderådet og de lokale samråd. Kristian svarede, at der ikke umiddelbart er noget, der tyder på det, men at der vil blive set på, hvad der er den bedste løsning fremover.
Tonni ser det som en positiv ting, at der vil være fokus på et samlet GHT.
Morten spurgte ind til, hvad besparelsen vil blive brugt på. Kristian svarede, at organisationsændringen ikke er lavet for at spare penge. Organisationsændringen er dog med til at vi kan beholde den nuværende normering.
Byggeprojektet
15. september flyttede 26 borgere ind på Kellersvej 17-19, og Kellersvej 9 er ved at blive revet ned. Det har været en kæmpe opgave, og vi har alle taget ved lære af processen. Fremover vil der fx være sanktioner, hvis håndværkerne ikke lever op til aftaler om deadlines.
Der vil ikke være nogen, der flytter ind i Kellersvej 15, før håndværkerne er 99 % færdige. Den næste flytning er sat til april 2020.
Rikke påpegede, at der fra bruger-pårørenderådets side var blevet italesat, at det ikke var den bedste løsning med sammensætningen af borgere i Kellersvej 17-19. Lisbeth spurgte ind til, hvad begrundelsen var for at lave den sammensætning af borgere, der er i Kellersvej 17-19. Set i bakspejlet, kan Kristian godt se, at det også kunne have givet mening, med en anden sammen-sætning af borgere. Fremadrettet vil der være fokus på at se på flere faktorer omkring de enkel-te borgere, når der tages højde for sammensætningen, da forskelligheden kan være til gavn for dynamikken i husene. I den forbindelse nævnte Kristian, at det også er vigtigt at have fokus på medarbejdernes faglighed.
Svend sagde, at det er vigtigt at se på, hvilke borgere der vil have glæde og gavn af at bo sammen.
Dorthe påpegede, at nogle borgere ikke er indplaceret på den rette takst, og at en ændring af dette, vil hjælpe. Kristian mener dog ikke, at det vil løse udfordringerne.
Anni spurgte ind til, om bruger-pårørenderådet vil blive taget med på råd ift. principperne om-kring den kommende sammensætning af borgere i levegrupperne. Kristian fortalte, at han vil kunne begrunde samtlige afgørelser for, hvorfor borgerne har fået tildelt en bestemt lejlighed, men vil også meget gerne høre bruger-pårørenderådets holdninger.
Antal borgere
Der bor pt. 77 borgere på Kellersvej 8-10/9-19, 24 på Kellersvej 6 og 24 på Cathrinegården. Må-let er, at der skal være 78 borgere på Kellersvej 8-10/9-19, og der arbejdes derfor på at få flere borgere til at flytte ind allerede nu, selvom det kan betyde, at de kommer til at flytte ind i én bolig nu for senere at flytte over i de nye boliger.
Punkter fra Strategisk aftale (helårs status)
Punktet blev udskudt.
På et senere bruger-pårørenderådsmøde vil der blive fremlagt nyt om den strategiske aftale for 2020.
Resultaterne efter der er gennemført evaluering af kosttilberedning mv. på de døgndækkede botilbud.
Borgerne ønsker en større indflydelse og genkendelighed i kosten, hvilket Kristian har stor forståelse for. Der vil være mere fokus på hvor mange medarbejderressourcer, der skal bruges på at lave maden. Der skal tages beslutninger lokalt om, hvordan man får skabt noget, der virker. Kristian er stor fortaler for, at der fortsat bliver lavet mad i husene, da han mener, det hører med til et hjem. Det er dog afgørende, at maden er til at spise for alle – også for dem, der har dysfagi eller andre udfordringer. Der er overvejelser omkring at ansætte en ernæringsekspert, der kan være med til at se på måltidet som en helhed, herunder under hvilke omstændigheder måltiderne bliver spist. Der vil også være fokus på at undgå madspild.
Der vil blive mulighed for, at borgerne indimellem kan vælge at spise deres aftensmad i Slotsca-féen for de penge, de ellers skulle bruge på at betale for maden i deres botilbud.
Priserne tager udgangspunkt i regnskaberne fra 2018 og vil i 2020 se således ud:
Kellersvej 8, 17-19 & 24: 2.600 kr. pr. måned
Kellersvej 6: 2.800 kr. pr. måned
Cathrinegården: 2.300 kr. pr. måned.
Anni spurgte ind til medarbejdernes oplevelse af at skulle følge madplanerne og lave de samme retter. Betina syntes, at retterne måske har været lidt for sunde samtidig med, at Jesper fremhævede udfordringer for de borgere, der har synkebesvær. Kristian understregede, at der skal være meget mere fokus på dysfagi fremover.
Peter spurgte ind til muligheden for, at borgerne kan være med til at lave mad. Kristian svarede, at det er beslutninger, der tages lokalt, men køkkenerne i de nye levesteder er lavet, så de også kan bruges i en pædagogisk sammenhæng.
Ambulatoriet
De nuværende sygeplejersker har valgt at søge job i Gentofte Kommune. Der bliver ansat tre nye sygeplejersker, der vil høre til i henholdsvis Kellersvej 6, 17-19 samt 24 og indgår dermed som en del af normeringen. De skal hjælpe hinanden for at sikre den sundhedsfaglige indsats. Derudover vil der blive forsøgt at rekruttere SOSU-assistenter, som indgår i normeringen.
Fritidstilbud
Fritidstilbuddet DÅT (Det Åbne Tilbud) er flyttet ind i stueetagen på Kellersvej 12 og bliver slået sammen med Kridthuset. Der holdes en reception 5. december 2019 fra kl. 15.30 – 16.30, hvor borgmester Trine Græse vil deltage og fritidstilbuddet får afsløret sit nye navn. Pårørende er også velkomne til at deltage.
Slotscaféen
Den nye café er åbnet op i lækre lokaler. Her deltog borgmesteren også i indvielsen.
Fitness for alle
Til april 2020 vil det nye fitnesscenter åbne på Kellersvej 2. Der vil være mulighed for at få et billigt medlemskab og både borgere i GHT, pårørende og andre borgere i Gladsaxe må benytte fitnesscenteret.
Aktiviteter om lørdagen
Lisbeth spurgte ind til status for aktiviteter om lørdagen i botilbuddene. Kristian fortalte, at GHT MED vil bringe emnet op for at tale om, hvordan der skal arbejdes med dette fremover.
Cathrinegårdens samråd
Svend fortalte, at der er meget fokus på rengøring, hvilket, han mente, der har været et stort behov for. Kristian fortalte, at det er noget, man er opmærksom på.
Der er fokus på samarbejdet med pårørende. Samrådet arbejder desuden på at stable et foredrag på benene med en ekstern foredragsholder.
Kellersvej 6C’s samråd
Der er lavet tre teams for medarbejderne i stedet for to i håb om at gøre det mere overskueligt. Der er også lavet nogle retningslinjer for, hvordan man skal agere, når en beboer handler i af-fekt.
Der er fortsat tre ledige stillinger, men det er vigtigt at give tid til, at medarbejderne får den rette introduktion og ikke ansætte for mange på én gang. APV’en i Kellersvej 6C viser, at medar-bejderne er tilfredse.
Der er ændret på borgernes mødetider i deres dagtilbud, og der er også ændret, så der ikke automatisk er ferielukninger mellem jul og nytår i borgernes dagtilbud.
Kellersvej 6ABD’s samråd
Jesper og Peter fortalte, at der har været fokus på bevidst metodevalg, seksualvejledning og lørdagsaktiviteterne, hvor der har været ture ud af huset med blandede borgergrupper – typisk to – tre borgere pr. gang. Alle borgere får tilbuddet på skift. Hvis der skal betales indgang, beta-ler borgerne selv.
Der har været fokus på at lave mad, som borgerne gerne vil spise.
De har også haft fokus på eksterne leverandører som fx fodplejere og frisører. Der var i samrådet blevet spurgt ind til, om GHT har fokus på at sikre en høj kvalitet i servicen, hvilket Kristian slog fast, at der skal være fokus på.
Kellersvej 17-19’s samråd
Der er endnu ikke noget samråd. Der er p.t. fem pårørende, der ønsker at være med i samrådet:
Anni Frank (19)
Lone Lundgaard (K17 – Claus Jensen)
Lisbeth Engelmann (19)
Morten Schultz (17)
Frank Christensen (19 – Alice Christensen)
24, st. & 24, 1.’s samråd
Hos Kellersvej 24 er der heller ikke noget samråd, hvilket Rikke efterspurgte med henvisning til, at det kan være en ressource for Kellersvej 24. Kristian sagde, det skal være et fokuspunkt på brugerpårørenderådets lørdagsmøde i januar. Benjamin fortalte, at behovet er der, men at mange ting i Kellersvej 24 har båret præg af en midlertidighed. Kristian understregede dog, at det skal kunne fungere i tiden mellem flytningerne. Benjamin mente, at mødet, som Sylwia vil indkalde til med de pårørende, også vil have fokus på at danne et samråd. Kristian opfordrede dog til, at arbejdet må sættes i gang nu og opfordrede de pårørende til at holde et møde lokalt for at få sat processen i gang.
Kristian tager en snak med lederne i både Kellersvej 17-19, 24, st. og 24, 1. Derudover vil vi sende en mail rundt til de pårørende på disse bosteder om, at der skal dannes nye samråd.
Økonomien i TDB
Kristian gennemgik økonomien for TDB som den så ud pr. 30. september 2019. Hjemmedagstaktsen på ca. 4 millioner kr. fjernes fra 2020.
Indkøbsordningen
Der er indkaldt til høring ift. Gladsaxe Kommunes nye indkøbspolitik (se bilag). I indkøbspolitikken indgår ordet ”compliance”. Morten forklarede, at ordet betyder, at man følger de regler, der er, og kan dokumentere det.
Anne mente at ordet ”Kvalitet” mangler, og at det er vigtigt, man ikke går på kompromis med kvaliteten – maden skal være ordentlig.
Kristian påpegede, at der er meget fokus på økologi i indkøbsordningen, men at økologi ikke nødvendigvis er det samme som bæredygtighed. Der skal stadig være fokus på økologien, men den må godt komme længere ned, for i stedet at købe mere lokalt. Benjamin fortalte i samme ombæring om udfordringer med at holde sig indenfor budgettet, når der er et krav om økologi på mellem 60 og 80 %.
Rikke problematiserede, at medarbejderne enkeltvis skal sidde og tage beslutninger, om der skal købes økologiske eller konventionelle varer. Hun foreslog, at dem, der sidder med indkøbsansvaret, bliver præsenteret for hvilke overvejelser, man bør tage sig. Morten påpegede, at det jo netop også vil være her, at en ernæringsekspert kan hjælpe, hvilket Kristian gav ham ret i.
Kristian fortalte, at der 25. november er socialt tilsyn på Kellersvej 8, 17-19 samt 24 st. og 1. Derudover er der reaktivt tilsyn 10. december på Kellersvej 8, 24 samt 17-19. Det reaktive tilsyn er på baggrund af et sundhedsfagligt tilsyn i sommer, hvor vi fik to påbud, som vi efterfølgende har fået styr på.
Flere pårørende efterspurgte muligheden for at blive underrettet, hvis der sker UTH’ere (utilsigtede hændelser) i forbindelse med deres pårørende. Kristian forklarede, at hvis fx en pårørende har givet samtykke til en behandling, og der i den forbindelse sker en UTH’er, skal den, der har givet samtykket, underrettes. Hvis der sker en UTH’er i forbindelse med en anden behandling, hvor en anden pårørende har givet samtykke, er det den anden pårørende, der skal underrettes.
Rikke påpegede, at ikke alle mails kommer frem til alle og problematiserede, at nogle sendes til mailgruppen for brugerpårørenderådet og andre til den ene, som er udvalgt som nærmeste pårørende. Kristian konkluderede, at der skal ses på mailadresserne for at sikre, at alle pårørende modtager de relevante mails.
Til valghandlingen deltog Frank Kristensen og Lone Boel som pårørende. Frank ønskede at stille op til bruger- pårørenderådet, og da der var en ledig plads, ser bruger-pårørenderådet for 2019-2021 således ud:
Cathrinegården
Svend Lauridsen (far til Mette Folkmar Lauridsen)
Joan Fischmann
Bettina Høglund (medarbejder)
Kellersvej 6ABD
Peter A. Breum (far til Thor Anders Breum)
Mark-Louis Palm Eskildsen
Jesper Rosander (medarbejder)
Kellersvej 6C
Tonni Albrechtsen (mor til Fre-derik Holst Albrechtsen)
Ingen beboerrepræsentant
Jeanette William (medarbejder)
Kellersvej 8
Ingen pårørenderepræsentant
Ingen beboerrepræsentant
Anne Rune (medarbejder)
Lisbeth Engelmann (søster til Marianne Engelmann - 19)
Ingen beboerrepræsentant
Dorte Bengtsson (medarbejder)
Anne Dueholm (mor til Nanna Dueholm)
Kim Arvid
Reyhan Tasci (medarbejder)
Bodil Poulsen
Benjamin Windfeld (medarbejder)
Sofie Kaufmann er medarbejdersuppleant