Støtte til familier med børn og unge med funktionsnedsættelse
Familier med børn under 18 år, der har betydeligt og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller en indgribende kronisk eller varig lidelse, har forskellige muligheder for at få støtte.
Du kan få dækket nødvendige merudgifter, hvis du har et barn med nedsat funktionsevne, som bor og bliver forsørget i hjemmet. Det betyder, at barnet skal bo hos jer som forældre eller hos andre pårørende. Hvis dit barn er anbragt uden for eget hjem, f.eks. i familiepleje eller på en døgninstitution, kan du ikke modtage merudgiftsydelse.
Selvom dit barn har nedsat funktionsevne, er det ikke sikkert, at du er berettiget til dækning af merudgifter. Du kan få dækket nødvendige merudgifter, som du har i forbindelse med dit barns forsørgelse, når dit barn har en:
- betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller
- indgribende kronisk lidelse eller
- indgribende langvarig lidelse.
Merudgiften skal være en konsekvens af barnets nedsatte funktionsevne, og dine samlede merudgifter skal overstige minimumsgrænsen på 4.848 kr. pr. år (2018).
Du har mulighed for at få kompensation for tabt arbejdsfortjeneste til at passe dit barn, hvis:
- dit barn er under 18 år og har en nedsat funktionsevne eller en alvorlig lidelse, og
- det er nødvendigt, at du passer barnet og derfor ikke kan arbejde som hidtil.
Du eller barnets anden forælder kan være berettiget, også selv om I ikke lever sammen. Andre nærtstående, som barnet bor sammen med, kan også komme i betragtning.
Skole- og botilbud
Skolen ved Radiomarken er Gladsaxe Kommunes dagbehandlingstilbud til børn i alderen 10 til 16 år. Skolen er et undervisnings- og behandlingstilbud til normaltbegavede børn, der af forskellige årsager ikke kan gå i den almindelige folkeskole.
På skolen er der plads til 18 elever, der er fordelt på to afdelinger. Personalet består af i alt 8 lærere og socialpædagoger og en husfaglig medarbejder.
Undervisningen
På Skolen ved Radiomarken undervises i Folkeskolens fagrække. Undervisningen tilrettelægges således, at den understøtter den enkelte elevs aktuelle behov. Eleverne møder dagligt 8.30 til 14.30. Læringen foregår hele dagen. Vi betragter således også spisesituationer og frikvarterer som vigtige dele af læringen.
Vi følger Gladsaxeskolernes ferieplan.
Radiomarken arbejder tæt sammen med Familieafdelingen, PPR, Sundhedsplejen og Ungdommens Uddannelsesvejledning.
Værdier i det pædagogiske læringsmiljø er:
- At alle elever har ressourcer
- At eleven på sigt skal deltage i skole-, uddannelses og fritidstilbud inden for almenområdet
- At alle elever har et ansvar i forhold til egne handlinger
- At eleven opnår faglige og sociale succeser
Visitation
Familieafdelingen, i samarbejde med PPR, visiterer eleverne til Radiomarken.
Initiativet til en indstilling kan komme fra forældre, lærere, skoleledere, PPR eller Familieafdelingen.
Beliggenhed, kontakt og transport
Skolen ligger på Bagsværdvej 138 tæt ved naturskønne omgivelser. Vi har Hareskoven, Bagsværd Sø, Lyngby Sø og Furesø som naboer.
Skolen kan kontaktes på telefon 40 27 65 26.
Der er gode muligheder for offentlig transport eller cykel til Radiomarken.
Bokollegiet Pilegården er et kollegielignende opholdssted for unge mellem 15 og 23 år, der anbringes uden for hjemmet.
Hvem bor her?
Målgruppen er unge mellem 15 og 23 år, der har brug for støtte til botræning, selvstændiggørelse og fastholdelse af uddannelse eller beskæftigelse. Pilegården har plads til ni unge, der alle har deres eget værelse. Pilegårdens beboere betaler husleje og står selv for de daglige udgifter. De unge, der bor på Pilegården, får støtte og hjælp til at kunne forsørge sig selv og have en selvstændig tilværelse i egen bolig. I nogle tilfælde arbejdes der med, at den unge skal tilbage og bo hos sin familie.
Pilegårdens indsats har to kerneområder:
1. Botræning
Du får støtte og hjælp til at tage ansvar for og leve op til de krav, der stilles i forhold til et liv i egen bolig. Det sker gennem socialpædagogisk støtte og praktisk pædagogisk vejledning, herunder samtaler. Der er fokus på din individuelle udvikling, ressourcer og udfordringer, herunder sociale kompetencer, økonomi, husholdning, hverdagsrutiner, egen hygiejne, kontakt til det offentlige samt relationer til familie og netværk.
2. Uddannelse og beskæftigelse
Som beboer på Pilegården skal du være indstillet på at indgå i uddannelse eller beskæftigelse eller forberedelse til dette. Pilegården arbejder målrettet med at motivere til og fastholde din opstart på og tilknytning til uddannelses- eller arbejdsmarkedet. Pilegården søger, sammen med dig, en dialog med uddannelsessteder, UU-vejledere, Ungeenheden og andre relevante samarbejdspartnere i dit netværk. Således støtter vi dig bedst muligt på uddannelsesstedet, arbejdspladsen og i det civile liv, og på denne måde ønsker vi at sikrer din generelle læring, trivsel og udvikling.
Pilegårdens ønske er at engagere dig i at skabe en forandring i eget liv. Vi følger løbende op på denne forandring sammen med dig via daglig dialog, faste udviklingssamtaler og Feedback Informed Treatment (FIT).
Hvordan kommer du i kontakt med Pilegården?
En anbringelse på Pilegården sker efter henvisning fra Familieafdelingen. Du vil altid inden en indflytning på Pilegården, blive inviteret på besøg først, hvor du sammen med din rådgiver i Familieafdelingen og evt. familie eller andet netværk, vil høre nærmere om Pilegården og det vi kan gøre for at støtte dig bedst muligt.
Pilegården kan kontaktes på telefon 21 56 97 22.
Specialundervisning
Skal dit barn have specialundervisning eller specialpædagogisk bistand, skal der ansøges om dette hos PPR's visitationsudvalg.